Εκλογικά κέντρα περικυκλωμένα από τρακτέρ

Εκλογικά κέντρα περικυκλωμένα από τρακτέρ

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με έκπληξη αντίκρισαν οι ψηφοφόροι της περιφέρειας τρακτέρ έξω από πολλά εκλογικά κέντρα, όπου αγρότες ενημέρωναν για το «τι εστί» τρίτο μνημόνιο για τον πρωτογενή τομέα. Μπορεί παραδοσιακά οι αγρότες να οργανώνουν πολυήμερες κινητοποιήσεις στις εθνικές οδούς της χώρας συνήθως μετά τα Χριστούγεννα, όμως αυτήν τη φορά βρίσκονται επί ποδός ήδη από τις αρχές Αυγούστου. Επειτα από πανελλήνια συνάντηση στις 2 Αυγούστου, από τα μέσα Σεπτεμβρίου άρχισαν να σχηματίζονται μπλόκα σε Ροδόπη, Ξάνθη, Δράμα, Καβάλα, Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πιερία, Κοζάνη, Λάρισα (κατά το ήμισυ), αλλά και στην Ηπειρο και τη Θεσπρωτία, ενώ συμπαράσταση εκδήλωσαν και οι Πελοποννήσιοι αγρότες. Τι και αν ο τρύγος και άλλες γεωργικές εργασίες βρίσκονται στο ζενίθ τους; «Πηγαίναμε εναλλάξ στα μπλόκα, κάποιος έμενε πίσω στο χωράφι», διηγείται ο κ. Γιάννης Δημαλής, πρόεδρος των Νέων Αγροτών Πιερίας, ο οποίος χθες ξύπνησε από τις 5 το πρωί, ώστε να προλάβει και να φροντίσει τα αμπέλια του και αργά το μεσημέρι να φτάσει στο δημοτικό σχολείο, που λειτουργούσε ως εκλογικό κέντρο στο χωριό του, τη Βροντού Πιερίας. «Στα φυλλάδια εξηγούσαμε ότι θα αυξηθεί το κόστος παραγωγής, που μοιραία θα μετακυλιστεί στον καταναλωτή», σημειώνει ο ίδιος.

«Οι αλλαγές στο φορολογικό και το ασφαλιστικό μάς κλείνουν τα σπίτια», υποστηρίζει στην «Κ» ο κ. Χρήστος Γκόντιας, γραμματέας της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών και Κτηνοτρόφων. Η φορολογία από το 13% ανεβαίνει σε 20 και 26%, η προκαταβολή φόρου από 27,5% γίνεται 100%, καταργούνται οι φοροαπαλλαγές, ξεκινάει η φορολόγηση των επιδοτήσεων, τριπλασιάζονται οι ασφαλιστικές εισφορές, εξηγούν. «Ενα ζευγάρι αγροτών θα καλείται να πληρώνει περί τις 6.000 ευρώ ετήσιες ασφαλιστικές εισφορές, όταν το καθαρό του κέρδος μπορεί να είναι 10.000», αναφέρει ενδεικτικά ο κ. Γκόντιας. «Ηδη πολλοί συνάδελφοι είναι ανασφάλιστοι», συμπληρώνει ο κ. Χρήστος Βάγιας, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κατερίνης, «θα αναγκαστούν να τα παρατήσουν». Οπως ισχυρίζονται, πλήγμα για τους αγρότες ήταν τα capital controls, που έσπασαν την παραγωγική αλυσίδα. Και οι δύο εκπρόσωποι δεν διστάζουν να κρατήσουν αποστάσεις από τις πάγιες θέσεις της προηγούμενης γενιάς αγροτών: θεωρούν προαπαιτούμενα τον διαχωρισμό των κατ’ επάγγελμα αγροτών, τη διατήρηση λογιστικών βιβλίων και άλλα ζητήματα-ταμπού.

Μέχρι αργά το βράδυ της Παρασκευής, εκπρόσωποι των αγροτών είχαν συναντήσεις με τους υποψηφίους αρχηγούς κομμάτων. «Ηταν προσεκτικοί ακόμα και με τις συλλαβές τους», περιγράφει ο κ. Γκόντιας, «κανείς τους δεν δεσμεύτηκε σε τίποτα». Εξ ου και η αναποφασιστικότητα κυριάρχησε στις τάξεις των αγροτών, τους οποίους πολλοί θεωρούσαν «ρυθμιστές» των αποτελεσμάτων. «Μόνον ένα 20%, κυρίως ηλικιωμένοι, ήταν αποφασισμένοι ως προς την κάλπη», αναφέρει ο κ. Γκόντιας από τη Δράμα. Γι’ αυτό προσπάθησαν συστηματικά να τους προσεγγίσουν στελέχη της Χ.Α., η οποία είχε συντάξει ειδική πρόταση για τους αγρότες. Στην Πιερία, σύμφωνα με τον κ. Δημαλή, οι υποψήφιοι βουλευτές ήταν «εξαφανισμένοι», φοβούμενοι τις αντιδράσεις των αγροτών, «με εξαίρεση τον υποψήφιο της ΛΑΕ».

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, οι αγρότες «μοιράστηκαν» μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων. Στη Δράμα, η Ν.Δ. έλαβε 31,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ 29,85% και το ΠΑΣΟΚ 8,55%. Στη Ροδόπη, ο ΣΥΡΙΖΑ 41,32%, η Ν.Δ. 22,88% και το Ποτάμι 14,88%. Στην Πιερία, τα δύο μεγάλα κόμματα έδιναν μάχη σώμα με σώμα και η Χ.Α. ήταν τρίτη δύναμη, ενώ στη Λάρισα προηγείτο σημαντικά ο ΣΥΡΙΖΑ με 34,65% και ακολουθούσε η Ν.Δ. με 28,39%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή