Μεταπτυχιακά… πασπαρτού

1' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ένας φιλόλογος να πιάσει δουλειά σε ναυτιλιακή εταιρεία; Μπορεί ένας μηχανικός να αποκατασταθεί επαγγελματικά στο χώρο της υγείας ή ένας νομικός στον κλάδο της γεωργίας; Ναι είναι η απάντηση που δίνουν οι σύμβουλοι επαγγελματικού προσανατολισμού.

Η στροφή σε διαφορετικό κλάδο από τον προφανή μπορεί να γίνει με τη βοήθεια ενός εξειδικευμένου μεταπτυχιακού τίτλου, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να επιταχύνει το χρόνο επαγγελματικής αποκατάστασης μετά την ολοκλήρωση του κύκλου των σπουδών ακόμη και κάτω από τους έξι μήνες, όπως σημειώνει ο κ. Νίκος Παυλάκος, σύμβουλος επαγγελματικού προσανατολισμού. Ο ίδιος παραθέτει σειρά παραδειγμάτων για το πώς μπορεί να γίνει η «στροφή» μέσω του μεταπτυχιακού:

1 Αν το πρώτο πτυχίο προέρχεται από μια σχολή Νομικής, ο δρόμος για τον κλάδο του τουρισμού μπορεί να ανοίξει με ένα MBA που θα επιτρέψει στον πτυχιούχο να διεκδικήσει θέση νομικού συμβούλου σε τουριστική επιχείρηση. Αντίστοιχα, με ένα μεταπτυχιακό στην ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγροτική νομοθεσία μπορεί να επιτευχθεί η «είσοδος» στον κλάδο της γεωργίας, ενώ ο τίτλος για το νομικό πλαίσιο ηλεκτρονικού εμπορίου στέλνει στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας. Εξοικείωση με ένα μεταπτυχιακό στην περιβαλλοντική νομοθεσία μπορεί επίσης να δρομολογήσει την αναζήτηση εργασίας στον κλάδο της ενέργειας.

2 Πτυχιούχος φιλολογίας ή ακόμη και παιδαγωγικού τμήματος μπορεί να στραφεί στη ναυτιλία με μεταπτυχιακό στο μάρκετινγκ ναυτιλιακών οργανισμών ή στη διοίκηση ανθρώπινου δυναμικού, ενώ με τίτλο στις τεχνολογίες πληροφοριών και επικοινωνιών θα μπει στον κλάδο της ψηφιακής τεχνολογίας, όπου υπάρχουν τεράστιες εκπαιδευτικές ανάγκες. Με μεταπτυχιακή εξειδίκευση στις μαθησιακές δυσκολίες εύκολα γίνεται η μετάβαση στον κλάδο της υγείας, ενώ με ένα MBA ανοίγουν δρόμοι και στα χρηματοοικονομικά.

3 Ενας μηχανικός με μεταπτυχιακό στη βιομηχανία και τη διοίκηση εισέρχεται στον κλάδο της μεταποίησης ή στον τομέα της ναυτιλίας με τίτλο ναυπηγικής ή κατασκευής και συντήρησης λιμένων. Το μεταπτυχιακό στη νανοτεχνολογία, τη βιοτεχνολογία ή τη ρομποτική στέλνει στον κλάδο της υγείας και της φροντίδας του ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή