Βαριές σκιές στην υπόθεση του «Ελληνα Εσκομπάρ»

Βαριές σκιές στην υπόθεση του «Ελληνα Εσκομπάρ»

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτηριστικά σκανδάλου έχουν οι χειρισμοί της Δικαιοσύνης στο θέμα της αποφυλάκισης του 51χρονου Αλέξανδρου Αγγελόπουλου, ο οποίος είχε πρωτοδίκως καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη για τη μεταφορά 5,4 τόνων κοκαΐνης με το αλιευτικό σκάφος «Africa I», τον Ιούλιο του 2004. Ο αποκαλούμενος και «Ελληνας Εσκομπάρ» συνελήφθη εκ νέου χθες το πρωί έξω από το σπίτι του στους Νέους Πόρους Πιερίας κατά παραγγελία του εισαγγελέα Εφετών Πειραιά. Είχε προηγηθεί απόφαση του Αρείου Πάγου που διέτασσε να συνεχιστεί η εκτέλεση της ποινής της ισόβιας κάθειρξης, που του είχε πρωτοδίκως επιβληθεί τον Οκτώβριο του 2005.

Οπως αποκάλυψε η «Κ» στο φύλλο της 10ης Σεπτεμβρίου, ο Αγγελόπουλος αποφυλακίστηκε τον περασμένο Ιούνιο, μετά 11 χρόνια κάθειρξης, χάρη κυρίως στην απόφαση, το 2011, του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Πειραιά που «έσπαγε» τα ισόβια μετατρέποντάς τα σε κάθειρξη 22 ετών. Το δικαστήριο είχε, τότε, αναγνωρίσει στον Αγγελόπουλο το ελαφρυντικό του προτέρου εντίμου βίου. Επί της απόφασης, ο εισαγγελέας άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο, η οποία, σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, συζητήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2014. Περιέργως, όμως, η απόφαση επί της αναίρεσης που «αναβίωνε» την πρωτόδικη, ισόβια καταδίκη του «Ελληνα Εσκομπάρ» καθαρογράφηκε και κοινοποιήθηκε στους άμεσα ενδιαφερομένους τη 17η Ιουνίου 2015. Δηλαδή, μία μόλις ημέρα μετά την αποφυλάκιση του Αγγελόπουλου από τις φυλακές Πάτρας, τη 16η Ιουνίου, με τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του νόμου Παρασκευόπουλου. Σαν να μην έφτανε αυτό, ενώ ο Αρειος Πάγος επανέφερε τα ισόβια τον Ιούνιο, ο Αγγελόπουλος συνελήφθη μόλις χθες, τρεις μήνες μετά, και αφού η υπόθεση δημοσιεύθηκε στον Τύπο.

Εκτός της καταδίκης για τους 5,4 τόνους κοκαΐνης, εις βάρος του Αγγελόπουλου σχηματίστηκαν τέσσερις ακόμα δικογραφίες, μεταξύ άλλων, για απάτες εις βάρος του ΟΠΑΠ και «ξέπλυμα χρήματος». Ενδεικτικά, τον Νοέμβριο του 2013 καταδικάστηκε σε κάθειρξη 16 ετών για ξέπλυμα 36 εκατ. ευρώ, μέσω τυχερών δελτίων του «Πάμε Στοίχημα». Οπως είχε προκύψει τότε, συγγενής του Αγγελόπουλου εμφανιζόταν να έχει παίξει σε διάστημα λίγων μηνών ποσό άνω των 30 εκατ. ευρώ σε πρακτορείο στο Λιτόχωρο Πιερίας, ενώ στην κατοχή της ιδιοκτήτριας του πρακτορείου είχαν βρεθεί 500.000 ευρώ σε χαρτονομίσματα μουχλιασμένα, καθ’ ότι ήταν θαμμένα στο έδαφος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο.

Ο Αγγελόπουλος, πάντως, πέτυχε συγχώνευση των ποινών του, ενώ το 2014 με απόφαση δικαστηρίου τού επεστράφησαν περιουσιακά στοιχεία (μεταξύ αυτών και αλιευτικά σκάφη που χρησιμοποιούσε στις δραστηριότητές του) και χρήματα που είχαν αρχικά δεσμευθεί ως «προϊόντα εγκλήματος». Μάλιστα, ο 51χρονος φέρεται να έχει καταθέσει αγωγή κατά του Δημοσίου, αξιώνοντας αποζημίωση ύψους 8 εκατ. ευρώ. Ο «χοντρός», όπως αποκαλούσαν τον Αγγελόπουλο αξιωματούχοι των ελληνικών και αμερικανικών διωκτικών Αρχών, είχε συλληφθεί στη Γερμανία με διεθνές ένταλμα σύλληψης έπειτα από ρεσάλτο ανοικτά του Γιβραλτάρ στο αλιευτικό Africa 1, το οποίο ήταν φορτωμένο με 5,4 τόνους κοκαΐνης. Σύμφωνα με δικογραφία του Τμήματος Δίωξης Εκβιαστών, ο 51χρονος είχε πληρώσει 100.000 ευρώ σε έγκλειστο βαρυποινίτη, ζητώντας του να εκτελέσει συμβόλαιο θανάτου εις βάρος πρώην δικηγόρου του, που «ανακλήθηκε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή