Ανησυχητικά στοιχεία για βιασμούς φοιτητριών στις ΗΠΑ

Ανησυχητικά στοιχεία για βιασμούς φοιτητριών στις ΗΠΑ

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΟΛΟΜΠΟΥΣ. Μία στις τέσσερις γυναίκες, οι οποίες συμμετείχαν σε μεγάλη έρευνα σε δώδεκα πανεπιστήμια των ΗΠΑ, δήλωσαν ότι έπεσαν θύματα σεξουαλικής βίας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της φοιτητικής τους σταδιοδρομίας, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύτηκε χθες.

Αυτά τα ανησυχητικά στοιχεία δημοσιοποιούνται σε μια περίοδο κατά την οποία τα πανεπιστημιακά ιδρύματα των ΗΠΑ καλούνται να λάβουν νέα, δραστικά μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού και του κύματος σεξουαλικών επιθέσεων εναντίον γυναικών σε αυτά.

Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο του Οχάιο για να στηρίξει τις σχετικές πρωτοβουλίες της διοίκησης, που περιλαμβάνουν υποχρεωτικά μαθήματα αναγνώρισης και αντιμετώπισης της σεξουαλικής βίας για όλους τους πρωτοετείς.

Στην έρευνα ερωτήθηκαν 780.000 φοιτητές, με 150.000 από αυτούς να συμμετέχουν μέσω διαδικτυακού ερωτηματολογίου. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν επίσης ότι η κατάχρηση οινοπνεύματος και ναρκωτικών παίζουν σημαντικό ρόλο σε τέτοια περιστατικά.

Οι συντάκτες της μελέτης, όμως, επισημαίνουν ότι το πόρισμα δεν πρέπει να οδηγήσει σε συμψηφισμούς και γενικεύσεις, καθώς το δείγμα των ερωτηθέντων δεν είναι αντιπροσωπευτικό του συνόλου των πανεπιστημίων της χώρας.

Στο μεταξύ, η πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Βιρτζίνια Τερέζα Σάλιβαν εξήγησε ότι το προσφάτως αποσυρθέν ως ανακριβές άρθρο του περιοδικού Rolling Stone, για περιστατικό ομαδικού βιασμού γυναίκας σε σπίτι αδελφότητας του πανεπιστημίου, έβλαψε σοβαρά την εκστρατεία κατά της σεξουαλικής βίας, αμαυρώνοντας ταυτόχρονα τη φήμη του πανεπιστημιακού ιδρύματος.

Η έρευνα έδειξε, όμως, ότι 23% των γυναικών δήλωσαν ότι υποχρεώθηκαν να έχουν σεξουαλικές σχέσεις με χρήση βίας ή με την απειλή χρήσης βίας. Οι πρωτοετείς γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο από τέτοιες πράξεις.

Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι πολύ μικρό ποσοστό των θυμάτων καταγγέλλει τα περιστατικά αυτά στο πανεπιστήμιο ή στις αστυνομικές Αρχές. Το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνά το 25%, ενώ σε κάποια πανεπιστήμια μόλις 5% των θυμάτων σεξουαλικής βίας καταγγέλλει αυτά τα περιστατικά.

Η πιο συνηθισμένη αιτία που οι φοιτήτριες αποφεύγουν να καταγγείλουν έναν βιασμό ή μία πράξη σεξουαλικής βίας είναι ότι δεν θεωρούν ότι έπεσαν θύματα παράνομης πράξης, ενώ άλλες δήλωσαν ότι ντρέπονται ή ότι δεν πίστευαν ότι οι Αρχές θα έκαναν κάτι γι’ αυτό.

Οσες όμως αποφάσισαν να καταγγείλουν τέτοια περιστατικά, υποστήριξαν ότι ο χειρισμός των υποθέσεών τους υπήρξε κατά κύριο λόγο θετικός και ωφέλιμος για τις ίδιες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή