Πρώτος έθεσε υποψηφιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Πρώτος έθεσε υποψηφιότητα ο Κυριάκος Μητσοτάκης

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος που, χθες, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνει… reboot στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη που, όπως είπε, «σήμερα έχει παλαιά χαρακτηριστικά». Με την υποψηφιότητα Μητσοτάκη, που θα είναι ο τρίτος της ίδιας πολιτικής οικογένειας που διεκδικεί την ηγεσία της Ν.Δ., κλείνει και τυπικά το ενδεχόμενο να μην υπάρξουν υποψηφιότητες και ο κ. Ευ. Μεϊμαράκης να οδηγείτο σε μια τυπική ανανέωση της εντολής, αυτήν τη φορά από τη βάση, προς το πρόσωπό του. Ο πρώην υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης έπλεξε μεν το εγκώμιο του κ. Μεϊμαράκη για την εκλογική μάχη που έδωσε, ωστόσο κατέστησε σαφές ότι δεν θεωρεί πως ο απερχόμενος πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει την προσπάθεια ανανέωσης του κόμματος και επανασύνδεσής του με τις παραγωγικές τάξεις, αποκαλύπτοντας έτσι και την πλατφόρμα του στην εσωκομματική μάχη.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους, δυνάμει, υποψηφίους, μέχρι χθες κρατούσαν ερμητικά κλειστά τα χαρτιά τους. Ο κ. Νίκος Δένδιας θα μπορούσε να είναι ο υποψήφιος της «καραμανλικής πτέρυγας», αν ο κ. Μεϊμαράκης αποφάσιζε να μη διεκδικήσει την ηγεσία. Ο ίδιος, έχοντας οικοδομήσει προφίλ και μέσα από την αντιπαράθεσή του με τον κ. Σαμαρά μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου, αναμένει πώς θα διαμορφωθούν οι ισορροπίες, πριν λάβει τις τελικές του αποφάσεις. Για τον ίδιο ρόλο, κινητοποιείται και ο κ. Μανώλης Κεφαλογιάννης, ο οποίος διαμηνύει ότι θα είναι υποψήφιος «μόνον εφόσον δεν είναι ο κ. Μεϊμαράκης». Θεωρείται, πάντως, δύσκολο –ακόμη και στην περίπτωση που ο κ. Μεϊμαράκης δεν είναι υποψήφιος– ο ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής Ηρακλείου να «κλέψει» το χρίσμα των καραμανλικών από τον κ. Δένδια, που συνιστά βασική επιλογή λόγω και της μη εκλογής, ελέω εκλογικού νόμου, του κ. Ευρ. Στυλιανίδη στη Ροδόπη.

Ο κ. Μάκης Βορίδης προσωποποιεί μαζί με τον Αδ. Γεωργιάδη τη «δεξιά» πλατφόρμα και εξετάζει να μπει στην κούρσα καθώς κάτι τέτοιο αφενός θα τον καθιστούσε βασικό «παίκτη» στο εσωκομματικό πεδίο, αφετέρου δε, εκτιμάται ότι θα του προσέφερε μερική σεισάχθεια έναντι του πολιτικού του παρελθόντος. Ο κ. Βορίδης επηρεάζει έναν αριθμό βουλευτών, με αναφορές και στον κ. Σαμαρά, και θα μπορούσε να είναι ο τρίτος άνθρωπος σε μια κούρσα διαδοχής. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνταχθεί με τον κ. Μητσοτάκη με τον οποίο, άλλωστε, υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας.

«Σιγή ασυρμάτου», φράση που παραπέμπει σε… πολεμικές προετοιμασίες, είναι και το μήνυμα που στέλνει το επιτελείο της κ. Ολγας Κεφαλογιάννη, η οποία και αναμένει να διευκρινιστούν τα διαδικαστικά και επιμένει στην ανάγκη η Ν.Δ. να δώσει εικόνα ανανέωσης και όχι αναπαλαίωσης.

Στο μπαράζ συζητήσεων και σεναρίων που τροφοδότησαν η εκλογική ήττα και η έναρξη των εσωκομματικών διαδικασιών, ακούστηκε, ευλόγως για ένα κόμμα σαν τη Ν.Δ., και το όνομα Καραμανλής. Οχι μόνον του πρώην πρωθυπουργού, που διεμήνυσε ξανά ότι δεν ενδιαφέρεται, αλλά και του νεότερου, βουλευτή Σερρών, Κώστα Καραμανλή. Ο ίδιος, πάντως, σε συνομιλητές του σχολιάζει, σκωπτικά, ότι μπορεί ο πολιτικός χρόνος να έχει συμπυκνωθεί, ωστόσο δεν αλλάζει την πραγματικότητα των λίγων μηνών παρουσίας που μετράει ως μέλος του ελληνικού Κοινοβουλίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή