Το 97% ελέγχουν σήμερα οι τέσσερις συστημικές έναντι 59% το 2005

Το 97% ελέγχουν σήμερα οι τέσσερις συστημικές έναντι 59% το 2005

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαμορφώνεται ο βαθμός συγκέντρωσης της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, αποτέλεσμα της δραστικής αναδιάρθρωσης του κλάδου που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας της κρίσης.

Σύμφωνα με στοιχεία της Eurobank που περιλαμβάνονται στις παρουσιάσεις που πραγματοποιεί επιτελείο της τράπεζας στο Λονδίνο, στο πλαίσιο σχετικής εκδήλωσης που διοργανώνει η ΕΧΑΕ, οι τέσσερις μεγάλες εμπορικές τράπεζες στην Ελλάδα ελέγχουν το 97% της αγοράς έναντι αντίστοιχου ποσοστού 59% το 2005. Η συγκέντρωση είναι αποτέλεσμα των δεκάδων συγχωνεύσεων που πραγματοποιήθηκαν (Εμπορική, Αγροτική, Τ.Τ., Probank, Κύπρου, Λαϊκή, Millennium, Proton κ.ά.) λόγω της κρίσης. Σημειώνεται ότι τέτοιο ποσοστό συγκέντρωσης δεν υπάρχει πουθενά στην Ευρώπη, εκτός από την Ιρλανδία που ακολουθεί με 90%, όπου και εκεί έχει πραγματοποιηθεί ριζική αναδιάρθρωση του τραπεζικού κλάδου. Το μερίδιο αγοράς των 4 μεγαλύτερων τραπεζών διαμορφώνεται στο 60% στην Πορτογαλία, στο 53% στην Τουρκία, στο 51% στην Ιταλία και στο 42% στη Γερμανία.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της οικονομίας, η τράπεζα εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξη, εκτιμώντας ότι οι επιπτώσεις εξαιτίας της αβεβαιότητας και των κεφαλαιακών περιορισμών τελικά θα είναι μικρότερες από τις αρχικές εκτιμήσεις. Οπως επισημαίνει, το δεύτερο εξάμηνο του 2015 θα επηρεαστεί αρνητικά από δύο σοκ: τα νέα μέτρα λιτότητας και τους κεφαλαιακούς περιορισμούς, ωστόσο εκτιμά ότι υπάρχουν σημαντικές πιθανότητες η τελική επίδοση της οικονομίας να είναι θετικότερη του -2,3% που είναι η επίσημη εκτίμηση των θεσμών για το 2015. Σε ό,τι αφορά το χρέος, η τράπεζα θεωρεί την αναδιάρθρωσή του (επιμήκυνση διάρκειας, μεταφορά αποπληρωμών και πιθανή νέα μείωση επιτοκίων) ως το πιο πιθανό σενάριο.

Η Eurobank θεωρεί ότι ώθηση στην εγχώρια οικονομία θα μπορούσαν να δώσουν η ρευστότητα που παρέχει η ΕΚΤ, η αποφασιστική υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, οι δυνατότητες βελτίωσης των εγχώριων εξαγωγών και η ανάκαμψη των ιδιωτικών επενδύσεων.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2015 το συνολικό ενεργητικό του ομίλου Eurobank ανήλθε στα 77,5 δισ. ευρώ, οι χορηγήσεις δανείων στα 42,9 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις πελατών στα 34,9 δισ. ευρώ. Ο όμιλος διαθέτει 949 καταστήματα και απασχολεί 16.990 εργαζομένους. Στο πρώτο τρίμηνο συνεχίστηκε η προσπάθεια περιστολής των δαπανών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 6,01%, ενώ το 2014 οι δαπάνες περιορίστηκαν κατά 10,1%. Το σύνολο των πιστωτικών ανοιγμάτων της Eurobank, δηλαδή τα δάνεια που βρίσκονται σε καθυστέρηση και αυτά που έχουν μεγάλες πιθανότητες να βρεθούν σε καθεστώς οριστικής καθυστέρησης, ανήλθαν στο τέλος Μαρτίου 2015 στο 40,1% έναντι 39,3% στο τέλος Δεκεμβρίου 2014. Οι υψηλότερες καθυστερήσεις (NPLs) εμφανίζονται στην καταναλωτική πίστη με 50,4% και στα δάνεια προς μικρές επιχειρήσεις με 60,3%. Ο δείκτης κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων δανείων από προβλέψεις διαμορφώθηκε στο 47,2%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή