ΚΟΣΜΟΣ

Ομπάμα - Πούτιν για το Συριακό

AFP, REUTERS

Υπέρ μιας διεθνούς συμμαχίας εναντίον του ISIS ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Το συριακό πρόβλημα κυριάρχησε στη χθεσινή εναρκτήρια συνεδρίαση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, με τους ηγέτες των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας να διασταυρώνουν τα ξίφη τους, αλλά και να αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο συνεργασίας για την αντιμετώπιση του «Ισλαμικού Κράτους». Ενδεχόμενο, το οποίο αναμενόταν να διερευνήσουν οι Μπαράκ Ομπάμα και Βλαντιμίρ Πούτιν σε κατ’ ιδίαν συνάντησή τους -την πρώτη μετά την ψυχροπολεμική υποτροπή στις μεταξύ τους σχέσεις λόγω της ουκρανικής κρίσης- η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος).

Ανοίγοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, ζήτησε για πρώτη φορά ευθέως να παραπεμφθούν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο όσοι ευθύνονται για εγκλήματα πολέμου στον συριακό εμφύλιο. Ο Νοτιοκορεάτης διπλωμάτης υποστήριξε επίσης ότι πέντε χώρες -Ρωσία, ΗΠΑ, Σαουδική Αραβία, Τουρκία και Ιράν- κρατούν το κλειδί για την πολιτική επίλυση του συριακού δράματος.

Από τους πρώτους ομιλητές που παρήλασαν από το βήμα του διεθνούς οργανισμού, ο Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ «τύραννο, ο οποίος ρίχνει βόμβες-βαρέλια για να σφαγιάσει αθώους αμάχους», υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός από τη συντριπτική πλειονότητα των Σύρων πολιτών. Παρ’ όλα αυτά, ο Αμερικανός ηγέτης εξέφρασε την ετοιμότητά του να συνεργαστεί με όλες τις ενδιαφερόμενες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας και του Ιράν, για την πολιτική επίλυση του προβλήματος.

Απαντώντας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν επέρριψε ευθύνες στις μεγάλες δυνάμεις της Δύσης, υποστηρίζοντας ότι διέπραξαν «πελώριο σφάλμα» εξοπλίζοντας δήθεν «μετριοπαθείς» αντικαθεστωτικούς αντάρτες στη Συρία, οι οποίοι πέρασαν στις γραμμές των τζιχαντιστών. Ο Ρώσος ηγέτης δήλωσε πως ο κυβερνητικός στρατός του Ασαντ και οι Κούρδοι αντάρτες είναι οι μόνες μάχιμες και αξιόπιστες δυνάμεις απέναντι στο «Ισλαμικό Κράτος» και τάχθηκε υπέρ μιας ευρείας αντιτρομοκρατικής συμμαχίας για την αντιμετώπιση των τζιχαντιστών.

Μία ημέρα νωρίτερα, η Μόσχα είχε καταλάβει εξαπίνης την Ουάσιγκτον με μια σημαντική διπλωματική επιτυχία της στη Μέση Ανατολή: τη συμφωνία για συντονισμό των μυστικών υπηρεσιών Ρωσίας, Συρίας, Ιράκ και Ιράν στον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους», την οποία ανακοίνωσε επίσημα η Βαγδάτη.

Τη στιγμή που ανέβαινε στο βήμα ο Βλαντιμίρ Πούτιν, η ουκρανική αντιπροσωπεία αποχωρούσε από την αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη ρωσική πολιτική στην Κριμαία και την Ανατολική Ουκρανία. Βολές εναντίον του Κρεμλίνου για το ίδιο θέμα εξαπέλυσε και ο Μπαράκ Ομπάμα, δηλώνοντας παράλληλα ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή στην ατμόσφαιρα του Ψυχρού Πολέμου. Ενθουσιώδη χειροκροτήματα προκάλεσε η αναφορά του Μπαράκ Ομπάμα στην αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Κούβας και η εκτίμησή του ότι το αμερικανικό Κογκρέσο θα άρει σύντομα το εμπάργκο σε βάρος της Αβάνας.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ