Τρίτη δύναμη η Χ.Α. με μία επιπλέον εδρα

Τρίτη δύναμη η Χ.Α. με μία επιπλέον εδρα

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε τρίτη πολιτική δύναμη με ποσοστό 7% παγιώνεται η Χρυσή Αυγή, αυξάνοντας την εκλογική της δύναμη σε σύγκριση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου. Σε ποσοστό ενσωμάτωσης 78,56%, η Χ.Α. συγκέντρωνε χθες 6,99% έναντι 6,28% τον περασμένο Ιανουάριο. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσοστό που έχει συγκεντρώσει η Χ.Α. σε εθνικές εκλογές. Επίσης, παρά την ποινική δίωξη των στελεχών της για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και τη δολοφονία του Π. Φύσσα, η Χ.Α. αύξησε κατά μία έδρα την κοινοβουλευτική της δύναμη εκλέγοντας στη νέα Βουλή 18 αντί 17 βουλευτές. Το ακροδεξιό κόμμα πέτυχε καλύτερες επιδόσεις σε εκλογικές περιφέρειες που έχουν πληγεί από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, όπως η Λέσβος, και την ανεργία όπως η Κεντρική Μακεδονία. Στο δίπτυχο οικονομική κρίση – μετανάστευση εστίασε στη δήλωσή του μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ο υπόδικος γενικός γραμματέας του κόμματος, Νίκος Μιχαλολιάκος. Μεταξύ άλλων είπε ότι «η Χρυσή Αυγή θα συνεχίσει να αγωνίζεται ενάντια στα εθνοκτόνα μνημόνια και στη λαθρομετανάστευση, που έχει γίνει εφιάλτης για τον λαό».

Παραδοσιακά, την καλύτερη επίδοσή της πέτυχε η Χρυσή Αυγή στον Νομό Λακωνίας. Συγκέντρωσε 12% και αύξησε σχεδόν κατά 1,5 μονάδα το ποσοστό της σε σχέση με τις εκλογές του περασμένου Ιανουαρίου (10,47%). Στην υπόλοιπη Ελλάδα, μεγαλύτερα ποσοστά συγκέντρωσε στο Κιλκίς (9,48%), στην Πέλλα (9,33%) και την Ημαθία (9,19%). Παραμονές των εκλογών, στελέχη της Χ.Α. προέβλεπαν αύξηση της εκλογικής δύναμης σε νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας εξαιτίας της ανεργίας που μαστίζει την περιοχή, αλλά και του φημολογούμενου πλήγματος που αναμένεται να φέρει στα εισοδήματα των αγροτών το 3ο μνημόνιο. Υψηλές επιδόσεις πάνω από το γενικό ποσοστό του κόμματος πέτυχε η Χ.Α. και στους νομούς Εβρου (8,75%), Μαγνησίας (8,55%), Σάμου (8,26%) και Καστοριάς (8,55%).

Σε Δωδεκάνησα, Λέσβο και Σάμο, περιφέρειες που μαστίζονται από την προσφυγική – μεταναστευτική κρίση, η Χ.Α. ενίσχυσε εντυπωσιακά τα ποσοστά της εισπράττοντας τη δυσαρέσκεια των κατοίκων για τους χειρισμούς της προηγούμενης κυβέρνησης στο μεταναστευτικό. Στα Δωδεκάνησα, αύξησε κατά 2,37% την εκλογική της επίδοση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο συγκεντρώνοντας ποσοστό 7,9% αντί 5,53%. Στη Λέσβο, αντίστοιχα, αύξησε το ποσοστό της κατά 3,22% και τη Σάμο κατά 2,72%. Αντίθετα, τα χαμηλότερα ποσοστά της συγκέντρωσε η Χρυσή Αυγή στην Κρήτη, στην Αρτα, ενώ μείωση του ποσοστού της καταγράφηκε στην Α΄ Περιφέρεια της Αθήνας. Στον νομό Αττικής συγκεκριμένα η Χ.Α. πέτυχε καλύτερη επίδοση στην Περιφέρεια Αττικής συγκεντρώνοντας ποσοστό 8,91% αντί 8,44% τον Ιανουάριο. Στις υπόλοιπες περιφέρειες της Αττικής τα ποσοστά του κόμματος παρέμειναν αμετάβλητα ή κατέγραψαν οριακές μεταβολές. Στην Α΄ Αθήνας συγκέντρωσε 7,08%, στην Α΄ Πειραιά 7,74%, ενώ στη Β΄ Αθήνας η Χ.Α. συγκέντρωσε 5,5% αντί 5,7% στις εκλογές του Ιανουαρίου.

Επανεκλογή

Επανεκλέγονται, στη Β΄ Αθήνας οι Γιώργος Γερμενής, Ηλίας Παναγιώταρος και Ελένη Ζαρούλια, στην Α΄ Αθήνας ο Νίκος Μιχαλολιάκος, στην Περιφέρεια Αττικής ο Ηλίας Κασιδιάρης και οι Νίκος Κούζηλος και Γιάννης Λαγός στην Α΄ και Β΄ Περιφέρεια Πειραιά αντίστοιχα. Υψηλά ποσοστά συγκέντρωσε η Χ.Α. και στα εκλογικά τμήματα των Αμπελοκήπων, όπου ψηφίζουν οι ετεροδημότες αστυνομικοί. Ενδεικτικά, στο 801ο εκλογικό τμήμα η Χ.Α. συγκέντρωσε 15,94%, στο 802ο 16,94%, στο 805ο 15%, στο 808ο 16,24% κ.ο.κ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή