Θετική υποδοχή του αποτελέσματος των εκλογών από διεθνή μέσα

Θετική υποδοχή του αποτελέσματος των εκλογών από διεθνή μέσα

2' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα περισσότερα ξένα μέσα ενημέρωσης υποδέχονται με θετικά σχόλια την επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα, κάνουν λόγο για απόλυτη κυριαρχία του και υπογραμμίζουν το δύσκολο έργο που καλείται να επιτελέσει, ενώ βλέπουν μια διαφορετική σχέση των Ελλήνων με τους δανειστές τους. Ο Αλέξης Τσίπρας επιστρέφει στην πρωθυπουργία με μια ηχηρή νίκη, μόνο που αυτή τη φορά έχει την εντολή να εφαρμόσει τη σκληρή λιτότητα την οποία στις εκλογές του Ιανουαρίου είχε εκλεγεί για να πολεμήσει, αναφέρει η Wall Street Journal και επισημαίνει ότι το αποτέλεσμα καθιστά τον Αλέξη Τσίπρα τον πρώτο Ελληνα πρωθυπουργό που επανεκλέγεται κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους και μπορεί να αμβλύνει τις εντάσεις με τους εταίρους.

Από τότε που ο Αλέξης Τσίπρας προκήρυξε πρόωρες εκλογές, πολλοί στην τρόικα ήλπιζαν ότι οι ψηφοφόροι θα έδιναν την εντολή να προχωρήσει το δυσάρεστο έργο της εφαρμογής του προγράμματος διάσωσης που ακόμη και ο κ. Τσίπρας δεν εγκρίνει πλήρως, αναφέρει άρθρο των Financial Times, όπου σημειώνεται ότι με τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ οι ελπίδες αυτές θα τεθούν σε δοκιμασία.

Η επανεκλογή του Ελληνα πρωθυπουργού με ενισχυμένη εντολή έχει γεννήσει ελπίδες πως αυτές οι εκλογές θα αποτελέσουν σημείο καμπής για την Ελλάδα, αναφέρει το CNBC, ενώ το Bloomberg σημειώνει ότι οι Ελληνες ψηφοφόροι είχαν την επιλογή να απορρίψουν τον άνθρωπο που οδήγησε τη χώρα τους πιο κοντά από ποτέ στην έξοδο από την Ευρωζώνη, αλλά αντ’ αυτού τον αγκάλιασαν.

Ο γερμανικός Τύπος βλέπει στο αποτέλεσμα των ελληνικών εκλογών την επιθυμία των Ελλήνων να παραμείνουν στην Ευρωζώνη, καθώς απέρριψαν τα κόμματα που τάσσονται υπέρ της δραχμής, αλλά και την πρόθεσή τους να δώσουν μια δεύτερη ευκαιρία στον κ. Τσίπρα. Παράλληλα, όμως, τονίζει ότι πλέον ο ελληνικός λαός έχει κατανοήσει πως πρέπει να κάνει μεταρρυθμίσεις και από την άλλη ότι οι πιστωτές θα πρέπει να συνεργαστούν με τον Τσίπρα.

Η Handelsblatt αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ, η Welt σχολιάζει πως η εκπληκτική και ξεκάθαρη εκλογική νίκη του Αλέξη Τσίπρα οδηγεί αναπόφευκτα στο συμπέρασμα πως οι Ελληνες ψηφοφόροι θέλουν να εξαπατηθούν, αλλά αντέχουν να υπομείνουν την έκταση των καταστροφών που έπονται αυτής της απόφασης. Η Suddeutsche Zeitung τονίζει οτι «η Ελλάδα είναι μια διαφορετική χώρα μετά τις εκλογές» και προσθέτει ότι αυτές οι εκλογές απέδειξαν πως η πλειονότητα των Ελλήνων έχει αποδεχθεί ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξυγιανθεί εντός της Ευρωζώνης και έχει κατανοήσει ότι χωρίς μεταρρυθμίσεις δεν μπορεί να σωθεί. Το Spiegel αναφέρει ότι «ο Τσίπρας θριάμβευσε, όμως οι απαιτήσεις των πιστωτών δεν του αφήνουν μεγάλα περιθώρια κινήσεων. Τώρα δεν χρειάζεται να επιθυμεί να αλλάξει ολόκληρη την Ευρώπη, αλλά μπορεί να επικεντρωθεί στη χώρα του. Οσο πιο πραγματιστής εμφανιστεί, τόσο πιο σύντομα θα μπορέσει να κερδίσει υποχωρήσεις από τους εταίρους».

Η γαλλική Monde επισημαίνει ότι «ο Τσίπρας πέτυχε το στοίχημά του, παρ’ όλα αυτά, το πολύ υψηλό ποσοστό της αποχής, πλέον του 40%, σε μια χώρα όπου η ψηφοφορία θεωρείται υποχρεωτική είναι σαφής προειδοποίηση για τη νέα κυβέρνηση». Η Liberation εστιάζει στο ότι ο κ. Τσίπρας πέτυχε το ίδιο σχεδόν ποσοστό με αυτό του Ιανουαρίου και εκτιμά ότι «οι Ελληνες συνεχίζουν να τον θεωρούν τον πιο κατάλληλο για να αντισταθεί στους πιστωτές». Η Figaro κάνει λόγο για τις «ατέρμονες μεταμορφώσεις» του κ. Τσίπρα από το δημοψήφισμα και μετά και αναρωτιέται «τι πρόκειται να κάνει με τη νέα του νίκη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή