Αμμοθύελλα πλήττει τμήμα της Μέσης Ανατολής

Αμμοθύελλα πλήττει τμήμα της Μέσης Ανατολής

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΗΡΥΤΟΣ. Πυκνή αμμοθύελλα πλήττει τμήμα της Μέσης Ανατολής, έχοντας ήδη προκαλέσει τον θάνατο οκτώ ανθρώπων και εντείνοντας τα αναπνευστικά προβλήματα χιλιάδων κατοίκων.

Μεγάλο τμήμα του Λιβάνου, της Συρίας, του Ισραήλ και της Κύπρου είχε καλυφθεί χθες από σύννεφο σκόνης, από την αμμοθύελλα, με τις Αρχές των συγκεκριμένων χωρών να συστήνουν στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, αποφεύγοντας τις άσκοπες μετακινήσεις.

Μεγάλη ταλαιπωρία προκάλεσε η θύελλα στους χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες, οι οποίοι ζουν σε καταυλισμούς στον Λίβανο, ενώ έξι άνθρωποι πέθαναν στη Συρία, από επιπλοκές αναπνευστικών νόσων. Το υπουργείο Υγείας του Λιβάνου ανακοίνωσε χθες ότι δύο γυναίκες πέθαναν σε νοσοκομείο της κοιλάδας Μπεκάα. «Ο αριθμός κρουσμάτων δύσπνοιας έφθασε τα 750», ανέφερε το υπουργείο.

Η αστυνομία μοίραζε χθες αντιασφυξιογόνες μάσκες στους δρόμους της Βηρυτού, με τις Αρχές να συστήνουν σε ηλικιωμένους, εγκύους και μικρά παιδιά να παραμείνουν στα σπίτια τους. Ο υπουργός Υγείας, Ελιάς Μπου Σαάμπ, αποφάσισε χθες τη διακοπή λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων του Λιβάνου για σήμερα, καλώντας τις τοπικές σχολικές αρχές «να σεβαστούν την υγεία των μαθητών και να μη διακινδυνεύσουν την υγεία τους».

Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία του Λιβάνου, το νέφος σκόνης προήλθε από το βόρειο Ιράκ, ενώ ενισχύθηκε περνώντας πάνω από τη Συρία και τη νότια Τουρκία. Παρότι το φαινόμενο είναι σύνηθες στον Λίβανο την άνοιξη, η έντασή του είναι πρωτοφανής, ενώ η εμφάνισή του το φθινόπωρο είναι σπανιότατη.

Ιδιαίτερα περιορισμένη ήταν χθες η ορατότητα στην Ιερουσαλήμ, καθώς και το μεγαλύτερο μέρος του Ισραήλ και της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης. Το Ορος των Ελαιών, το οποίο συνήθως προσφέρει πανοραμική θέα της Ιερής Πόλης και του τεμένους Αλ Ακτσά, ήταν χθες καλυμμένο από το σύννεφο άμμου.

Προβλήματα ορατότητας εξαιτίας της αμμοθύελλας αντιμετώπισε χθες και η Κύπρος, με τις υπηρεσίες υγείας της νήσου να συστήνουν στους κατοίκους να παραμείνουν στις κατοικίες τους.

Πολλές πτήσεις ακυρώθηκαν χθες το πρωί στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, καθώς η ορατότητα δεν υπερέβαινε τα 500 μέτρα. Η μερική εξασθένηση του φαινομένου χθες το απόγευμα επέτρεψε πάντως την πραγματοποίηση των προγραμματισμένων πτήσεων.

Η Κύπρος, όμως, πλήττεται και από κύμα καύσωνα, με τις θερμοκρασίες στα ηπειρωτικά της νήσου να ξεπερνούν τους 41 βαθμούς Κελσίου. Δεκάδες Σύροι πρόσφυγες, οι οποίοι στεγάζονταν σε προσωρινό στρατόπεδο, μεταφέρθηκαν σε καλύτερα οργανωμένες εγκαταστάσεις, εξαιτίας του ακραίου καιρικού φαινομένου.

Η αμμοθύελλα έφθασε μέχρι το Κάιρο της Αιγύπτου, με την αιγυπτιακή μεγαλούπολη να καλύπτεται από πυκνό νέφος, το οποίο όμως αναμενόταν να διαλυθεί μέχρι σήμερα το πρωί.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή