Καταθέσεις μαρτύρων και μία off shore «πρόδωσαν» τον Θ. Λιακουνάκο

Καταθέσεις μαρτύρων και μία off shore «πρόδωσαν» τον Θ. Λιακουνάκο

2' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δύο μαρτυρικές καταθέσεις και μία off shore εταιρεία, με έδρα το Μονακό, ήταν ικανά στοιχεία για να δρομολογήσουν την έκδοση εντάλματος για τη σύλληψη του επιχειρηματία Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος θα απολογηθεί τελικά την Παρασκευή ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας για θέματα Διαφθοράς Βασιλικής Μπράτη.

Ο γνωστός επιχειρηματίας, που ζήτησε χθες και έλαβε προθεσμία ολίγων ημερών για να προετοιμάσει την απολογία του, κατηγορείται για δωροδοκία και ξέπλυμα μαύρου χρήματος, καθώς κατά την ανακριτική διαδικασία για την προμήθεια του εξοπλιστικού προγράμματος για την έγκαιρη προειδοποίηση σε αεροσκάφη εντοπίστηκε διακίνηση περίπου 2 εκατ. ευρώ μαύρου χρήματος με αποδέκτες την τότε πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, με τους Ακη Τσοχατζόπουλο στον υπουργικό θώκο και τον Ιωάννη Σμπώκο στη θέση του επικεφαλής στη Γενική Γραμματεία Εξοπλισμών.

Το επίμαχο ποσό των 2 εκατ. ευρώ φέρεται –κατά τα στοιχεία που έχει στα χέρια της η ανακρίτρια– να διακινήθηκε από εταιρεία με έδρα το Μονακό, η οποία από τις έρευνες της ελληνικής δικαιοσύνης προέκυψε ότι συνδέεται άμεσα με τον Θωμά Λιακουνάκο. Από αυτή την εταιρεία συμφερόντων Λιακουνάκου, όπως προέκυψε από αιτήματα δικαστικής συνδρομής που υποβλήθηκαν από τις ελληνικές δικαστικές Aρχές, τα χρήματα διοχετεύθηκαν σε δύο άλλες εταιρείες, σε μία από τις οποίες διαχειριστής υπήρξε ο Γιώργος Καμάρης, που εμπλέκεται και σε άλλα εξοπλιστικά προγράμματα. Κληθείς από την ανακρίτρια ο κ. Καμάρης αποκάλυψε ότι η μία εταιρεία από τις δύο που αποδέχθηκε το χρηματικό ποσό ήταν συμφερόντων του Ιωάννη Σμπώκου και το κουβάρι με τη ροή του μαύρου πολιτικού χρήματος άρχισε να ξετυλίγεται.

Η δεύτερη κατάθεση που ενίσχυσε τα επιβαρυντικά στοιχεία κατά Λιακουνάκου ήταν εκείνη του χρηματιστή Πέτρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος επίσης κλήθηκε από την ανακρίτρια.

Κομβικής σημασίας υπήρξαν και τα αποκαλυπτικά στοιχεία που έθεσε στη διάθεση της ανακρίτριας ο Λις Ολοφ Νένζελ, που είχε διαχειριστεί για ένα διάστημα μαύρες πληρωμές για λογαριασμό της εταιρείας Ericsson –προμήθευσε στη χώρα μας τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης για αεροσκάφη κατασκευής της βραζιλιάνικης Εμπραέρ– για λογαριασμούς, εταιρείες και διακινήσεις διάφορων ποσών.

Με αυτά τα δεδομένα διατάχθηκε η σύλληψη του Θωμά Λιακουνάκου, ο οποίος, έως την Παρασκευή που θα απολογηθεί, κρατείται, ενώ εμπλέκεται και σε άλλα δύο εξοπλιστικά προγράμματα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο δικαστικής διερεύνησης. Το εξοπλιστικό πρόγραμμα για τον ηλεκτρονικό πόλεμο και την προμήθεια των Λέοπαρντ. Ο ίδιος πάντως με δήλωσή του αρνείται κάθε ανάμειξή του σε δωροδοκίες και κάνει λόγο για «επιλεκτική πρακτική» σε βάρος του, ενώ υπεραμύνεται της νομιμότητας των συναλλαγών του, επικαλούμενος σωρεία ελέγχων τα τελευταία χρόνια από την εφορία – δηλώνει, μάλιστα, ότι έχει πληρώσει στο ελληνικό Δημόσιο φόρους ύψους 155 εκατ. ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή