Πτώση 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο

Πτώση 1,6% στη βιομηχανική παραγωγή τον Ιούλιο

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μείωση κατά 1,6% παρουσίασε ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής τον Ιούλιο σε σχέση με τον αντίστοιχο δείκτη του 2014, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Η εξέλιξη είναι αποτέλεσμα της μείωσης του δείκτη παραγωγής μεταποιητικών βιομηχανιών κατά 5,7%, της παραγωγής ορυχείων λατομείων κατά 4,8% και του δείκτη παροχής νερού κατά 3,2%, αλλά και της αύξησης κατά 13,8% του δείκτη παραγωγής ηλεκτρισμού.

Ειδικότερα, στη μείωση του δείκτη μεταποίησης συνέβαλαν, κυρίως, οι μειώσεις των δεικτών των διψήφιων κλάδων: τροφίμων-ποτών, ειδών ένδυσης, δερμάτων και ειδών υπόδησης, ξύλου και φελλού, μη μεταλλικών ορυκτών, κατασκευής μεταλλικών προϊόντων, μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων και επισκευής και εγκατάστασης μηχανημάτων και εξοπλισμού.

Ο μέσος δείκτης βιομηχανικής παραγωγής της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2015 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη της περιόδου Ιανουαρίου – Ιουλίου 2014 παρουσίασε μείωση κατά 0,7%, έναντι μείωσης 2,1% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2014 προς το 2013.

Ο εποχικά διορθωμένος ως προς την επίδραση μηνιαίων γεγονότων (π.χ. εορτές, τουριστική περίοδος κ.λπ.) γενικός δείκτης βιομηχανικής παραγωγής του μηνός Ιουλίου 2015, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2015, παρουσίασε αύξηση κατά 3,2%.

Η αύξηση αυτή οφείλεται στη βελτίωση του συνόλου των επιμέρους δεικτών και συγκεκριμένα, κατά 17,6% του δείκτη παραγωγής ενέργειας, κατά 11,6% του δείκτη παραγωγής ενδιάμεσων αγαθών, κατά 1,8% του δείκτη παραγωγής κεφαλαιουχικών αγαθών, κατά 8,1% του δείκτη παραγωγής διαρκών καταναλωτικών αγαθών και κατά 1,6% του δείκτη παραγωγής μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή