Χωρίς σίτιση τα κέντρα κράτησης μεταναστών λόγω παράνομης διάταξης

Χωρίς σίτιση τα κέντρα κράτησης μεταναστών λόγω παράνομης διάταξης

2' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διεκόπη εδώ και μερικά εικοσιτετράωρα η σίτιση των μεταναστών στα κέντρα κράτησης και ταυτοποίησης όλης της χώρας. Το Ελεγκτικό Συνέδριο εξέθεσε την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, κρίνοντας παράνομη διάταξη στον νόμο για την ανθρωπιστική κρίση που επέτρεπε την κάλυψη της δαπάνης σίτισης των αλλοδαπών από τον κρατικό προϋπολογισμό, δίχως να έχει προηγηθεί διαγωνισμός για την ανάδειξη – επιλογή των εταιρειών catering.

Οσοι αλλοδαποί οδηγούνται στο κέντρο ταυτοποίησης στη Μόρια της Λέσβου δεν κρατούνται αλλά αφήνονται άμεσα ελεύθεροι, καθώς η ΕΛ.ΑΣ. δεν έχει δυνατότητα να τους παράσχει φαγητό. Στην Αμυγδαλέζα αντίστοιχα, οι ανάγκες σίτισης των υπό απέλαση αλλοδαπών καλύπτονται είτε από τις λέσχες της Αστυνομίας είτε περιστασιακά από τις εταιρείες catering που παραμένουν απλήρωτες από πέρυσι το φθινόπωρο. Ερευνα για τις συμβάσεις απευθείας ανάθεσης μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτών διεξήγαγε η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων, ενώ σχετικός φάκελος έχει υποβληθεί στην Εισαγγελία Διαφθοράς.

Οπως είχε αποκαλύψει η «Κ» στο φύλλο της 21ης Ιουνίου, η προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, προκειμένου να ξεπεράσει θέματα νομιμότητας των συμβάσεων που είχε υπογράψει η ΕΛ.ΑΣ. με ιδιοκτήτες catering, συμπεριέλαβε στον νόμο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης άρθρο που: α) παρείχε τη δυνατότητα η δαπάνη σίτισης να καλύπτεται από τον τακτικό προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. ακόμα και αν το έργο έχει παραχωρηθεί με απευθείας ανάθεση και β) βάπτιζε «σύννομες» όλες τις συμβάσεις που είχαν υπογραφεί από τον Οκτώβριο του 2013 και μετά. Ωστόσο, τις εν λόγω συμβάσεις είχαν κρίνει παράτυπες το Νομικό Συμβούλιο και το Ελεγκτικό Συνέδριο του κράτους.

Στις γνωματεύσεις τους διαπίστωναν ότι η διαδικασία της απευθείας ανάθεσης επιτρέπεται να εφαρμοστεί μία και μόνη φορά για λόγους κατεπείγοντος, καθώς και ότι η κάλυψη της δαπάνης με διαδικασία όμοια εκείνης που ακολουθείται για τους κρατουμένους των Αστυνομικών Τμημάτων δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην περίπτωση των παράτυπων μεταναστών. Παρόμοιο είναι το σκεπτικό της απόφασης που κοινοποιήθηκε προ ημερών στην ηγεσία των υπουργείων Μεταναστευτικής Πολιτικής και Δημόσιας Τάξης και κρίνει παράτυπη την εκταμίευση 6 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, προκειμένου να καλυφθούν οι δαπάνες σίτισης των αλλοδαπών κρατουμένων δίχως να προηγηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την ανάδειξη – επιλογή των εταιρειών catering.

Ερωτηθείς σχετικά αξιωματούχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης, δήλωσε ότι κατά της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου πρόκειται να κατατεθεί τις επόμενες ημέρες αίτηση ανάκλησης και προσέθεσε ότι έως ότου λυθεί το θέμα, οι ανάγκες σίτισης των μεταναστών θα καλύπτονται από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, την Εκκλησία ή από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Διασώσεις

Στο μεταξύ, δύο νέες επιχειρήσεις για τη διάσωση αλλοδαπών ναυαγών πραγματοποίησαν χθες άνδρες του Λιμενικού σε Λέσβο και Ρόδο. Νωρίς χθες το πρωί, ξύλινη βάρκα στην οποία επέβαιναν περίπου 70 μετανάστες προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή Αφάντου. Οι αλλοδαποί διασώθηκαν από ναυαγοσωστικό του Λιμενικού και μεταφέρθηκαν στην ακτή. Αντίστοιχα, ανοιχτά της Λέσβου εντοπίστηκε τη στιγμή που βυθιζόταν φουσκωτή βάρκα με 52 αλλοδαπούς. Διασώθηκαν από πλήρωμα πλωτού του Λιμενικού που τους μετέφερε στο λιμάνι της Μήθυμνας. Αντίθετα, 36 είναι συνολικά οι αγνοούμενοι και 16 οι νεκροί από τα δύο ναυάγια (Σάββατο και Κυριακή), ανοικτά της Μυτιλήνης. Δώδεκα άτομα αγνοούνται από το πρωί του Σαββάτου, όταν η πολυεστερική βάρκα στην οποία επέβαιναν ανετράπη λόγω κακοκαιρίας. Το ναυάγιο της Κυριακής φέρεται να προκλήθηκε όταν φουσκωτή λέμβος με 48 άτομα παρασύρθηκε από εμπορικό πλοίο που διερχόταν από τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Τουρκίας και Μυτιλήνης. Αγνοούνται 24 άτομα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή