Εκατοντάδες πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα

Εκατοντάδες πιστοί ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου στη Μέκκα

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΚΚΑ. Τουλάχιστον 750 προσκυνητές στη Μέκκα ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, ύστερα από κίνηση πανικού του πλήθους, ενώ περισσότεροι από 800 τραυματίσθηκαν, σύμφωνα με τις αρχές της Σαουδικής Αραβίας.

Το περιστατικό, ένα από τα πλέον αιματηρά στην ιστορία του προσκυνήματος, συνέβη όταν δύο μεγάλες ομάδες πιστών συναντήθηκαν σε σταυροδρόμι πεζοπορικού άξονα στη Μίνα, την τοποθεσία κατασκήνωσης των περισσότερων από 2 εκατ. μουσουλμάνων που πραγματοποιούν το ετήσιο προσκύνημα στη Μέκκα.

Παρότι τα πολύνεκρα ατυχήματα δεν είναι πρωτοφανή στη Μέκκα, κάθε τέτοιο περιστατικό αποτελεί στίγμα για το κύρος της βασιλικής οικογένειας Αλ Σαούντ, που εμφανίζεται ως προστάτης του ορθόδοξου Ισλάμ και των ιερών του τόπων, της Μέκκας και της Μεδίνας.

Η κυβέρνηση του Ριάντ έχει δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια αναβαθμίζοντας και επεκτείνοντας τις υποδομές του «χατζ» (προσκυνήματος), ενισχύοντας σημαντικά τις μεθόδους ελέγχου του πλήθους. Το τελευταίο αιματηρό περιστατικό είχε σημειωθεί το 2006, όταν 346 προσκυνητές σκοτώθηκαν σε ακόμη μία κίνηση πανικού του πλήθους.

Η οδός όπου σημειώθηκε το χθεσινό δυστύχημα είναι μία από τις δύο που οδηγούν από την κατασκήνωση της Μίνας στο Τζαμαράτ, το σημείο συμβολικού λιθοβολισμού του Σατανά. Το δυστύχημα του 2006 είχε γίνει στο Τζαμαράτ.

Αραβας προσκυνητής είπε ότι, αν και σκόπευε να μεταβεί χθες στο Τζαμαράτ για τον λιθοβολισμό των τριών πυλώνων που συμβολίζουν το Κακό, φοβόταν υπερβολικά και είχε αποφασίσει να μην πάει. «Νιώθω πολύ κουρασμένος και μετά το περιστατικό δεν μπορώ να πάω. Θα περιμένω μέχρι το βράδυ και, αν δεν έχω τη δυνατότητα, θα ζητήσω από κάποιον να το κάνει για μένα», είπε ο προσκυνητής, που δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.

Η υπηρεσία εκτάκτων αναγκών της Σαουδικής Αραβίας ανέφερε ότι 220 ασθενοφόρα και 4.000 διασώστες επιχειρούσαν στο σημείο του δυστυχήματος, προσφέροντας βοήθεια στους εκατοντάδες τραυματίες. Σε ανακοίνωσή της η υπηρεσία ανέφερε ότι οι προσκυνητές κατευθύνονταν στο Τζαμαράτ μέσω εναλλακτικών οδών και υπό την αυστηρή επιτήρηση αστυνομικών, σε μία προσπάθεια να προληφθούν νέες κινήσεις πανικού.

Οι προσπάθειες ενίσχυσης των μέτρων ασφαλείας στο Τζαμαράτ περιλάμβαναν τη διεύρυνση των τριών πυλώνων, ώστε οι προσκυνητές να μην χρειάζεται να τους προσεγγίσουν σε μικρή απόσταση για να τους λιθοβολήσουν, καθώς και την κατασκευή γέφυρας με τρία επίπεδα, που επιτρέπει σε χιλιάδες μουσουλμάνους να λιθοβολούν ταυτόχρονα τους πυλώνες. Τα σημεία εισόδου και εξόδου αυξήθηκαν, ώστε το πλήθος να συνωστίζεται όσο το δυνατόν λιγότερο.

Περισσότεροι από 100.000 αστυνομικοί και χιλιάδες κάμερες ασφαλείας έχουν τοποθετηθεί, προκειμένου οι αρχές να μπορούν να διαλύσουν αμέσως τυχόν επικίνδυνες συγκεντρώσεις προσκυνητών και την αποφυγή περιστατικών όπως το χθεσινό. Μεγάφωνο στο Τζαμαράτ επαναλάμβανε χθες –δυστυχώς μετά το δυστύχημα– μονότονα: «Οι προσκυνητές παρακαλούνται να μην σπρώχνονται. Παρακαλείσθε να εξέρχεστε από την έξοδο και να μην επιστρέφετε από την ίδια θύρα».

Πριν από δύο εβδομάδες, 110 άνθρωποι σκοτώθηκαν στη Μέκκα, όταν οικοδομικός γερανός κατέρρευσε πάνω στην οροφή του Μεγάλου Τεμένους. Το 1990, όμως, περισσότεροι από 1.420 προσκυνητές σκοτώθηκαν ποδοπατημένοι σε σήραγγα πεζών της Μίνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή