Μυτιλήνη: Συνελήφθησαν ανήλικοι που έριξαν μολότοφ σε μετανάστες

Μυτιλήνη: Συνελήφθησαν ανήλικοι που έριξαν μολότοφ σε μετανάστες

3' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Bόμβες μολότοφ εναντίον οικογενειών Σύρων προσφύγων που έχουν κατασκηνώσει σε πάρκα της πόλης, έριξαν δύο ανήλικοι 17 και 19 ετών στη Μυτιλήνη.

Οι δύο ανήλικοι συνελήφθησαν, το μεσημέρι της Κυριακής μετά από άμεση κινητοποίηση των αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Μυτιλήνης, ενώ σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για παραβάσεις, της νομοθεσίας περί όπλων, εκρηκτικών υλών και περί ρατσισμού, καθώς και για τα -κατά περίπτωση- αδικήματα της πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, του εμπρησμού και της έκρηξης.

Πιο συγκεκριμένα, όπως προέκυψε από τα στοιχεία της έρευνας, σήμερα τις πρώτες πρωινές ώρες σε δημοτικό πάρκο στην πόλη της Μυτιλήνης, ο 17χρονος, έριξε μία αυτοσχέδια βόμβα «μολότοφ», σε βάρος μεταναστών, που βρίσκονταν στον συγκεκριμένο χώρο, με αποτέλεσμα να προκαλέσει τον τραυματισμό 30χρονου αλλοδαπού μετανάστη.

Λίγο αργότερα, οι δύο συλληφθέντες, μετέβησαν από κοινού σε άλλο πάρκο της πόλης και έριξαν ακόμη δύο αυτοσχέδιες βόμβες «μολότοφ» σε βάρος αλλοδαπών μεταναστών.

Στο πλαίσιο των ερευνών, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν υπολείμματα από τους ανωτέρω εμπρηστικούς μηχανισμούς, τους οποίους όπως διακριβώθηκε, τους είχε κατασκευάσει ο 17χρονος.

Δικογραφία αυτόφωρης διαδικασίας, σχηματίσθηκε και σε βάρος της μητέρας του 17χρονου, για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου.

Οι συλληφθέντες, με τη σε βάρος τους σχηματισθείσα δικογραφία, θα οδηγηθούν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Μυτιλήνης. Το προανακριτικό έργο και τις έρευνες διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης.

Επεισόδια στο λιμάνι 

Μάχες σώμα με σώμα στο λιμάνι της Μυτιλήνης αλλά και στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ την Κυριακή, ανάμεσα στις ειδικές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Λιμενικού Σώματος και κυρίως Αφγανών μεταναστών και Αράβων προσφύγων, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ. 

Οι μεν Αφγανοί διεκδικούν ισότιμη μεταχείριση με τους Άραβες και κυρίως Σύρους πρόσφυγες οι δε δεύτεροι απαιτούν άμεση αποχώρηση τους από το νησί. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν αποτέλεσμα οι προσπάθειες καταγραφής να μην αποδίδουν και χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες να συνωστίζονται χωρίς δυνατότητα αποχώρησης από το νησί. Τα πρώτα επεισόδια ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί με την άφιξη του «Ελευθέριος Βενιζέλος». Πολλές εκατοντάδες Αφγανοί κυρίως μετανάστες επεχείρησαν να μπουν στο λιμάνι και να εισβάλουν χωρίς ταυτοποίηση και χωρίς εισιτήριο στο πλοίο. Το γεγονός αντιμετωπίστηκε από δυνάμεις των ΜΑΤ που αναχαίτισαν τους Αφγανούς που ας σημειωθεί ότι έσειαν και μια σημαία του Αφγανιστάν. 

Ακολούθησε η προσπάθεια να διοχετευτεί μεγάλος αριθμός Σύρων προσφύγων στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ απ’ όπου θα έπαιρναν αμέσως το απαραίτητο δικαιολογητικό ώστε να επιστρέψουν στο λιμάνι και να επιβιβαστούν στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» που ας σημειωθεί ήταν άδειο.  Και εκεί υπήρξαν συγκρούσεις από ομάδες νεαρών Αράβων που προσπαθούσαν να μπουν στον περίκλειστο χώρο του λιμανιού και να επιβιβασθούν πρώτοι στα λεωφορεία προς τον καταυλισμό.

Το σκηνικό συγκρούσεων μεταφέρθηκε στον καταυλισμό του Καρά Τεπέ, όταν και ξεκίνησε η καταγραφή των Σύρων προσφύγων. Μισή ώρα αφ ότου ξεκίνησε διακόπηκε η καταγραφή όταν μεγάλες ομάδες νεαρών επιτέθηκαν στο χώρο της καταγραφής ζητώντας να προηγηθεί η δική τους καταγραφή. Τελικά η καταγραφή διακόπηκε. Ενώ οι Σύροι αντιμετωπίσθηκαν από δυο διμοιρίες των ΜΑΤ. Από τις συγκρούσεις τραυματίσθηκαν δυο άνδρες του Λιμενικού Σώματος και τρεις μετανάστες και πρόσφυγες. Πολλοί ακόμα τραυματίες κυρίως γυναίκες και παιδιά με αναπνευστικά προβλήματα από το συνωστισμό στο λιμάνι μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο όπου τους παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες.

Περί τις 7 το απόγευμα της Κυριακής αναμένεται να αναχωρήσει τελικά από τη Μυτιλήνη το «Ελευθέριος Βενιζέλος» με 2.500 επιβαίνοντες. Άλλοι 400 μετανάστες και πρόσφυγες πρόκειται να επιβιβασθούν στο «Αριάδνη» που πραγματοποιεί στις 8 το βράδυ το τακτικό δρομολόγιο προς Πειραιά.

Υπενθυμίζεται πως επεισόδια σημειώθηκαν στο λιμάνι της Μυτηλήνης και το βράδυ του Σαββάτου, όταν περίπου 500 πρόσφυγες Αφγανοί αφού πραγματοποίησαν διαδήλωση στο λιμάνι, κατευθύνθηκαν προς το πλοίο "Tera Jet” και κατέλαβαν τον καταπέλτη, απαιτώντας να επιβιβαστούν και να ταξιδέψουν για τον Πειραιά ενώ ακόμη δεν έχει γίνει η ταυτοποίησή τους και δεν έχουν εφοδιαστεί με τα απαραίτητα έγγραφα. Η κίνησή τους προκάλεσε την επέμβαση των ειδικών δυνάμεων της Αστυνομίας που τους απομάκρυναν. Κατά την διάρκεια των συμπλοκών τραυματίστηκαν τέσσερα άτομα που μεταφέρθηκαν για να τους παρασχεθούν οι πρώτες βοήθειες.

Εκκληση για αποσυμφόρηση από τον δήμαρχο

Νέα έκκληση πραγματοποίησε το Σάββατο ο δήμαρχος Μυτιλήνης, Σπύρος Γαληνός:

«Επανειλημμένα έχουμε απευθύνει δραματικές εκκλήσεις για την λήψη μέτρων, ώστε να αποσυμφορηθεί άμεσα η Λέσβος. Εκκλήσεις, τόσο προς την ΕΕ όσο και την κεντρική κυβέρνηση, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν εισακούστηκαν. Καλούμε λοιπόν το λαό της Λέσβου, να μη συμμετέχει στις προσεχείς εκλογές και δηλώνουμε ξεκάθαρα την πρόθεσή μας να μην στηθούν κάλπες, αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα για την αποκλιμάκωση της κατάστασης. Δυστυχώς επειδή οι απεγνωσμένες φωνές μας, δεν έχουν βρει καμία ανταπόκριση, είμαστε αποφασισμένοι να υλοποιήσουμε τα παραπάνω, σε περίπτωση που δεν δοθεί άμεση λύση», ανέφερε μεταξύ άλλων σε δήλωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή