Eurasia Group: Παραμένει ο κίνδυνος για Grexit μετά την επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Eurasia Group: Παραμένει ο κίνδυνος για Grexit μετά την επανεκλογή ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το εκλογικό αποτέλεσμα της 20ης Σεπτεμβρίου και το τι μέλλει γενέσθαι για το μέλλον της χώρας στην ευρωζώνη βρίσκονται στο επίκεντρο της ανάλυσης του Eurasia Group.

Στην ανάλυση γίνεται αποτίμηση των στόχων που είχε θέσει προεκλογικά ο κ. Τσίπρας και τονίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδωσε μια πετυχημένη μάχη, πετυχαίνοντας όλους τους προεκλογικούς στόχους του.

– Κατάφερε να διασφαλίσει μια ακόμα νίκη, έχοντας μάλιστα τις ελάχιστες απώλειες που θα μπορούσε, συγκριτικά με τις εκλογές του Ιανουαρίου.

– Οι αντίπαλοί του που επέφεραν την διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ (Λαφαζάνης και Κωνσταντοπούλου)αν  και ίδρυσαν την Λαϊκή Ενότητα δεν κατάφεραν να βρίσκονται στην Βουλή.

– Ο βασικός σύμμαχος του Τσίπρα, Πάνος Καμμένος, πήρε το ποσοστό που χρειαζόταν προκειμένου να μπει στην Βουλή, παρά τις αντίθετες προβλέψεις.

Αυτά φυσικά, δεδομένου ότι τα δύο κόμματα είναι αντιμνημονιακά, δεν μειώνουν τον κίνδυνο του Grexit. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, «αν και η πολιτική που φαίνεται πως ακολουθούν τα κόμματα της κυβέρνησης είναι βελτιωμένη, δεν είναι βέβαιο πως υπάρχουν ικανά άτομα προκειμένου να εφαρμόσουν τις απαιτούμενες μεταρρυθμίσεις.

Στην ανάλυση αναφέρεται ακόμα ότι ο Τσίπρας είναι αρκετά δημοφιλής στην χώρα μας, καταφέρνοντας μάλιστα να πείσει τους ψηφοφόρους ότι είναι πιο σκληρός διαπραγματευτής από τους προκατόχους του.

Πάντως, το γεγονός ότι οι 267 εκ των 300 του Κοινοβουλίου είναι υπέρ του μνημονίου, αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, αφού η Νέα Δημοκρατίας και το Ποτάμι είναι τα κόμματα της αντιπολίτευσης και σίγουρα θα ασκήσουν μεγαλύτερη πίεση προκειμένου να εφαρμοστεί το πρόγραμμα, από όσο θα ασκούσε ο ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που δεν είχε εκλεγεί ο Τσίπρας.

Στην ανάλυση επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση θα ολοκληρώσει την τρίτη αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους. Το δε γεγονός πως η Ελλάδα είναι σε αναζήτηση δημόσιων πόρων προκειμένου να διασφαλιστούν οι ανακεφαλαιοποιήσεις των τραπεζών ισχυροποιεί την πεποίθηση πως οι μεταρρυθμίσεις θα εφαρμοστούν κανονικά.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή