Ράπισμα των Καταλανών στον Ραχόι

Ράπισμα των Καταλανών στον Ραχόι

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ. «Κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει αυτό το αποτέλεσμα. Ολοι, περιλαμβανομένης και της κυβέρνησης της Μαδρίτης πρέπει να αντιδράσουν» σημείωσε χθες στο κύριο άρθρο της η εφημερίδα El Pais, καθώς η Ισπανία προσπαθούσε να «χωνέψει» την είδηση ότι οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας της Καταλωνίας κατέκτησαν την απόλυτη πλειοψηφία εδρών στην καταλανική βουλή. Ανεξάρτητα από την πορεία της Καταλωνίας, το αποτέλεσμα της Κυριακής αποτελεί ένα ακόμη ισχυρό ράπισμα για το κυβερνών Λαϊκό Κόμμα του πρωθυπουργού Ραχόι, λιγότερο από τρεις μήνες πριν από τις βουλευτικές εκλογές.

Ο συνασπισμός συντηρητικών και αριστερών υποστηρικτών της ανεξαρτησίας «Junts pel Si» (Μαζί για το ναι) κατέκτησε 62 έδρες, ενώ οι ακροαριστερές CUP (Υποψηφιότητες Λαϊκής Ενότητας) κατέκτησαν άλλες δέκα έδρες, παρέχοντας στο στρατόπεδο της ανεξαρτησίας πλειοψηφία 72 εδρών στην τοπική βουλή, στην οποία εκλέγονται 135 βουλευτές. Το στρατόπεδο της ανεξαρτησίας δεν επικράτησε, ωστόσο, σε αριθμό ψήφων, μένοντας στο 48% του συνόλου. Η αναντιστοιχία αυτή μεταξύ εκλογικού ποσοστού και εδρών οφείλεται στο γεγονός ότι απαιτούνται λιγότερες ψήφοι για κάθε βουλευτή της καταλανικής υπαίθρου, απ’ ό,τι για τους βουλευτές της Βαρκελώνης, ενώ η υποστήριξη για τα κόμματα της ανεξαρτησίας είναι μεγαλύτερη στην ύπαιθρο απ’ ό,τι στη Βαρκελώνη.

«Η πλειοψηφία μας νομιμοποιεί απολύτως την έναρξη της διαδικασίας» με στόχο τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας δήλωσε ο επικεφαλής του Junts pel Si, Ραούλ Ρομέβα. Σύμφωνα με τον οδικό χάρτη της παράταξής του, τα βήματα για τη διακήρυξη της ανεξαρτησίας θα ολοκληρωθούν σε 18 μήνες. Προκειμένου να παρεμποδίσει την πορεία αυτή, η κυβέρνηση Ραχόι έδωσε με νέο νόμο στο Ανώτατο Δικαστήριο τη δυνατότητα να καθαιρεί ακόμη και τον εκλεγμένο πρωθυπουργό της Καταλωνίας, σε περίπτωση που παραβιάσει τους νόμους περί αδιαίρετου ισπανικού κράτους.

«Είμαι έτοιμος να ακούσω και να μιλήσω, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα αγνοήσω τον νόμο» δήλωσε χθες ο Ισπανός πρωθυπουργός Ραχόι. Το κόμμα του Ραχόι απέσπασε 8,5% των ψήφων, χάνοντας 10 έδρες και παραχωρώντας στο ανερχόμενο φιλελεύθερο Ciudadanos την πρωτοκαθεδρία μεταξύ των κομμάτων που αντιμάχονται την ανεξαρτησία. Υπό την ηγεσία της Ινές Αριμάδας και εν όψει της ανάδειξής του σε ρυθμιστή των εξελίξεων στην κεντρική πολιτική σκηνή, το Ciudadanos ανέβασε τις έδρες του σε 25 από 9. Το Λαϊκό Κόμμα είχε συμμετάσχει στην ευρύτατη εκστρατεία εκφοβισμού του εκλογικού σώματος για τις επιπτώσεις της ανεξαρτησίας, μιλώντας για κίνδυνο απώλειας συντάξεων και επιβολής ορίων αναλήψεων.

Ούτε η τακτική αυτή, ούτε όμως και η τακτική του «Καταλωνία ναι, μπορούμε», της τοπικής συμμαχίας που πρόσκειται στο Podemos απέδωσε. Οι Καταλανοί σύμμαχοι του Πάμπλο Ιγκλέσιας κατέβηκαν στις εκλογές υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα δεν είναι εθνικό αλλά κοινωνικό και εισέπραξαν 10 έδρες, επτά λιγότερες από τους τοπικούς σοσιαλιστές που υπέστησαν σχετικά μικρές απώλειες.

Αντίθετα, οι ψηφοφόροι αντάμειψαν με θεαματική άνοδο τις ακροαριστερές CUP του Αντόνιο Μπάνιος, ο οποίος υιοθέτησε ρητορική κατά της λιτότητας, της διαφθοράς, του κράτους της Μαδρίτης και του Καταλανού πρωθυπουργού Αρτούρ Μας. Το τελευταίο σημείο περιπλέκει τις διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό κυβέρνησης των δυνάμεων της ανεξαρτησίας, καθώς ο Μπάνιος υπόσχεται να συμπράξει με το Junts pel Si μόνο αν δεν είναι πρωθυπουργός ο Μας – ένας πολιτικός που ναι μεν είναι ταυτισμένος με το παλαιό καθεστώς, αλλά είναι και ψυχή του κινήματος της ανεξαρτησίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή