Δεκάδες αγνοούμενοι στο Αιγαίο

Δεκάδες αγνοούμενοι στο Αιγαίο

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πάνω από 30 είναι οι αγνοούμενοι πρόσφυγες και μετανάστες των δύο νέων ναυαγίων ανοικτά της Λέσβου, στη διάρκεια των δύο τελευταίων εικοσιτετραώρων. Παράλληλα, στη Μυτιλήνη και στα απέναντι τουρκικά παράλια άνδρες του Λιμενικού και της τουρκικής Ακτοφυλακής είχαν, μέχρι αργά χθες το βράδυ, ανασύρει νεκρά 16 άτομα σε παράλληλες επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.

Σύμφωνα με τις ελληνικές αρχές, χθες στις 6 το πρωί, το πλήρωμα ελικοπτέρου που μετέχει στη δύναμη της Frontex εντόπισε άτομα στη θαλάσσια περιοχή νοτιοανατολικά της Λέσβου. Ενημερώθηκε ο θάλαμος επιχειρήσεων και στο σημείο έσπευσαν πλωτά του Λιμενικού και πλοία του Πολεμικού Ναυτικού. Περισυνελέγησαν σώοι 24 αλλοδαποί, ενώ από τις μαρτυρίες των διασωθέντων προέκυψε ότι στο πλοιάριο επέβαιναν 24 ακόμη άτομα, τα οποία μέχρι αργά χθες το βράδυ θεωρούνταν αγνοούμενα. Ωστόσο, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο, η τουρκική Ακτοφυλακή ανέσυρε από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Λέσβου τις σορούς 13 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 6 παιδιών. Φέρονται να επέβαιναν σε φουσκωτή λέμβο με προορισμό την Ελλάδα, που συγκρούστηκε με πλοιάριο, όπως αποκαλύπτεται από τις μαρτυρίες διασωθέντων και επιβεβαίωσαν μιλώντας στην «Κ» στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Μυτιλήνης. Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων φιλοξένησε μαρτυρία επιζώντος που ανέφερε ότι «είδαμε τη βάρκα να μας εμβολίζει. Προσπαθήσαμε να κάνουμε σήμα χρησιμοποιώντας φακούς και κινητά τηλέφωνα, όμως δεν μας είδε». Οι άνδρες του Λιμενικού περισυνέλεξαν από τα ελληνικά χωρικά ύδατα νεκρά ένα ανήλικο κορίτσι και μία γυναίκα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των νεκρών ναυαγών στους 15.

Μερικές ώρες νωρίτερα, νωρίς το πρωί του Σαββάτου οργανώθηκε από το Λιμενικό νέα επιχείρηση διάσωσης αλλοδαπών ναυαγών στη θαλάσσια περιοχή Θέρμη, ανατολικά της Μυτιλήνης. Πλήρωμα σκάφους του Λιμενικού ανέσυρε από τη θάλασσα ανήλικο κορίτσι με συμπτώματα υποθερμίας, το οποίο κατέληξε κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο. Αντίθετα, διεσώθη άνδρας που επίσης περισυνελέγη από τη θάλασσα και παρελήφθη από ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, και αυτός με συμπτώματα υποθερμίας. Στη βραχονησίδα «Ελ. Βενιζέλος» και στην περιοχή Πεταλίδι Θέρμης εντοπίστηκαν σώοι συνολικά 12 αλλοδαποί. Ολοι τους επέβαιναν σε πλοιάριο που ανετράπη εξαιτίας των κακών καιρικών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή, όταν η μηχανή του σταμάτησε να λειτουργεί. Δύτες του Λιμενικού καταδύθηκαν και ερεύνησαν τις καμπίνες της πολυεστερικής βάρκας που βυθίστηκε, δίχως να εντοπίσουν άτομα στο εσωτερικό τους.

Εν τω μεταξύ, 2.500 φόρμες, 1.500 υπνόσακους και 2.500 μάσκες θα διαθέσει το ΚΕΕΛΠΝΟ στο Λιμενικό Σώμα για την εξυπηρέτηση των μεταναστών και την υγειονομική θωράκιση των στελεχών του Λιμενικού. Το υπουργείο Υγείας –κατά τη διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης– έχει δρομολογήσει την παραλαβή δωρεάς υγειονομικού υλικού πρώτης ανάγκης από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας που θα καλύψει τις ανάγκες 10.000 ατόμων για έξι μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή