Πολλές μεταρρυθμίσεις σε λίγο χρόνο, το συμπέρασμα του Eurogroup για την Ελλάδα

Πολλές μεταρρυθμίσεις σε λίγο χρόνο, το συμπέρασμα του Eurogroup για την Ελλάδα

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το πρώτο όχι ολοκληρωτικά αφιερωμένο Εurogroup στην Ελλάδα μετά από περίπου 7 μήνες συνεχών συνεδριάσεων με θέμα το ελληνικό πρόγραμμα  ολοκληρώθηκε σήμερα το απόγευμα στο Λουξεμβούργο. Το βασικό μήνυμα προς την χώρα είναι να μην χαθεί περαιτέρω χρόνος καθώς είναι ιδιαίτερα περιορισμένος και οι μεταρρυθμίσεις που πρέπει να κάνει η Ελλάδα τους επόμενους μήνες είναι πάρα πολλές. 

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπηρεσιακός υπουργός οικονομικών διαβεβαίωσε τους υπόλοιπους στο τραπέζι του Eurogroup ότι συνεχίζεται η δουλειά για την εφαρμογή του προγράμματος- που δεν απαιτεί νομοθετικό έργο-  έτσι ώστε να χαθεί όσο το δυνατόν λιγότερος χρόνος. 

Τα επόμενα βήματά που πρέπει να κάνει η Ελλάδα ακόμα και μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου “είναι πολλά”  όπως είπε χαρακτηριστικά ο αρμόδιος Επίτροπος Π. Μοσκοβισί ενώ ανέφερε συγκεκριμένα την μεταρρύθμιση στο ασφαλιστικό την ανεξαρτησία της διεύθυνσης εσόδων αλλά και την κατάρτισή του προϋπολογισμού για το 2016 ανάμεσα σε αυτά. “Το πρόγραμμα είναι φιλόδοξο και πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις χωρίς να αλλάξουν στην ουσία τους” είπε. 

Στο κατά πόσο υπάρχει περιθώριο επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με μία νέα κυβέρνηση  ο κ. Ντάισελμπλουμ αλλά και το εκτελεστικό μέλος της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ ήταν ξεκάθαροι στην τοποθέτηση τους λέγοντας  ότι οι αλλαγές που θα μπορούσαν να γίνουν θα ήταν πολύ μικρές κυρίως στα σημεία του προγράμματος ου δεν είναι συμφωνημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια όπως το εργασιακό. Συγχρόνως  ο κ. Νταίσελμπλουμ τόνισε πως “ είναι ξεκάθαρο αυτή την στιγμή ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων υποστηρίζει κόμματα που ψήφισαν το μνημόνιο”  όπως είπε χαρακτηριστικά στέλνοντας ένα μήνυμα στην Αθήνα ότι η τήρηση του μνημονίου είναι κάτι δεδομένο.

Για τον κ. Κερέ είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση τον Οκτώβριο ώστε να γίνει η επόμενη εκταμίευση όπως έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο. 

Πιο αυστηρός ήταν ο επικεφαλής του  ESM , Kλάους Ρέγκλινγκ που τόνισε ότι υπάρχουν άλλα 3 δις που αναμένονται να εκταμιευθούν αν κάνει και η Ελλάδα μια σειρά από προαπαιτούμενα ενώ τόνισε ότι μπορεί  οι οίκοι αξιολόγησης να αντέδρασαν θετικά στην συμφωνία του Αυγούστου για το νέο ελληνικό πρόγραμμα “αλλά με τα πρώτα προβλήματα αυτά τα θετικά νέα μπορούν πολύ εύκολα να αντιστραφούν.”

Όσον αφορά τα capital controls, είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για το πότε θα αρθούν και ότι η ολοκλήρωση των  stress tests θα φέρει περαιτέρω εμπιστοσύνη στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα είπε ο κ. Κερέ. Τα 10 δισ που υπάρχουν για τις τραπεζικές ανάγκες όμως δεν θα δοθούν πριν ολοκληρωθούν τα  stress tests των τραπεζών που αναμένονται τέλος Οκτωβρίου διαβεβαίωσε ο ίσιος ενώ τα υπόλοιπα 15  δισ δεν πρόκειται να δοθούν αν δεν ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και δώσει και ο Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών SSM το πράσινο φως. 

Για το χρέος δεν έγινε κάποια συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση.

ΥΠΟΙΚ: Θετικό το κλίμα, μετά την αξιολόγηση η συζήτηση για το χρέος

Για θετικό κλίμα υπέρ της Ελλάδας κάνει λόγο στην ανακοίνωσή του για το Eurogroup το Υπουργείο Οικονομικών: «Στο άτυπο Eurogroup του Λουξεμβούργου επιβεβαιώθηκε το ιδιαίτερα θετικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί για την Ελλάδα μετά τη συμφωνία του Αυγούστου» τονίζεται αρχικά, ενώ στη συνέχεια επισημαίνονται οι ενέργειες της κυβέρνησης, ενώ για το χρέος αναφέρεται ότι θα συζητηθεί μετά την πρώτη αξιολόγηση:

«Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση τηρεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα της συμφωνίας στο πλαίσιο των υπηρεσιακών αρμοδιοτήτων της και έθεσε εκ νέου την ανάγκη προετοιμασίας της συζήτησης για την ελάφρυνση του χρέους, που αναμένεται να ξεκινήσει αμέσως μετά την πρώτη αξιολόγηση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή