Με κλειστά χαρτιά ο Αλ. Τσίπρας

Με κλειστά χαρτιά ο Αλ. Τσίπρας

4' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κλειστά τα χαρτιά του, όσον αφορά την επομένη των εκλογών και τη διαφαινόμενη αναγκαιότητα να απαιτηθούν ευρύτερες συνεργασίες, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση, άφησε χθες ο κ. Αλ. Τσίπρας, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο περιθώριο της ΔΕΘ. Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το αίτημά του για «καθαρή εντολή», προκειμένου, όπως πρόσθεσε, «να συνεχίσουμε την προσπάθεια που ξεκινήσαμε τον περασμένο Γενάρη, για να μην πραγματοποιηθεί το σχέδιο των πιο συντηρητικών κύκλων σε Ελλάδα και Ευρώπη, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ να είναι μια σύντομη παρένθεση». Κατά τον κ. Τσίπρα, το κρίσιμο δίλημμα των εκλογών είναι αν θα κυβερνήσει τη χώρα ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Ν.Δ. «φέρνοντας μαζί της και όλες τις αμαρτίες του παρελθόντος» και δήλωσε βέβαιος ότι «ο ελληνικός λαός θα κρίνει με βάση το απόλυτο κριτήριο που έχει, για το ποιος θέλει να τον κυβερνήσει. Θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με απόλυτη πλειοψηφία είτε με συνεργασίες που έχει αποδειχθεί ότι μπορούμε να κάνουμε ακόμα και με κόμματα τα οποία έχουν εντελώς διαφορετική ιδεολογική αφετηρία από τη δική μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για τα δημοσκοπικά ευρήματα των τελευταίων ημερών και ιδιαίτερα όσον αφορά τη χαμηλή συσπείρωση των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας μίλησε για «πλεονέκτημα» και εξήγησε την αναφορά του αυτή προσθέτοντας ότι «η συσπείρωση πάντοτε ανεβαίνει πηγαίνοντας προς τις εκλογές. Και όταν ο αντίπαλος έχει φτάσει στα αποθέματά του και τα έχει εξαντλήσει, τότε είναι φανερό για όσους ξέρουν μαθηματικά ότι οι προοπτικές διανοίγονται για σένα που έχεις τη δυνατότητα να συσπειρώσεις δυνάμεις». Για την επομένη των εκλογών, ωστόσο, και ενώ εμφανίσθηκε κατηγορηματικός ότι με τη Ν.Δ. δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία, «έριξε το γάντι» σε ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. «Αν λοιπόν, παρ’ ελπίδα, δεν έχουμε και δεν φτάνει μαζί με τους ΑΝΕΛ και έχουμε πάλι 149 όλοι μαζί, τι θα κάνουν, θα αφήσουν τη χώρα ακυβέρνητη δηλαδή; Θέλετε να πείτε ότι θα οδηγήσουν τη χώρα σε δεύτερες εκλογές το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι;», διερωτήθηκε για να προσθέσει ότι «διεκδικούμε να έχουμε απόλυτη πλειοψηφία, αν δεν την έχουμε η χώρα θα κυβερνηθεί και θα κυβερνηθεί διότι κανείς δεν θα πάρει τη μεγάλη ευθύνη να οδηγήσει τη χώρα ακυβέρνητη». Ολα αυτά με την προϋπόθεση ότι «σε μας όρους και προϋποθέσεις να ταυτιστούμε με το παλιό και να μην κάνουμε μεγάλες τομές που το πρόγραμμά μας έχει, κανείς δεν θα βάλει».

Αναφορικά με το πώς θα συμπεριφερθεί ο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της συμφωνίας που έφερε, στην περίπτωση που χάσει τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας ανέφερε εμφατικά ότι «εμείς πιστεύουμε ότι η σωστή τήρηση της συμφωνίας και η γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος εξόδου από τα μνημόνια» για να προσθέσει τη σημασία που έχει ποιος θα διαχειρισθεί τα ζητήματα που έχουν μείνει ανοιχτά στη διαπραγμάτευση, όπως το χρέος, τα «κόκκινα» δάνεια, τα εργασιακά.

Ο κ. Τσίπρας έκανε προσωπική αναφορά στον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, για τον οποίο είπε «δεν ξέρω εάν θέλει ο άνθρωπος να γίνει πρωθυπουργός», διότι, όπως πρόσθεσε, δεν καταλαβαίνει το «να βγαίνει αυτός που διεκδικεί την πρωθυπουργία και να λέει εγώ θέλω τον Τσίπρα πρωθυπουργό».

Σχολιάζοντας το τηλεοπτικό σποτ των ΑΝΕΛ, που τον εμφανίζει να έχει σπάσει το αριστερό χέρι του, δήλωσε ότι το βρήκε «χαριτωμένο» και ευχήθηκε καλή επιτυχία στον κ. Π. Καμμένο, για να προσθέσει, πάντως, ότι «το αριστερό μου χέρι είναι μια χαρά, δεν έχω κανένα πρόβλημα». Εμμεση αναφορά έκανε στον κ. Π. Λαφαζάνη, όταν, απαντώντας σε ερώτηση, δήλωσε ότι ο ίδιος ποτέ δεν ζήτησε χρήματα από τη Ρωσία, αλλά ενίσχυση της συνεργασίας. «Τώρα κάποιοι άλλοι που ενδεχομένως είχαν άλλου είδους αυταπάτες, ότι η Ρωσία είναι συνέχεια της Σοβιετικής Ενωσης, ας κάτσουν να λύσουν αυτά τα προβλήματα, δεν με αφορά. Εγώ δεν είχα ποτέ τέτοια αυταπάτη».

Τσίπρας: Διεκδικούμε μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει η Αριστερά

Μήνυμα μάχης για τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, έστειλε από την Κοζάνη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ο οποίος μίλησε σε προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της πόλης.

«Ο λαός είναι όρθιος, όλοι είμαστε όρθιοι και διεκδικούμε όλοι μαζί όχι μια δεύτερη ευκαιρία, όπως λέγεται συνήθως, αλλά μια πρώτη. Μια πρώτη ευκαιρία να κυβερνήσει επιτέλους η Αριστερά. Γιατί στην πρώτη μας περίοδο, που κράτησε μόλις εφτά μήνες, οι δυνατότητες να κυβερνήσουμε ήταν ελάχιστες», είπε ο κ.Τσίπρας. Τώρα, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «είμαστε πιο διαβασμένοι, για να δώσουμε τη μάχη της διακυβέρνησης. Κι ας το κάνω για άλλη μια φορά καθαρό εδώ μπροστά σας: Εμείς δεν είμαστε, ούτε έχουμε σκοπό να γίνουμε, επαγγελματίες της εξουσίας. Η διακυβέρνηση για μας δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι μέσο για να ανοίξουμε την πόρτα της δημοκρατίας και της συμμετοχής».

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να «συμπεθεριάσει» με τους εκπροσώπους του παλιού πολιτικού συστήματος της διαφθοράς και της διαπλοκής, απορρίπτοντας έτσι τα σενάρια περί οικουμενικών λύσεων. Είπε, μάλιστα, πως αυτοί που προτείνουν οικουμενική λύση θέλουν «οικουμενική συνέχιση της υποδούλωσης, οικουμενικές μαζικές απολύσεις, οικουμενικούς πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας, οικουμενική αποδοχή της εργασιακής ζούγκλας, οικουμενικό συμπεθεριό με τη διαπλοκή και τη διαφθορά».

«Από τη μια συκοφαντούν, βρίζουν, διαστρέφουν την αλήθεια, και μας εμφανίζουν ως καταστροφή της χώρας, από την άλλη ζητούν να συμπεθεριάσουμε. Σε τι; Να σας πω σε τι. Όχι στο πώς θα αλλάξουμε τη χώρα, γιατί αυτοί τίποτε δεν θέλουν και δεν έχουν σκοπό να αλλάξουν. Αλλά στα λάφυρα φίλες και φίλοι. Στη μοιρασιά. Θέλουν να μας πνίξουν σε ένα πολιτικό χυλό», είπε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή