Τουσκ: Δεν υπάρχει σχέδιο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

Τουσκ: Δεν υπάρχει σχέδιο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για το μεταναστευτικό

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε αυτή την φάση δεν υπάρχει κάποιο σχέδιο για έκτακτη Σύνοδο Κορυφής με θέμα την μετανάστευση δήλωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ στην «Κ» μετά από διαρροές σε ελληνικά μέσα που ανέφεραν ότι μία τέτοια Σύνοδος θα ανακοινωθεί άμεσα.

«Ο κ. Τουσκ είναι σε στενή επαφή με τους ηγέτες της Ε.Ε. και είναι έτοιμος για μία συνάντηση αν αυτό αποδειχτεί αναγκαίο», λέει ο εκπρόσωπος αλλά τονίζει ότι το θέμα της μετανάστευσης θα είναι ούτως η άλλως και στην επόμενη προγραμματισμένη Σύνοδο Κορυφής 15-16 Οκτωβρίου ενώ υπενθύμισε ότι για το φλέγον αυτό θέμα έγινε έκτακτη Σύνοδος Κορυφής και τον Απρίλιο και συζητήθηκε εκτενώς και στην προγραμματισμένη Σύνοδο του Ιουνίου.

Για το θέμα της μετανάστευσης έχει άλλωστε προγραμματιστεί έκτακτη συνάντηση των Υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της Ε.Ε. την Δευτέρα στις Βρυξέλλες. Συγχρόνως οι ευρωπαίοι ηγέτες προγραμματίζεται να συναντηθούν μαζί και με τους ηγέτες αφρικανικών κρατών τον Νοέμβριο στην Μάλτα σε μία κοινή προσπάθεια για την επίλυση του θέματος της μετανάστευσης. Παράλληλα, μία συνάντηση με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων είναι στα σκαριά με θέμα την παράτυπη μετανάστευση στην ευρύτερη περιοχή.

Νωρίτερα, πρόκληση στον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να συζητήσουν το μεταναστευτικό, απηύθυνε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν οι δύο άνδρες.

Παράλληλα, ο κ. Παυλόπουλος τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενεργοποίησης της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση του προβλήματος και του ζήτησε να στηρίξει την πρωτοβουλία του για την σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής στο πλαίσιο της ΕΕ αφιερωμένης στο ζήτημα του μεταναστευτικού.

Συνάντηση με Χριστοδουλάκη

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε την Τρίτη και συνάντηση με τον υπουργό Οικονομίας, κ. Νίκο Χριστοδουλάκη στον οποίο διεμήνυσε ότι «πρέπει το συντομότερο δυνατόν να κάνουμε αυτή την συνάντηση (σ.σ. την Σύνοδο Κορυφής), ώστε να ληφθούν αποφάσεις, που στόχο έχουν, όχι μόνο να διαφυλάξουν τα σύνορα της Ευρώπης, αλλά κυρίως να αντιμετωπίσουν το θέμα αυτό υπό όρους ανθρωπισμού και δικαιωμάτων του ανθρώπου».

«Γιατί αυτός είναι ο πολιτισμός της Ευρώπης και αυτός είναι ο πολιτισμός της Ελλάδος. Αυτός είναι που μπόλιασε τον πολιτισμό της Ευρώπης γενικότερα», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε την παραπάνω εξέλιξη ιδιαιτέρως σημαντική και συμπλήρωσε ότι θα δοθεί η ευκαιρία στην Ελλάδα να πει ότι τους τελευταίες μήνες, παρά τα λίγα μέσα που διαθέτει, κάνει την δουλειά της όσο καλύτερα μπορεί αναφορικά με το Μεταναστευτικό, και πως αξίζει η χώρα κάθε δυνατή βοήθεια, αρωγή και αναγνώριση σε αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό έργο, το οποίο προσπαθεί να επιτελέσει.

«Κινητοποιούμαστε, με κάθε δυνατό τρόπο, στο διάστημα αυτό, έτσι ώστε να διασφαλίσουμε κάθε δυνατή πηγή κοινοτικής χρηματοδότησης, προκειμένου να οργανωθεί αποτελεσματικά η υποδοχή των προσφύγων, αλλά ταυτόχρονα να στηριχθούν και τα νησιά, τα οποία προσφέρουν πολύ, κοινωνικά σε αυτό το έργο, αλλά έχουν κλονισθεί, επίσης, σημαντικά», συμπλήρωσε ο υπουργός Οικονομίας, αναφερόμενος στο έργο της υπηρεσιακής κυβέρνησης και ειδικότερα στο χαρτοφυλάκιο το οποίο διαχειρίζεται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή