Μπαράζ συναντήσεων Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

Μπαράζ συναντήσεων Αβραμόπουλου για το μεταναστευτικό

4' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Μονάδα μέτρησης της ΕΕ είναι ο άνθρωπος, και όχι το νόμισμα. Το νόμισμα υπάρχει για να υπηρετεί τον άνθρωπο». Την επισήμανση αυτή έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη σημερινή συνάντησή του με τον Επίτροπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την μετανάστευση Δημήτρη Αβραμόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο κ. Παυλόπουλος, ο οποίος θα εκπροσωπήσει τη χώρα μας στη Σύνοδο κορυφής της ερχόμενης Τετάρτης με θέμα αποκλειστικά το Μεταναστευτικό, τόνισε ότι η Σύνοδος ξαναφέρνει στην επιφάνεια, ποιοι είναι οι πραγματικοί πυλώνες της ΕΕ: «είναι γνωστό ότι το αέτωμα της ΕΕ στηρίζεται σε τρεις πυλώνες: στην αρχαία Ελλάδα, με το πνεύμα και την ελευθερία, στη Ρώμη που αποτελεί τη βάση του κρατικού οικοδομήματος, και στο χριστιανισμό που είναι η βάση της αλληλεγγύης» είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε, ότι με την σύγκληση της Συνόδου Κορυφής, η Ευρώπη «αποδεικνύει ότι θέλει να υπερκεράσει τα όποια προβλήματα υπάρχουν μεταξύ των κρατών μελών, γιατί ξέρει να αίρεται στο ύψος των περιστάσεων, έστω και με κάποια καθυστέρηση. Τέλος, ο Πρόεδρος εξήρε την συμβολή του κ Αβραμόπουλου λέγοντας χαρακτηριστικά «Ορθώς το είχατε διαβλέψει από νωρίς ότι θα ήταν δύσκολο οι Υπουργοί Εσωτερικών να καταλήξουν σε συμπεράσματα απέναντι στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι, λοιπόν, η συμβολή σας σημαντική, κατά το ότι συγκαλείται αυτή η Σύνοδος Κορυφής και με αυτό το αντικείμενο ως αποκλειστικό θέμα, για την διαμόρφωση μιας πραγματικής μεταναστευτικής- προσφυγικής πολιτικής, ενόψει της ιδιομορφίας που έχει σήμερα το προσφυγικό λόγω του πολέμου στη Συρία».

Από την πλευρά του , ο κ Αβραμόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα», τόνισε ότι τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο για την Ελλάδα, και την επόμενη βδομάδα θα καταβληθεί η πρώτη δόση των 33 εκατομμυρίων για να ενισχυθεί η χώρα μας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού.

Ο Επίτροπος εξέφρασε την απογοήτευσή του για την στάση ορισμένων χωρών, αλλά και την ελπίδα ότι «τα πράγματα θ΄ αλλάξουν, θα κυριαρχήσει το ευρωπαϊκό πνεύμα, θα σκέπτονται όλοι και θα ενεργούν ευρωπαϊκά».

Ο κ. Αβραμόπουλος, που έχει καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση για τη μεταναστευτική πολιτική της Ευρώπης, εξέφρασε την ελπίδα πως το μήνυμα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα «το πάρουν όλα τα κράτη-μέλη, γιατί είναι η ώρα της δικής τους ευθύνης».

«Αν από εκεί και πέρα δεν πάει κάτι καλά, δεν θα ευθύνονται οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα ευθύνονται τα ίδια κράτη-μέλη. Έχουν τεράστια ευθύνη», υπογράμμισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος.

Β. Θάνου: Υπό έλεγχο η εισροή

H Ευρώπη είναι στο πλευρό της Ελλάδας και με οικονομική στήριξη και με μέσα, ανθρώπους, με τεχνογνωσία, έτσι ώστε η διαχείριση να γίνεται πιο αποτελεσματικά, ανέφερε κατά τη συνάντησή του με την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου ο επίτροπος Μετανάστευσης.

«Στις άλλες χώρες τα πράγματα είναι επίσης δύσκολα» είπε στην πρωθυπουργό ο κ. Αβραμόπουλος, σημειώνοντας πως είναι σε εξέλιξη μια περιοδεία στην ευρύτερη περιοχή στην προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία. Κορύφωση των επαφών θα υπάρξει στη Σύνοδο Κορυφής που θα γίνει στη Μάλτα περί τα τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου, «όπου οι ηγεσίες και της Ευρώπης και των τρίτων χωρών θα συναντηθούν όχι απλώς για να συζητήσουν, αλλά, το κυριότερο, για να αποφασίσουν».

«Οι θέσεις της Ελλάδας παραμένουν σταθερές: Ότι είναι ζήτημα ευρωπαϊκό, το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί συλλογικά από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη και δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπίζεται από ένα και μόνον κράτος», είπε, από την πλευρά της, για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα η υπηρεσιακή πρωθυπουργός και προσέθεσε:

«Κάνει μεγάλες προσπάθειες η κυβέρνησή μας. Θεωρούμε ότι είναι υπό έλεγχο αυτή τη στιγμή η εισροή, χωρίς βεβαίως αυτό να μειώνει την ένταση και την οξύτητα του προβλήματος. Στην κυβέρνησή μας, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής που ανακοινώθηκε για την επόμενη Τετάρτη, συλλέγουμε όλο το απαραίτητο υλικό και τα στοιχεία ώστε να μπορέσουμε να τα παραδώσουμε, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής, στον επόμενο πρωθυπουργό, ο οποίος θα προκύψει μετά τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου. Στη Σύνοδο αυτή θα πρέπει να βρεθεί οπωσδήποτε μια λύση, δεδομένου ότι, όπως και εσείς διαπιστώνετε, το ζήτημα πλέον έχει καταστεί ιδιαίτερα οξύ και έχει διευρυνθεί στους κόλπους όλης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον της Ελλάδος ή της Ιταλίας».

Παράλληλα ευχαρίστησε τον Ευρωπαίο επίτροπο και τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το ενδιαφέρον και το συμβολή τους στο να καταστεί δυνατόν να έρθουν ήδη τα πρώτα χρήματα, τα οποία είναι απολύτως απαραίτητα, όπως είναι κατανοητό από όλους, για τη διαχείριση του όλου αυτού ζητήματος. «Η Ελλάδα απεδείχθη ότι είναι συνεπής σε όλες αυτές τις υποχρεώσεις τις οποίες είχε αναλάβει», ανέφερε υπηρεσιακή πρωθυπουργός.

Συνάντηση Αβραμόπουλου και με Μολυβιάτη

Το πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών θα συνεχίσει να υπάρχει όσο η αστάθεια επικρατεί και η ευρύτερη γειτονιά μας είναι σε εμπόλεμη κατάσταση, δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Πέτρο Μολυβιάτη.

«Οι άνθρωποι θέλουν να ξεφύγουν από τον πόλεμο, να ξεφύγουν από τους διωγμούς» υπογράμμισε ο Έλληνας επίτροπος, τονίζοντας ότι «η Ευρώπη πρέπει να υπερασπιστεί τις αρχές και τις αξίες της, και η Ελλάδα πρέπει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, γιατί αυτές οι αξίες από εδώ ξεκίνησαν και εδώ πρέπει να τηρηθούν, ώστε να μπορέσουμε ως Ευρώπη αλλά και ως Ελλάδα να ξαναβρούμε το βηματισμό μας, την οργάνωσή μας και την αποτελεσματικότητά μας».

Ο κ. Αβραμόπουλος εκτίμησε ότι η Ελλάδα έχει βρει ξανά το ρυθμό της, οργανώνεται καλύτερα, σε αυτό το θέμα, γιατί, όπως είπε, στην αρχή τα πράγματα δεν ήσαν έτσι και όλον αυτόν τον καιρό πραγματικά όλοι συνέβαλαν στο να αρχίσει πλέον να λειτουργεί και το σύστημα υποδοχής. Βέβαια δεν παύει από το να είναι υπό μεγάλη πίεση.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μολυβιάτης ευχαρίστησε τον επίτροπο για την ενημέρωση που του έκανε και εξέφρασε την εκτίμησή του στο έργο που κάνει, έργο σημαντικό όχι μόνο για την Ευρώπη αλλά και για την Ελλάδa, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή