Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων

Εγκρίθηκε η μετεγκατάσταση 40.000 προσφύγων

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Χωρίς ομοφωνία έληξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό συμβούλιο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., το οποίο εξελισσόταν μέχρι αργά χθες το βράδυ στις Βρυξέλλες, με θέμα πώς θα γίνει η κατανομή του κύματος των προσφύγων στα ευρωπαϊκά σύνορα.

Οι υπουργοί Εσωτερικών ψήφισαν χθες τη μετεγκατάσταση 40.000 αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα, μία πρόταση που είχε γίνει από την Κομισιόν τον Ιούλιο και θα τεθεί σε ισχύ από αύριο. Επίσης ενέκριναν τη δημιουργία hot spot στα σημεία εισόδου αλλά και μία συγκεκριμένη διαδικασία ταυτοποίησης των μεταναστών, καθώς θεωρείται ότι εξαιτίας του τεράστιου όγκου αφίξεων μη ταυτοποιημένοι άνθρωποι περνάνε τα σύνορα της Ελλάδας και της Ιταλίας και φτάνουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Ομως, η χθεσινή συζήτηση ήταν ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς κλήθηκαν οι υπουργοί Εσωτερικών της Ευρώπης να πάρουν πιο γενναίες αποφάσεις, καθώς οι 40.000 δεν θεωρούνται αρκετοί για το μέγεθος της κρίσης. Χθες έπρεπε να δοθεί το πρώτο «πράσινο» φως για τη μετεγκατάσταση άλλων 120.000 προσφύγων από Ελλάδα, Ιταλία και Ουγγαρία. Αυτό δεν έγινε εφικτό. «Η προσφυγική κρίση θα χαρακτηρίσει την ιστορία και τις κοινωνίες μας και θα δείξει πόσο Ευρωπαίοι και ενωμένοι είμαστε» είπε ο αρμόδιος επίτροπος μετανάστευσης Δ. Αβραμόπουλος στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε και δεν έκρυψε την απογοήτευσή του για τη μη επίτευξη συμφωνίας για τη μετεγκατάσταση 120.000 προσφύγων. «Μια πλειοψηφία είναι έτοιμη να προχωρήσει, αλλά όχι όλοι», είπε χαρακτηριστικά.

Η βασική τριβή υπήρχε ανάμεσα κυρίως στη Γερμανία που είναι υπέρ της μετεγκατάστασης αυτού του αριθμού σε όλη την Ε.Ε. και μία σειρά από χώρες κυρίως του πρώην κομμουνιστικού μπλοκ, που προέβαλαν μεγάλη αντίσταση. Ανάμεσα στις αντίθετες χώρες και η Ουγγαρία που μολονότι θα επωφεληθεί από αυτή την απόφαση, θεωρεί ότι θα αυξήσει περαιτέρω τις μεταναστευτικές ροές. Συγχρόνως, Γερμανία και Γαλλία προειδοποίησαν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν σε περαιτέρω μετεγκατάσταση προσφύγων αν δεν ενισχυθούν τα ευρωπαϊκά σύνορα και δεν υπάρξει σωστός διαχωρισμός μεταξύ των αιτούντων άσυλο και των οικονομικών μεταναστών. Συγκεκριμένα ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι αν η Γαλλία βρεθεί στην ίδια κατάσταση με τη Γερμανία, τότε θα επιβάλει και αυτή ελέγχους στα σύνορά της. Η Γερμανία αποφάσισε την Κυριακή την επιβολή προσωρινών συνοριακών ελέγχων (κάτι που προβλέπεται μετά την τελευταία αναθεώρηση των προβλέψεων της Συνθήκης του Σένγκεν), πιθανότατα ως μέσο πίεσης και προς τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

Συγχρόνως, δόθηκε το «πράσινο» φως ώστε να επιτραπεί η χρήση στρατιωτικής βίας εναντίον των διακινητών προσφύγων στη Μεσόγειο και ευρωπαϊκά πολεμικά πλοία να μπορούν να εκτελούν νηοψίες. Διπλωματικές πηγές παρατηρούσαν ότι χθες τόσο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Εσωτερικών όσο και Γενικών Υποθέσεων νωρίτερα, η Ελλάδα φάνηκε εναρμονισμένη με τη γραμμή του σκληρού πυρήνα των ευρωπαϊκών χωρών και όχι με τις θέσεις των ανατολικών, οι οποίες και τελικώς απομονώθηκαν. Τελική απόφαση θα ληφθεί στο Συμβούλιο των υπουργών Εσωτερικών στις 8 Οκτωβρίου, όπου απαιτείται απόφαση κατά πλειοψηφία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή