Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

Η ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης

3' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ορκίστηκε το πρωΐ της Τετάρτης η νέα κυβέρνηση. Πρώτα ορκίστηκαν με θρησκευτικό όρκο 12 υπουργοί και εν συνεχεία έδωσαν διαβεβαίωση τα υπόλοιπα μέλη του υπουργικού Συμβουλίου.

Από την ορκωμοσία απουσίαζαν ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (υπεύθυνος για την μεταναστευτική πολιτική) Ιωάννης Μουζάλας, ο οποίος απουσιάζει στο εξωτερικό, αλλά και ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Μάρδας, καθώς αναμένεται το Προεδρικό Διάταγμα για τις αρμοδιότητές του.

Τα «πηγαδάκια» μεταξύ των νέων υπουργών έδωσαν και πήραν, όπως επίσης και οι δηλώσεις πριν και μετά την τελετή και την παράσταση έκλεψε η Θεανώ Φωτίου, νέα υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, η οποία έφερε ως παράδειγμα αντιμετώπισης προβλήμάτων τα…γεμιστά.

Τι δήλωσαν οι υπουργοί

«Την Κυριακή ο λαός μας έδωσε μια ισχυρή εντολή και ισχυρή δύναμη για να ισχυροποιήσουμε το μέλλον της χώρας και τη ζωή των Ελλήνων πολιτών. Είμαστε εδώ για να δουλέψουμε σκληρά, με ευθύνη. Ευθύνη, όση αναλογεί στη δύσκολη συγκυρία» δήλωσε, μετά την ορκωμοσία, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη.

 «Οι προτεραιότητες είναι πρώτα οι πολίτες, οι οποίοι μετά από πέντε χρόνια έχουν φθάσει στα όριά τους. Ήλθε η ώρα να γίνει σκληρή δουλειά, να βγούμε πια από την κρίση, να βρουν δουλειά οι άνεργοι, να μπορέσουμε και στην άμυνα να αποκαταστήσουμε άμεσα τις αποδοχές και των εν ενεργεία και των εν αποστρατεία αξιωματικών, να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας που έχουν φύγει στο εξωτερικό, να ανοίξουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να αρχίσει η ανάπτυξη, να έλθει το χαμόγελο στην χώρα», δήλωσε μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος.

«Ο ελληνικός λαός μάς έδωσε ισχυρή εντολή για τέσσερα χρόνια, είμαστε πολύ πιο έτοιμοι από τον Ιανουάριο και χωρίς προβλήματα για να μπορέσουμε να εργασθούμε μαζί με όλους τους Έλληνες σε μία κυβέρνηση εθνικής συμφιλίωσης, σε μία κυβέρνηση που θέλει να ενώσει τους Έλληνες και τις δυνάμεις της πατρίδας μας» πρόσθεσε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Καμμένος σημείωσε ότι «δεκαεννέα φάκελλοι είναι ήδη στην Δικαιοσύνη, θα συνεχίσουν και οι άλλοι στην άγουσα».

Νωρίτερα, δηλώσεις πραγματοποίησαν τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου προσερχόμενα στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Ο κόσμος να έχει και ελπίδα αλλά και απαιτήσεις», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, ενώ στο ερώτημα εάν θα χαλαρώσει λίγο η θηλιά του κόσμου, απάντησε: «Βέβαια, αυτός είναι ο στόχος». «Να σκεφτούμε λιγο και το μέλλον», πρόσθεσε, για να υπογραμμίσει: «Έχουμε χρόνο να σχεδιάσουμε το μέλλον μας και έχουμε τις προϋποθέσεις να υπερβούμε τις δυσκολίες μας. Αυτά είναι στόχοι προς κατάκτηση».

«Όλοι μάς είχαν για παρένθεση και τελικά είμαστε κυβέρνηση», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, για να τονίσει ότι «αυτό που θα κάνουμε, απελευθερωμένοι από τον βραχνά που είχαμε και τη θηλιά, θα προσπαθήσουμε να υλοποιήσουμε την πολιτική μας, μια πολιτική που εμπεριέχει μέσα τη συμφωνία αλλά ταυτόχρονα δίνει απεριόριστες δυνατότητες να παράξουμε έργο το οποίο θα μειώνει τις αρνητικές επιπτώσεις της συμφωνίας».

«Νομίζω ότι μπορούμε να προχωρήσουμε πολύ γοργά», απάντησε ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, ερωτηθείς για τους στόχους της κυβέρνησης και ειδικότερα όσον αφορά τους τομείς της φοροδιαφυγής, της επιστροφής καταθέσεων, για τα κόκκινα δάνεια, της ανάπτυξης.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, σημείωσε: «Υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία της χώρας και του λαού».

«Σημασία έχει να υπάρχει συνέχεια, αριστερή συνέχεια, όπως θέλουμε μέσα από αυτές τις δύσκολες συνθήκες», είπε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θοδωρής Δρίτσας, συμπληρώνοντας πως «τα δεδομένα ειναι σκληρά και γι' αυτό πεισμώνουμε περισσότερο».

Ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργος Κατρούγκαλος, υποογράμμισε: «Αυτή η κυβέρνηση είναι κυβέρνηση μεταρρυθμίσεων. Μέχρι τώρα ο κόσμος μάς επιδοκίμασε σαν μια δύναμη αντίστασης στον νεοφιλελευθερισμό, τον παλαιοκομματισμό και τη διαπλοκή, τώρα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε και δύναμη μεταρρύθμισης».

«Έμαθα στη ζωή μου να δικαιώνω την εμπιστοσύνη των ανθρώπων που μου επιδεικνύουν, άρα την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού και του πρωθυπουργού, με δουλειά θα τη δικαιώσω», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

«Ο τουρισμός είναι από τους βασικούς πυλώνες της εθνικής οικονομίας. Είχαμε το ιστορικό ρεκόρ των 26 εκ τουριστών και 15,5 περίπου δισ. έσοδα, σηκώνουμε τα μανίκια, δουλεύουμε σκληρά να πάνε καλύτερα τα πράγματα», δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός αρμόδια για θέματα τουρισμού, Έλενα Κουντουρά.

Η υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου, επιστράτευσε την μαγειρική και ειδικότερα τα γεμιστά ως παράδειγμα εφευρετικότητας. «Μπορούμε να βρούμε λύσεις και από το τίποτα, παράδειγμα τα γεμιστά. Τι είναι τα γεμιστά; Λίγες ντομάτες, λίγο ρύζι και να ένα ωραίο φαγητό… Κάπως έτσι κόβοντας από δω και δίνοντας από εκεί η λύση θα βρεθεί..» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Φωτίου.

Για την προτεραιότητα να δοθεί ένα τέλος στην αποβιομηχάνιση που υπάρχει στη χώρα μας, έκανε λόγο η υφυπουργός αρμόδια για θέματα βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή