Υπαναχώρηση κατόπιν αντιδράσεων για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

Υπαναχώρηση κατόπιν αντιδράσεων για την απαλλαγή από τα Θρησκευτικά

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν θα γίνει ευκολότερη η χορήγηση απαλλαγής των μαθητών από τα Θρησκευτικά. Αυτό αναμένεται να ξεκαθαρίσει σήμερα, κατά τη συνάντησή του με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο νέος υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης μετά τις οξύτατες αντιδράσεις στη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού Σίας Αναγνωστοπούλου για αλλαγή του τρόπου χορήγησης απαλλαγής. Λήξαν χαρακτήρισε το θέμα ο κ. Ιερώνυμος το περασμένο Σάββατο. «Ο,τι είχαμε να πούμε το είπαμε. Εκείνο που λείπει είναι η σοβαρή αντιμετώπιση. Ο,τι πιάνουμε στο στόμα μας πρέπει να το μεταχειριζόμαστε με σοβαρότητα. Εγινε μία μικρή συζήτηση, τέλειωσε, έκλεισε αυτό το θέμα» ανέφερε ο κ. Ιερώνυμος, καθώς υπήρξε επικοινωνία των δύο πλευρών για να πέσουν οι τόνοι.

Ειδικότερα, μετά τον σάλο και την οξύτατη αντίδραση του κ. Ιερώνυμου στις δηλώσεις της κ. Αναγνωστοπούλου για τα Θρησκευτικά, η σημερινή συνάντηση Ιερώνυμου-Φίλη, παρότι χαρακτηρίζεται εθιμοτυπική, αποκτά νέα διάσταση. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος του υπουργείου είναι να μην αλλάξει φέτος ο τρόπος απαλλαγής των μαθητών. Βέβαια, στελέχη του υπουργείου Παιδείας -με σαφή πρόθεση να μην «αδειάσουν» πλήρως την κ. Αναγνωστοπούλου- άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να ανοίξει σχετικός διάλογος.

Παράλληλα, πρόθεση του κ. Φίλη είναι να υπάρξουν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας με την Εκκλησία και να αναζητηθούν τα πεδία σύγκλισης των δύο πλευρών χωρίς αιφνιδιασμούς. Ταυτόχρονα, τα ίδια στελέχη του υπουργείου Παιδείας που μίλησαν στην «Κ» εστίαζαν στο κοινωνικό έργο της Εκκλησίας.

Από την πλευρά της, πάντως, η κ. Αναγνωστοπούλου χθες δικαιολογήθηκε, επικαλούμενη τη συνήθη επωδό του τελευταίου επταμήνου, ότι παραποιήθηκαν οι δηλώσεις της (έγιναν την περασμένη Πέμπτη στο ρ/σ Κόκκινο). Ομως, η αρχική δήλωση της κ. Αναγνωστοπούλου ήταν σαφής: «Δεν είναι δυνατόν να οφείλει να δηλώνει ο μαθητής σε δημόσιο έγγραφο το θρήσκευμά του (ή την ιδιότητα του άθεου), ώστε να εξασφαλίσει την απαλλαγή. Κακώς δεν το αλλάξαμε ώς τώρα, θα το αλλάξουμε» είπε.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του κ. Ιερώνυμου μέσα στο Σαββατοκύριακο από τις Σέρρες. «Δεν είναι απόφαση του υπουργείου, αλλά κάποιας κυρίας που έχει ορισμένες ιδέες στο μυαλό της» δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος. Και πρόσθεσε: «Αρμόδιο είναι το Σύνταγμα. Πρέπει οι Ελληνες επιτέλους να σοβαρευτούμε και να μην ακούμε τις ανοησίες του ενός και του άλλου. Το Σύνταγμα κανονίζει ποια είναι πορεία αυτού του κράτους και λέει το Σύνταγμα ότι η παιδεία μας πρέπει να είναι εθνική, χριστιανική, ελληνοχριστιανική παιδεία. Δεν μπορεί ο καθένας να λέει ό,τι θέλει. Αν θέλουμε να τα αλλάξουμε αυτά τα πράγματα, θα αλλάξει το Σύνταγμα αλλά το Σύνταγμα δεν αλλάζει μια λέξη, θα περάσει πρώτα από τις καρδιές μας και τις καρδιές των Ελλήνων. Αν δεν θέλουνε παπάδες, αν δεν θέλουν Θρησκευτικά, αν δεν θέλουν όλο αυτόν τον πολιτισμό, την ιστορία μας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή