Ξεκινούν συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορά Αυστρίας-Γερμανίας

Ξεκινούν συνοριακοί έλεγχοι στα σύνορά Αυστρίας-Γερμανίας

3' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Προσωρινά εκτός ισχύος έθεσε πριν από λίγη ώρα η Γερμανία τη Συνθήκη Σένγκεν στα σύνορά της με την Αυστρία, επαναφέροντας τους ελέγχους, με στόχο «να περιορίσει το σημερινό κύμα προς τη χώρα» και να αποκαταστήσει την «συντεταγμένη διαδικασία» στην είσοδο σε αυτήν, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο Γεερμανός υπουργός Εσωτερικών Τόμας Ντε Μεζιέρ. Κάλεσε δε όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία και ζήτησε «το συντομότερο δυνατό την εφαρμογή του ευρωπαϊκού σχεδίου για τις "ζώνες αναμονής" των προσφύγων στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία».

«Αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο και για λόγους ασφαλείας», δήλωσε ο κ. Ντε Μεζιέρ αιτιολογώντας τη σημερινή απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε ότι αυτό προβλέπουν και οι όροι της Συνθήκης Σένγκεν. Διευκρίνισε ωστόσο ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να τηρεί τους ισχύοντες ευρωπαϊκούς και εθνικούς κανόνες για την προστασία των προσφύγων, επισημαίνοντας ότι, βάσει του ευρωπαϊκού δικαίου, η Γερμανία δεν είναι υπεύθυνη για το μεγαλύτερο μέρος εκείνων που αναζητούν καταφύγιο. «Οι κανόνες του "Δουβλίνου" εξακολουθούν να ισχύουν χωρίς αλλαγή και καλώ όλα τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να τηρήσουν αυτούς τους κανόνες πάλι στο μέλλον. Αυτό σημαίνει ότι το αρμόδιο κράτος-μέλος οφείλει όχι μόνο να καταγράφει τους όσους ζητούν άσυλο, αλλά και να διεκπεραιώνει τη διαδικασία. Και όσοι ζητούν άσυλο πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν μπορούν απλώς να διαλέξουν το κράτος-μέλος της ΕΕ που θα τους προσφέρει προστασία. Αυτό θα ισχύσει και όταν θα υλοποιηθεί ένα ευρωπαϊκό σύστημα κατανομής», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών.

«Η μεγάλη προθυμία που επέδειξε η Γερμανία τις τελευταίες εβδομάδες δεν πρέπει να επιβαρυνθεί υπερβολικά. Το μέτρο είναι, για αυτό τον λόγο και ένα σήμα προς την Ευρώπη: η Γερμανία ανταποκρίνεται στην ανθρωπιστική της ευθύνη, αλλά τα βάρη που συνδέονται με τον μεγάλο αριθμό των προσφύγων πρέπει να κατανεμηθούν αλληλέγγυα εντός της Ευρώπης», συνέχισε ο κ. Ντε Μεζιέρ και αναγνώρισε ότι «η προσωρινή επιβολή ελέγχων στα σύνορα δεν θα λύσει όλα τα προβλήματα», ενώ σημείωσε ότι μπορεί να προκληθούν περιορισμοί στη συγκοινωνία και με τον σιδηρόδρομο. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο και κάποιο επίπεδο τάξης στα σύνορά μας. Αποφασιστική βεβαίως παραμένει η βοήθεια επιτόπου στις περιοχές της κρίσης ώστε να μην ξεκινήσουν ακόμη περισσότεροι άνθρωποι από τα προσφυγικά κέντρα ή από την ίδια την Συρία και το Ιράκ», δήλωσε και κατέληξε: «Πρέπει τώρα να εφαρμοστεί το συντομότερο δυνατό το ευρωπαϊκό σχέδιο για τις "ζώνες αναμονής" στην Ελλάδα, στην Ιταλία και εν ανάγκη στην Ουγγαρία. Και αυτό περιλαμβάνεται στην ημερήσια διάταξη της αυριανής συνάντησης των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ».

Η Deutsche Bahn, η εταιρεία των γερμανικών σιδηροδρόμων, ανακοίνωσε απόψε ότι διακόπτει τα δρομολόγιά της από και προς την Αυστρία μέχρι τις 5 το πρώι αύριο Δευτέρα, ώρα Βερολίνου (06.00 ώρα Ελλάδας) μετά την απόφαση που έλαβε η κυβέρνηση να επαναφέρει τους ελέγχους στα σύνορά της.

"Η Deutsche Bahn διακόπτει τη σιδηροδρομική κυκλοφορία μεταξύ Αυστρίας και Γερμανίας μέχρι τις 5 το πρωί της Δευτέρας" ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εταιρεία.Οι γερμανικές αρχές κινητοποιούν "πολλές εκατοντάδες αστυνομικούς" για να ελέγχουν τα σύνορα της χώρας, μετά την απόφαση του Βερολίνου να αναστείλει προσωρινά την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων, οπως προβλέπεται από τη Συνθήκη Σένγκεν, λόγω της μαζικής άφιξης προσφύγων.

"Κινητοποιούμε πολλές εκατοντάδες" αστυνομικούς, είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας εκπρόσωπος της ομοσπονδιακής αστυνομίας.

Οι έλεγχοι στα σύνορα με την Αυστρία ξεκίνησαν γύρω στις 17.30 τοπική ώρα (18.30 ώρα Ελλάδας), δηλαδή την ίδια στιγμή που ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ ανακοίνωνε την απόφαση αυτή από το Βερολίνο. Ένας ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου που βρισκόταν σε ένα από τα κυριότερα σημεία διέλευσης μεταξύ Γερμανίας και Αυστρίας είπε ότι δύο ώρες αργότερα, γύρω στις 19.30, δεν είχε παρατηρήσει κάποια ιδιαίτερα μεγάλη ανάπτυξη αστυνομικών δυνάμεων στην περιοχή.

Η αστυνομία διευκρίνισε ότι προετοιμάζεται για να εφαρμόσει αυτό το μέτρο "για μεγάλο διάστημα" ενώ ο ντε Μεζιέρ έκανε λόγο για προσωρινή απόφαση. Οι αρχές προειδοποίησαν ότι οι άνθρωποι που θέλουν να περάσουν τα σύνορα θα πρέπει πλέον να διαθέτουν διαβατήριο ή κάποιο έγγραφο που να πιστοποιεί την ταυτότητά τους.

Οι περισσότεροι από τους πρόσφυγες που μπαίνουν στη Γερμανία φτάνουν με τρένα στο Μόναχο. Η πόλη όμως αυτό το Σαββατοκύριακο προειδοποίησε ότι οι δυνατότητες φιλοξενίας τους έχουν πλέον εξαντληθεί: πολλοί αναγκάστηκαν να περάσουν τη νύχτα στο ύπαιθρο καθώς τα κέντρα υποδοχής έχουν κατακλυστεί από κόσμο. Μέσα σε δύο εβδομάδες έφτασαν στο Μόναχο 63.000 πρόσφυγες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή