150 σχολεία παρέμειναν κλειστά

150 σχολεία παρέμειναν κλειστά

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξήντα σχολεία στον νομό Ηρακλείου. Εικοσιένα στη Λέσβο. Κάποια στην Κόρινθο, την Εύβοια, την Ανατολική Αττική. Συνολικά, περί τα 150 σχολεία σε όλη τη χώρα παρέμειναν κλειστά χθες, ημέρα του αγιασμού για τη νέα σχολική χρονιά. Το γεγονός αποτελεί κεντρική ψηφίδα στην εικόνα διάλυσης που παρουσίασαν χθες τα δημόσια σχολεία της χώρας. Ενδεικτικό είναι ότι πολλά νηπιαγωγεία και δημοτικά άνοιξαν από «εθελοντή» εκπαιδευτικό, ο οποίος παραβρέθηκε στον αγιασμό και στην συνέχεια αποχώρησε, καθώς η οργανική του θέση είναι σε άλλο σχολείο. Την ίδια στιγμή, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος επιτέθηκε στον πρώην αναπληρωτή υπουργό Παιδείας Τάσο Κουράκη για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Ειδικότερα, η υπηρεσιακή υπουργός Παιδείας Φρόσω Κιάου, επισκεπτόμενη το 12ο Γενικό Λύκειο Αθηνών, ανέφερε σε μαθητές και εκπαιδευτικούς ότι «το σχολείο σημαίνει δυσκολίες, σημαίνει προσπάθεια. Αλλά η ζωή είναι γεμάτη δυσκολίες και είναι καλό να μάθεις να αντιμετωπίζεις τις δυσκολίες χωρίς να σε πτοούν και να συνεχίζεις παραπέρα». Καίρια η διαπίστωσή της, κυρίως κατά τη φετινή χρονιά που θα μείνει στην ιστορία της εκπαίδευσης ως μία από τις χειρότερες.

Ενδεικτικά, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν έγινε αγιασμός σε 42 νηπιαγωγεία και 16 δημοτικά σχολεία στο Ηράκλειο Κρήτης, σε 18 νηπιαγωγεία και 3 δημοτικά σχολεία στη Λέσβο (στο Σίγρι δεν λειτούργησαν ούτε το νηπιαγωγείο ούτε το δημοτικό σχολείο), αλλά και σε σχολεία σε Κόρινθο, Ανατολική Αττική και Εύβοια. Σε κάποιες περιφέρειες έγιναν υποχρεωτικές δίμηνες αποσπάσεις εκπαιδευτικών από πολυθέσια σχολεία σε μονοθέσια.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις σε βασικές ειδικότητες (φιλόλογοι, μαθηματικοί, φυσικοί) και το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα οξύ σε Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Κρήτη, Χίο, Σάμο. Επίσης, σοβαρές είναι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών σε σχολεία ειδικής αγωγής, ενώ στα περισσότερα επαγγελματικά λύκεια δεν διανεμήθηκαν στους μαθητές τα βιβλία ειδικότητας.

Σύμφωνα με στοιχεία των ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, υπάρχουν περισσότερα από 21.000 κενά. Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων αναπληρωτών εξέπνευσε χθες και οι πρώτοι αναπληρωτές θα τοποθετηθούν στα σχολεία τέλη Σεπτεμβρίου-αρχές Οκτωβρίου. Ωστόσο, καθώς η διαδικασία αυτή γίνεται σταδιακά, τουλάχιστον έως τον Δεκέμβριο θα υπάρχουν κενά.

Την ίδια στιγμή, βολές κατά του Τάσου Κουράκη εξαπέλυσε χθες ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος. «Μία ομάδα σοφών, αξιόλογων ανθρώπων αλλά αθέων, που δεν θέλουν να έχουν σχέση με τον Θεό και καμία επικοινωνία με την Εκκλησία, πήραν το θράσος και ζήτησαν από τον υπουργό Παιδείας να κοπούν όλα τα Θρησκευτικά, οι προσευχές και οι λειτουργίες, και ο υπουργός δεν τους έδιωξε, λέγοντας πως η πατρίδα μας έχει Σύνταγμα και δεν κάνει ο καθένας ό,τι θέλει. Η δική μου απάντηση είναι αν θέλουν να τα καταργήσουν ας αλλάξουν το Σύνταγμα, αλλά πρώτα να ρωτήσουν τους γονείς των παιδιών. Οι γονείς έχουν την αγωνία που έχετε εσείς εδώ και θέλετε τα παιδιά σας να γίνουν προσωπικότητες ακέραιες με μόρφωση, με προσόντα, αλλά και με φωτισμό του Θεού, της χάριτος της δικής Του».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή