Τα ευρωπαϊκά «φλερτ» του κ. Τσίπρα

Τα ευρωπαϊκά «φλερτ» του κ. Τσίπρα

2' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ να οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα στην αγκαλιά των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και τι έχει να πει πάνω σε αυτό η κ. Φώφη Γεννηματά; Η σπουδή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να έχει την πρώτη συνάντησή του στο εξωτερικό, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, με τον επικεφαλής της ομάδας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα δεν πέρασε απαρατήρητη από τους έχοντες γνώση των εξελίξεων, των ισορροπιών και των συσχετισμών δυνάμεων στον ευρωπαϊκό πολιτικό χάρτη. Οι συναντήσεις αυτές κατά κανόνα υπαγορεύονται από την επιδίωξη διαμόρφωσης αμοιβαία επωφελούς σχέσης ανάμεσα στα εμπλεκόμενα μέρη.

Ο κ. Τσίπρας έχει εγκαταλείψει εδώ και καιρό πίσω του την πορεία του μοναχικού καβαλάρη που θα μπορούσε να αλλάξει τους συσχετισμούς στην Ευρώπη και θα κατάφερνε να συνεγείρει τα πλήθη ενάντια σε κεντρικά εκπορευόμενες πολιτικές της Ε.Ε. Η πρώτη πρωθυπουργική θητεία του συνέβαλε τα μέγιστα στο να δει από κοντά και να μάθει πώς λειτουργούν οι μηχανισμοί παραγωγής πολιτικής στις Βρυξέλλες και, κυρίως, να αντιληφθεί πόσο σημαντική είναι η οικοδόμηση ισχυρών και συμπαγών συμμαχιών.

Τώρα, στην αρχή της δεύτερης θητείας του, ο κ. Τσίπρας έχει θέσει δύο στόχους, για τους οποίους, είναι απολύτως σαφές, απαιτείται να έχει συμμάχους. Διαφορετικά, η μάχη που ετοιμάζεται να δώσει θα μπορούσε να θεωρηθεί χαμένη πριν καν δοθεί. Τα δύο ζητήματα που ο πρωθυπουργός θέτει ως προτεραιότητες στον ευρωπαϊκό πολιτικό στίβο είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος, την οποία επιθυμεί να θέσει επιτακτικά μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και σε ένα δεύτερο επίπεδο, η προσπάθεια στροφής συνολικά της Ε.Ε. σε πολιτικές ανάπτυξης με εγκατάλειψη ή υποχώρηση των πολιτικών λιτότητας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσίπρας επιδιώκει την οικοδόμηση συμμαχιών και, όπως στενοί συνεργάτες του αναφέρουν, ο χώρος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών είναι πιο κοντά προς την Αριστερά και ιδεολογικά και σε επίπεδο θέσεων από οποιαδήποτε άλλη ευρωομάδα. Παράλληλα, η κινητικότητα που αναπτύσσουν το τελευταίο διάστημα οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές όσον αφορά το αίτημα για χαλάρωση των πολιτικών λιτότητας αποτελεί μια καλή βάση για να συζητηθεί το ενδεχόμενο συμπόρευσης και πιθανόν αίσιας κατάληξης αυτού που ο κ. Τσίπρας ονομάζει μέτωπο κατά της λιτότητας στην Ευρώπη. Στη συζήτηση που έχει εγκαινιασθεί, ενεργό ρόλο διαδραματίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ αναγνωρίζουν ότι τα κίνητρα πίσω από μια τέτοια συμπόρευση είναι πολύ συγκεκριμένα, λέγοντας ότι σε καμιά περίπτωση δεν υπάρχει ευρύτερη σύμπτωση απόψεων και ότι εξακολουθούν να θεωρούν πως οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές σε ορισμένα ζητήματα, όπως, για παράδειγμα, στα εργασιακά, έχουν κάνει στροφή προς τον νεοφιλελευθερισμό.

Βέτο από το ΠΑΣΟΚ

Υπό αυτό το πρίσμα, στην Κουμουνδούρου, αλλά και στο επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου, σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι δεν είναι στις σκέψεις τους η προοπτική να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ ευρωομάδα, να εγκαταλείψει την Αριστερά και να συμπλεύσει με τους Σοσιαλιστές και Δημοκράτες. Αλλωστε, στην Κουμουνδούρου δεν έχει περάσει απαρατήρητη η ενόχληση που φαίνεται ότι προκαλεί στο ΠΑΣΟΚ οποιαδήποτε αναφορά σε τέτοιο ενδεχόμενο. «Ακόμη και αν θέλαμε κάτι τέτοιο, το ΠΑΣΟΚ θα έθετε βέτο», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, η προσέγγιση υπάρχει και, μάλιστα, πηγές των Βρυξελλών αποδίδουν καθοριστικό ρόλο σε αυτήν στον Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος λέγεται ότι λειτούργησε διαμεσολαβητικά προκειμένου να καμφθούν ισχυρές αντιδράσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών έναντι της έναρξης διαλόγου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Γάλλος πρόεδρος, όπως και ο κ. Πιτέλα, φαίνεται ότι επενδύουν στη σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ ως μια γέφυρα προς την ευρωομάδα της Αριστεράς, που θα μπορούσε να εξελιχθεί σε συμπόρευση σε κρίσιμες ψηφοφορίες προσεχώς.

Για αρχή, ο κ. Πιτέλα πρότεινε στον κ. Τσίπρα να συμμετέχει ο ΣΥΡΙΖΑ ως παρατηρητής στις συναντήσεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στις Βρυξέλλες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή