Debate με σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης

Debate με σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η υλοποίηση του τρίτου μνημονίου, ως αναπόδραστη υποχρέωση της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις εκλογές της Κυριακής, ήταν το μοναδικό σημείο που συμφώνησαν οι κ. Αλέξης Τσίπρας και Ευάγγελος Μεϊμαράκης, στη χθεσινή τηλεμαχία, η οποία σε αρκετά σημεία εμπλουτίσθηκε από έντονους, ζωηρούς διαλόγους και ενδιαφέρουσες ατάκες. Σε όλα τα υπόλοιπα –μετεκλογικές συνεργασίες, συμμαχίες, περιθώρια επαναδιαπραγμάτευσης, οικονομική πολιτική– αποτυπώθηκε μεγάλη απόσταση και διάσταση απόψεων. Ο κ. Τσίπρας, κλείνοντας το ντιμπέιτ, αν και επικαλέσθηκε τη συγκρότηση της προηγούμενης κυβέρνησης ως απόδειξη ότι ο ίδιος διαθέτει κουλτούρα συνεννόησης, απέρριψε οποιαδήποτε προοπτική κυβερνητικής συνύπαρξης με τη Νέα Δημοκρατία. Ο κ. Μεϊμαράκης, αν και επέμεινε σε όλα όσα έχει πει κατά καιρούς για τον κ. Τσίπρα, εμφανίσθηκε για άλλη μια φορά υπέρμαχος της συνεργασίας και μιας κυβέρνησης «μεγάλου συνασπισμού».

Να αναδείξουν τις –κατά την εκτίμησή τους– αδυναμίες και αντιφάσεις του αντιπάλου τους είχαν επιχειρήσει νωρίτερα οι δύο «μονομάχοι» μέσα από την απευθείας ερώτηση που είχαν τη δυνατότητα να υποβάλουν ο ένας στον άλλο. Ετσι, ο κ. Μεϊμαράκης εστίασε στο ιδιαίτερο εσωκομματικό περιβάλλον του ΣΥΡΙΖΑ, θέλοντας να υπομνήσει ότι αυτό αποτελεί μια διαρκή απειλή πολιτικής αστάθειας. Ρώτησε τον κ. Τσίπρα αν είναι βέβαιος, στην περίπτωση που κερδίσει τις εκλογές, ότι οι βουλευτές του θα ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους ή αν «θα μας πάτε πάλι σε εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι «εκλογές δεν θα γίνουν την επομένη» και πρόσθεσε ότι θα σχηματισθεί «κυβέρνηση προοδευτική, εθνικής ευθύνης». «Δεν θα δεχθούμε αυτό που θέλετε εσείς, μια συνεργασία σε εθνική συγκάλυψη», πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Μεϊμαράκη, ο οποίος αναρωτήθηκε «ποιος σας ζήτησε εθνική συγκάλυψη» και συνέχισε λέγοντας πως «θα κρατήσουμε την άποψη ότι είστε πρωθυπουργός του 60ευρω, ότι ανεβάσατε την ανεργία». Παίρνοντας τη σκυτάλη, ο κ. Τσίπρας ρώτησε τον κ. Μεϊμαράκη γιατί επιθυμεί τη συνεργασία μαζί του με όλα αυτά που του καταλογίζει. «Θέλετε να εγκλωβίσετε τον ΣΥΡΙΖΑ», είπε.

«Αν συνεργασθούμε, θα δεσμευθούμε σε συγκεκριμένο πρόγραμμα, από το οποίο δεν θα μπορείτε να ξεφύγετε», απάντησε ο κ. Μεϊμαράκης, παραπέμποντας στις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει ο κ. Τσίπρας ότι δεν σκοπεύει να πάει σε εκλογές.

Ως διατύπωση των πραγματικών προθέσεων του κ. Μεϊμαράκη ερμήνευσε ο κ. Τσίπρας αυτές τις αναφορές, κάνοντας λόγο για αντίφαση. «Η χώρα θέλει κυβέρνηση. Δεν είναι φυσιολογικό τόσο διαφορετικά κόμματα να πάνε μαζί. Να είναι αντιπολίτευση η Χρυσή Αυγή, θα είναι κατάρα για τον τόπο. Η χώρα χρειάζεται κυβέρνηση και αντιπολίτευση. Ή θα έχει κυβέρνηση προοδευτική ή συντηρητική», επισήμανε.

Ο κ. Μεϊμαράκης, εξερχόμενος του Ραδιομεγάρου, διαμαρτυρήθηκε για τη σκηνοθετική κάλυψη της τηλεμαχίας, αλλά και για την προβολή από την ΕΡΤ, νωρίτερα το απόγευμα, συκοφαντικού για τον ίδιο δημοσιεύματος εφημερίδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή