«Βομβαρδισμένα» τοπία μετά την καταιγίδα

«Βομβαρδισμένα» τοπία μετά την καταιγίδα

2' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο νεκρούς, τέσσερις ελαφρά τραυματίες, πλημμύρες και τεράστιες υλικές ζημιές σε σπίτια, καταστήματα, βιοτεχνίες, οχήματα προκάλεσε η καταιγίδα που έπληξε τη χώρα από το βράδυ της Κυριακής. Στις 7 παρά πέντε χθες το πρωί ένας ισχυρός ανεμοστρόβιλος εισήλθε από το Μεσσηνιακό κόλπο με κατεύθυνση προς βορρά, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές κυρίως στη Σκάλα Λακωνίας και στο Ασπρόχωμα Καλαμάτας. Περιγράφοντας στην «Κ» το συμβάν ο δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας αναφέρει ότι «ο ανεμοστρόβιλος διήρκεσε ένα λεπτό περίπου και προκάλεσε ζημιές πολλών χιλιάδων ευρώ. Τζαμαρίες καταστημάτων έσπασαν, αυτοκίνητα, φορτηγά μέχρι και κοντέινερ ανατράπηκαν προκαλώντας μεγάλα συγκοινωνιακά προβλήματα στην πόλη. Πολλές σκεπές σπιτιών “ξηλώθηκαν”, ενώ το νεκροταφείο Ασπροχώματος ισοπεδώθηκε ολοσχερώς».  Ο κ. Νίκας ενημέρωσε πως έχει κάνει τις απαραίτητες κινήσεις για να κηρυχθεί η περιοχή «θεομηνιόπληκτη» και να λάβουν οι πληγέντες αποζημιώσεις.

«Βομβαρδισμένο τοπίο» χαρακτήρισε την περιοχή της Σκάλας Λακωνίας, μιλώντας στην «Κ», ο δήμαρχος Ευρώτα Ιωάννης Γρυπιώτης. Σπίτια γκρεμισμένα, αυτοκίνητα αναποδογυρισμένα, καλλιέργειες κατεστραμμένες έως και ολοσχερώς, μεγάλα προβλήματα στους αυτοκινητόδρομους και πανικόβλητοι κάτοικοι. Ο δήμαρχος κάλεσε τους δημότες να είναι ψύχραιμοι για να διευκολύνουν την καταγραφή και την αποκατάσταση των ζημιών. Στην περιοχή έστειλε οχήματα (αποφρακτικό και καλαθοφόρο) ο Δήμος Σπάρτης για την ενίσχυση της επιχείρησης αποκατάστασης.

Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους κατά τη χθεσινή κακοκαιρία. Ενας 52χρονος βοσκός από τον Αγιο Πέτρο Κυνουρίας που προσπάθησε να προφυλαχτεί από την καταιγίδα κάτω από ένα δέντρο, το οποίο χτυπήθηκε από κεραυνό. Το δεύτερο θύμα ήταν μια 73χρονη γυναίκα στη Σαλαμίνα που εντοπίστηκε νεκρή στο αυτοκίνητό της και, όπως αναφέρουν οι πρώτες εκτιμήσεις, χτυπήθηκε από κεραυνό.

Ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στην «Κ», ανέφερε πως έχει συγκροτηθεί από το πρωί της Δεύτερας η επιτροπή για να καταγράψει λεπτομερώς την κατάσταση, ενώ επισημαίνει ότι οι καταστροφές έχουν πλήξει κυρίως επιχειρήσεις, καλλιέργειες και δημόσια έργα υποδομών. Μετά την επικοινωνία του με τα συναρμόδια υπουργεία εκτιμά πως πολύ σύντομα θα έχει χαρακτηριστεί η περιοχή «θεομηνιόπληκτη» από τη Γενική Γραμματεία  Πολιτικής Προστασίας και οι πληγέντες θα καταφέρουν να λάβουν τις αποζημιώσεις για να αποκατασταθούν οι ζημιές.

Εντονες ήταν οι πλημμύρες χθες το πρωί σε Πύργο, Πάτρα, Πρέβεζα και Αθήνα. Στο κέντρο της πρωτεύουσας και συγκεκριμένα στην πλατεία Βικτωρίας πολλοί πρόσφυγες είχαν στήσει από το βράδυ της Κυριακής 80 σκηνές για να προφυλαχθούν από τις καιρικές συνθήκες. Με επέμβαση της Αστυνομίας οι σκηνές μαζεύτηκαν νωρίς το πρωί της Τρίτης, με αποτέλεσμα εκατοντάδες πρόσφυγες να μείνουν εκτεθειμένοι στη βροχή. Οι καταστηματάρχες της πλατείας άνοιξαν τα μαγαζιά τους επιτρέποντας σε πολλούς να μπουν και να προφυλαχθούν από την καταιγίδα. Αλλοι κατέφυγαν στον σταθμό του Ηλεκτρικού στη Βικτώρια, δημιουργώντας έναν υπόγειο καταυλισμό, αφού έστρωσαν κουβέρτες και υπνόσακους σε όλες τις γωνίες. Αργά χθες το βράδυ ο σταθμός έκλεισε για το επιβατικό κοινό, καθώς πολλοί πρόσφυγες κατέλυσαν στο εσωτερικό του. Τα δρομολόγια πραγματοποιούνταν μόνο ανάμεσα σε Αττική-Κηφισιά και Ομόνοια-Πειραιά. Μιλώντας στην «Κ» ο Γιώργος Λάμπρου, ιδιοκτήτης καφετέριας επί της πλατείας, αναφέρει «όσο προβληματική κι αν είναι η κατάσταση στην πλατεία, δεν μπορούμε να βλέπουμε μεγάλες γυναίκες και παιδιά κάτω από νάιλον. Τους αφήσαμε να μπουν μέχρι να κοπάσει η μπόρα». Στον πεζόδρομο της οδού Ελπίδας, κοντά στην πλατεία, πολλοί πρόσφυγες έστησαν σκηνές, ενώ άλλοι βρήκαν καταφύγιο στις εισόδους των γύρω πολυκατοικιών.

Οι ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα σε πολλές περιοχές της χώρας, ενώ δεύτερο κύμα κακοκαιρίας αναμένεται στα τέλη της εβδομάδας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή