Η κρίση στα γραφεία μελετών φέρνει φθηνή κτηματογράφηση της Αθήνας

Η κρίση στα γραφεία μελετών φέρνει φθηνή κτηματογράφηση της Αθήνας

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί για 17,6 εκατομμύρια ευρώ, η ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του Δήμου Αθηναίων φαίνεται ότι θα κοστίσει… μόλις 5,9 εκατομμύρια! Το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών στον νέο διαγωνισμό έδειξε ότι η χαμηλότερη οικονομική προσφορά είχε σύμπραξη μελετητών με έκπτωση 66,5%, μια εξέλιξη που δείχνει τη δραματική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο μελετητικός κλάδος. Το ζητούμενο είναι αν ο πολύπαθος διαγωνισμός κτηματογράφησης της Αθήνας, όπως και οι αντίστοιχοι για τον Βόλο και το δίδυμο Λαμίας-Λιβαδειάς θα ξεκινήσουν επιτέλους έπειτα από έξι ολόκληρα χρόνια ενστάσεων και δικαστικών εμπλοκών και, βέβαια, αν θα ολοκληρωθούν.

Η πρώτη φάση

Η α΄ φάση του διαγωνισμού για την κτηματογράφηση των μεγάλων αστικών κέντρων της χώρας προκηρύχθηκε το 2007. Το 2008, οι 22 μελέτες (ομάδες πόλεων) για την α΄ φάση ανατέθηκαν και ξεκίνησε η συλλογή των δηλώσεων ιδιοκτησίας από τους πολίτες. Ο διαγωνισμός για τη β΄ φάση των 22 μελετών έπρεπε να προκηρυχθεί έγκαιρα, ώστε να κατακυρωθεί το 2010, και η α΄ με τη β΄ φάση να «κουμπώσουν» χρονικά. Στην πράξη, βέβαια, αυτό δεν συνέβη. Τα πλέον τραγικά παραδείγματα είναι οι μελέτες β΄ φάσης της Αθήνας, του Βόλου και του διδύμου Λαμίας-Λιβαδειάς, που δεν έχουν ακόμα ανατεθεί (οι τρεις τελευταίες πόλεις ανήκαν αρχικά στην ίδια ομάδα, κατόπιν χωρίστηκαν σε δύο).

Πιο ενδιαφέρουσα είναι η περίπτωση της Αθήνας: οι υποψήφιοι για τη β΄ φάση ήταν δύο. Επειτα από διάφορες προσφυγές και ενστάσεις αποκλείστηκαν… και οι δύο, και έτσι ο διαγωνισμός έμεινε «ορφανός». Τον Νοέμβριο του 2014, ύστερα από ενάμισι έτος διαβουλεύσεων, η εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε. (Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση) αποφάσισε να επαναπροκηρύξει τον διαγωνισμό. Οι ενδιαφερόμενοι ήταν αρχικά πολλοί, περί τα 15 γραφεία ή συμπράξεις γραφείων. Και ακολούθησε… δεύτερος πόλεμος ενστάσεων και προσφυγών, οι οποίες καθυστέρησαν κι άλλους μήνες το έργο.

Τελικά, οι οικονομικές προσφορές ανοίχτηκαν πρόσφατα, και το αποτέλεσμα έκρυβε μεγάλες εκπλήξεις: η σύμπραξη γραφείων με τη χαμηλότερη προσφορά έδινε έκπτωση 66,5%, ποσό που, σύμφωνα με αρκετούς μελετητές αναλόγων έργων, θεωρείται «κάτω του κόστους». Δηλαδή ο χαμηλότερος υποψήφιος προτείνει να αναλάβει τη β΄ φάση κτηματογράφησης με 5,9 εκατ. ευρώ, έναντι 17,6 εκατ., που ήταν ο προϋπολογισμός του 2014 (και 24,6 εκατ. ευρώ, που ήταν ο προϋπολογισμός του πρώτου διαγωνισμού, του 2008!).

Αναλόγως, η χαμηλότερη προσφορά για τον Βόλο ήταν 1,5 εκατ. ευρώ και για τις Λαμία-Λιβαδειά 1,6 εκατ. ευρώ (μαζί 3,1 εκατ. ευρώ), όταν οι δύο μελέτες μαζί είχαν το 2008 προϋπολογισμό 11,4 εκατ. ευρώ.

Τι έπεται; Σύμφωνα με την εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε., αν δεν υπάρξουν νέες ενστάσεις και προσφυγές, οι συμβάσεις θα υπογραφούν έως το τέλος του έτους, με προθεσμία ολοκλήρωσης 38 μήνες. Στην α΄ φάση των μελετών, στον Δήμο Αθηναίων δηλώθηκαν 1.343.000 δικαιώματα, στον Βόλο 177.000 και στο δίδυμο Λαμίας-Λιβαδειάς 184.000 δικαιώματα.

Πολλά προβλήματα, πάντως, υπάρχουν και στον διαγωνισμό του 2011 για την κτηματογράφηση 21 περιαστικών περιοχών, καθώς 4 χρόνια μετά έχουν υπογραφεί μόλις 3 συμβάσεις, με πλήθος ενστάσεων και προσφυγών. «Στις περιπτώσεις όπου υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός ενστάσεων, υπάρχουν δύο αιτίες», εκτιμά ο Κωνσταντίνος Καλλέργης, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Γραφείων Μελετών (ΣΕΓΜ).

Μεγάλες δυσκολίες

«Η πρώτη είναι η δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο κλάδος. Η δεύτερη είναι ότι συχνά τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που αναμένουν οι περισσότεροι μελετητές. Στον διαγωνισμό του 2011, πάντως, η εταιρεία ΕΚΧΑ Α.Ε. φέρει μεγάλο μερίδιο ευθύνης γιατί χρειάστηκε 3 χρόνια να ολοκληρώσει την αξιολόγηση των τεχνικών προσφορών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή