Ν.Δ.: Στο επίκεντρο το Επικρατείας

Ν.Δ.: Στο επίκεντρο το Επικρατείας

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το ερώτημα εάν θα βρεθεί το κλειδί που θα «ξεκλειδώσει» την ειλημμένη απόφαση του προέδρου της Ν.Δ. να μην αλλάξει τους συσχετισμούς στα γαλάζια ψηφοδέλτια, και κυρίως σε αυτό του Επικρατείας, πορεύεται το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προς τη λήξη των προθεσμιών ανακοίνωσης των ψηφοδελτίων για τις κάλπες της 20ής Σεπτεμβρίου.

Από το στενό περιβάλλον του κ. Μεϊμαράκη δηλώνεται ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν αλλαγές στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, ειδικά εις ό,τι αφορά τις τέσσερις πρώτες θέσεις των εκλεγμένων βουλευτών (Θ. Φορτσάκης, Νίκη Κεραμέως, Δημ. Σταμάτης, Β. Οικονόμου). Κι αυτό μοιάζει, προς το παρόν, το πλέον πιθανό σενάριο. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, συνομιλητές του προέδρου εισηγούνται αλλαγές που είτε θα σηματοδοτούν τη διεύρυνση της απήχησης του κόμματος (πέραν των ονομάτων των κ. Αννας Διαμαντοπούλου και Μιλένας Αποστολάκη, στις εσωτερικές συσκέψεις έπεσε και το όνομα του κ. Τάσου Γιαννίτση), είτε απλώς τη συμμετοχή στελεχών νεότερης γενιάς. Παράλληλα, συνεχίζονται οι ζυμώσεις για «πινελιές» στις μη εκλόγιμες θέσεις, για τις οποίες ακούστηκε και το όνομα του τέως ΑΓΕΕΘΑ Δημ. Γράψα. Οι σχετικές εισηγήσεις για αλλαγές και στις εκλόγιμες θέσεις εδράζονται αφενός στην ανάγκη να σηματοδοτηθεί η ανανέωση, ειδικά από τη στιγμή που είτε αναγκαστικά (ΣΥΡΙΖΑ) είτε κατ’ επιλογήν (Ποτάμι) τα υπόλοιπα κόμματα προχωρούν σε αλλαγές, αφετέρου δε στη θέση ότι, εν αντιθέσει με τις Περιφέρειες όπου υπήρχε σταυροδοσία, οι βουλευτές Επικρατείας συνιστούν επιλογή του εκάστοτε προέδρου.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», ο κ. Μεϊμαράκης έχει συνεχείς επαφές, και για το ζήτημα των ψηφοδελτίων, με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς του κόμματος κ. Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, ενώ οι τελικές αποφάσεις για το Επικρατείας θα ληφθούν τις επόμενες ώρες.

Ως προς τα ψηφοδέλτια των Περιφερειών, οι υποψηφιότητες κλείδωσαν τα μεσάνυχτα της Κυριακής, χωρίς μεν να μεταβληθεί η σειρά των εκλεγμένων και των πρώτων επιλαχόντων, αλλά και χωρίς να λείψουν οι καραμπόλες. Αιτία γι’ αυτές, σύμφωνα με πληροφορίες, αποτέλεσε η υπαναχώρηση κάποιων εκ των πολιτευτών που είχαν, αρχικώς, δηλώσει ότι θα αποσυρθούν και, την τελευταία στιγμή, ζήτησαν να παραμείνουν, προφανώς πιθανολογώντας τις καλύτερες εκλογικές επιδόσεις του κόμματος. Βασικός στόχος των αλλαγών, έστω κι αν αφορούν μη εκλόγιμες θέσεις, είναι να σηματοδοτήσουν τη συμμετοχή νεολαίων και παραγωγικών τάξεων αλλά και την ένταξη στελεχών εκτός κομματικών τειχών. Οπως αποκάλυψε η «Κ», στην Α’ Αθήνας υποψήφιος θα είναι ο σκηνοθέτης Π. Κοκκινόπουλος, εκ των υποστηρικτών του Ποταμιού, ο δικηγόρος Θεμ. Σοφός (Β΄ Αθήνας ή Πειραιά), ο φεντεραλιστής Χ. Σταμέλος, στη Θεσσαλονίκη υποψήφιοι θα είναι ο αντιδήμαρχος του Γ. Μπουτάρη Κ. Ζέρβας, ο Ν. Χιονίδης, αντιπρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, αλλά και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου της πόλης Αθ. Εξαδάκτυλος. Για τη Β΄ Πειραιά ακούγεται ο παλαίμαχος ποδοσφαιριστής Γ. Ανατολάκης (πρ. ΛΑΟΣ). Η προσπάθεια «άλωσης» των ΑΝΕΛ σηματοδοτείται από υποψηφιότητες όπως ο κ. Μαρίνος Ουζουνίδης στον Εβρο και η κ. Ελένη Πολύζου στη Λάρισα, ενώ στην Ηλεία, απ’ όπου αποχώρησε ο κ. Γ. Κοντογιάννης, επανέρχεται στην τελευταία θέση η κ. Κρινιώ Κανελλοπούλου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή