Υπουργική απόφαση για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων

Υπουργική απόφαση για την ανατιμολόγηση των φαρμάκων

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μειώσεις στις τιμές των εκτός πατέντας (off patent) και των γενοσήμων φαρμάκων κατά 50% και 32,5% αντιστοίχως, προβλέπει η υπουργική απόφαση για την τιμολόγηση/ανατιμολόγηση των φαρμάκων, που υπεγράφη από τον υπουργό Υγείας, Θάνο Δημόπουλο και αναμένεται να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Στόχος της ανατιμολόγησης είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης που θα συνεπάγεται εξοικονόμηση πόρων για τη δημόσια υγεία. Ο ΕΟΦ θα έχει τη δυνατότητα να εκτιμήσει το ποσοστό της μείωσης που θα επιφέρει το παραπάνω μέτρο, στα τέλη του επόμενου μήνα.

Οι μειώσεις των τιμών των εκτός πατέντας φαρμάκων στο 50% της τιμής που είχαν πριν χάσουν την πατέντα τους και των γενοσήμων στο 32,5% αντίστοιχα, περιλαμβάνεται στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας.

Στο μεταξύ την έντονη αντίδραση του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ) έχει προκαλέσει η επαναφορά από την ΗΔΙΚΑ της αναγραφής φαρμάκων μόνο με τη δραστική ουσία.

Ο ΙΣΑ εκφράζει την έντονη αντίθεση σε αυτή «την αιφνίδια», όπως τη χαρακτηρίζει, «ενέργεια της ΗΔΙΚΑ, η οποία ήταν αποτέλεσμα των μνημονιακών δεσμεύσεων και η οποία απαξιώνει το ιατρικό λειτούργημα». Επαναλαμβάνει , τη θέση του ότι μόνο ο γιατρός δύναται να χορηγήσει την ενδεδειγμένη θεραπεία στον ασθενή» και προτρέπει τα μέλη του «να συνεχίσουν να συνταγογραφούν την εμπορική ονομασία στο πεδίο των σχολίων ώστε να διασφαλιστεί η υγεία των ασθενών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή