Καζάνι που βράζει η Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

Καζάνι που βράζει η Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν για τρίτη κατά σειράν ημέρα οι συγκρούσεις μεταξύ ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας και νεαρών Παλαιστινίων στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ, προκαλώντας ανησυχίες στη διεθνή κοινότητα για μια νέα, επικίνδυνη ανάφλεξη στην περιοχή.

Με χειροβομβίδες κρότου-λάμψης και δακρυγόνα, Ισραηλινοί αστυνομικοί συγκρούστηκαν χθες το πρωί με νεαρούς Παλαιστίνιους που είχαν οχυρωθεί στο ιερό τέμενος Αλ Ακσά και εκσφενδόνιζαν πέτρες και εμπρηστικές βόμβες μολότοφ, προκειμένου να εμποδίσουν Εβραίους προσκυνητές να προσπελάσουν τον χώρο. Το τέμενος Αλ Ακσά είναι ο τρίτος ιερότερος τόπος θρησκευτικής λατρείας για τους όπου γης μουσουλμάνους, μετά τη Μέκκα και τη Μεδίνα. Οι επισκέψεις προσκυνητών για το Εβραϊκό Νέο Ετος στην πλατεία όπου βρίσκεται το τέμενος –πολύ κοντά στο εβραϊκό Τείχος των Δακρύων– αντιμετωπίζεται από τους Παλαιστίνιους και γενικά από τους Αραβες ως βεβήλωση και προσπάθεια ανατροπής του στάτους κβο από την πλευρά του Ισραήλ.

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις εξέφρασε προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα. «Οποιαδήποτε περαιτέρω πρόκληση στην Ιερουσαλήμ θα επηρεάσει τις σχέσεις μεταξύ Ιορδανίας και Ισραήλ», προειδοποίησε με αυστηρό μήνυμά του ο Ιορδανός μονάρχης, μετά από συνάντησή του με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον στο Αμάν, για να προσθέσει: «Η χώρα μας δεν θα έχει επιλογή από το να αναλάβει δράσεις, δυστυχώς».

Η ιορδανική δυναστεία των Χασεμιτών έλκει την καταγωγή της από τους απογόνους του Μωάμεθ και επωμίζεται ρόλο προστάτη των ιερών για τους μουσουλμάνους χώρων της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ. Η θέση της μοναρχίας γίνεται ακόμη περισσότερο ευαίσθητη, καθώς η πλειονότητα του ιορδανικού πληθυσμού είναι παλαιστινιακής καταγωγής. Η απειλή του βασιλιά Αμπντάλα ότι θα «αναλάβει δράσεις» παραπέμπει ευθέως στη συνθήκη ειρήνης που υπέγραψε ο πατέρας του, βασιλιάς Χουσεΐν, με το Ισραήλ, το 1994.

Η διαχείριση των γειτνιαζόντων ιερών χώρων μουσουλμάνων και Εβραίων στην Παλαιά Πόλη ήταν και παραμένει εξαιρετικά ευαίσθητο και δυνητικά εκρηκτικό πρόβλημα. Μετά τον πόλεμο των έξι ημερών, του 1967, και την κατάληψη της παλαιστινιακής, Ανατολικής Ιερουσαλήμ από τον ισραηλινό στρατό, το Ισραήλ δεν επέτρεπε τις επισκέψεις Εβραίων στην πλατεία έξω από το τέμενος Αλ Ακσά, προς αποφυγήν προκλήσεων. Παραβιάζοντας το στάτους κβο, ο τότε ηγέτης της Ισραηλινής αντιπολίτευσης, Αριέλ Σαρόν, επισκέφθηκε το εν λόγω συγκρότημα προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων. Η επίσκεψή του αποδείχθηκε η θρυαλλίδα που οδήγησε στην έκρηξη της «δεύτερης Ιντιφάντα», αιματηρής εξέγερσης των Παλαιστινίων, η οποία κράτησε πέντε χρόνια και κόστισε τη ζωή περίπου 4.000 ανθρώπων, και από τις δύο πλευρές.

Την ανησυχία τους για τον κίνδυνο να πυροδοτηθούν εκ νέου ανεξέλεγκτες εξελίξεις εξέφρασαν τόσο οι Ηνωμένες Πολιτείες όσο και ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν. Από την πλευρά της, η Ευρωπαϊκή Ενωση προειδοποίησε για τον κίνδυνο «προκλήσεων» και κάλεσε όλες τις πλευρές να επιδείξουν «ηρεμία, αυτοσυγκράτηση και πλήρη σεβασμό του στάτους κβο στους ιερούς τόπους».

Οπως ανακοίνωσε η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος, 26 Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν στις χθεσινές συγκρούσεις, κανείς εκ των οποίων δεν βρισκόταν σε σοβαρή κατάσταση. Το ισραηλινό κυβερνητικό συμβούλιο επρόκειτο να συνεδριάσει αργά χθες βράδυ, ύστερα από τον θάνατο Ισραηλινού μοτοσικλετιστή – κατά πληροφορίες, ύστερα από εκτόξευση πέτρας εναντίον του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή