Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επαρχία του Αφγανιστάν

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν επαρχία του Αφγανιστάν

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η σημαία των Ταλιμπάν κυματίζει από χθες το απόγευμα στο κέντρο της Κουντούζ, πρωτεύουσας της ομώνυμης επαρχίας του Αφγανιστάν. Η πιο θεαματική επιτυχία των εξτρεμιστών στα 14 χρόνια του εμφυλίου πολέμου ενισχύει τις αμφιβολίες για τη δυνατότητα του αφγανικού στρατού να τους αντιμετωπίσει αποτελεσματικά, ύστερα από την απόσυρση του κύριου όγκου των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων, τον Δεκέμβριο του 2014.

Οι Ταλιμπάν επιτέθηκαν αιφνιδιαστικά, σε τρία μέτωπα, τα χαράματα της Δευτέρας και μέσα σε λίγες ώρες κατάφεραν να προωθηθούν στο κέντρο της Κουντούζ, καταλαμβάνοντας τα κεντρικά γραφεία της περιφερειακής κυβέρνησης και απελευθερώνοντας εκατοντάδες ομοϊδεάτες τους από τις φυλακές. Ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν, Ζαμπινουλάχ Μουτζαχίντ, ανέφερε στο Twitter, ότι οι μαχητές του ισλαμικού κινήματος είχαν θέσει υπό τον έλεγχό τους ολόκληρη την πόλη και κινούνταν προς το αεροδρόμιο. Εκπρόσωπος της κεντρικής κυβέρνησης της Καμπούλ επιβεβαίωσε μεν την άλωση των γραφείων της τοπικής κυβέρνησης, υποστήριξε όμως ότι οι μάχες συνεχίζονταν σε διάφορα σημεία της Κουντούζ. Προσέθεσε δε ότι στρατιωτικά αεροπλάνα C-130 μετέφεραν ενισχύσεις από άλλα σημεία της χώρας στο αεροδρόμιο της πόλης, απ’ όπου επρόκειτο να ξεκινήσει αντεπίθεση για την ανακατάληψη της Κουντούζ. Παράλληλα, ελικόπτερα του αφγανικού στρατού βομβάρδιζαν θέσεις των Ταλιμπάν στα περίχωρα της πόλης.

Ακόμη κι αν οι κυβερνητικές δυνάμεις καταφέρουν να ανακαταλάβουν την Κουντούζ, οι επιπτώσεις των χθεσινών εξελίξεων στο ηθικό του αφγανικού στρατεύματος προοιωνίζονται δυσμενείς. Είναι η πρώτη φορά μετά την ανατροπή των Ταλιμπάν, το 2001, που μια περιφερειακή πρωτεύουσα πέφτει στα χέρια τους. Το εξτρεμιστικό κίνημα εξαπέλυσε μεγάλη επίθεση την άνοιξη, ύστερα από την αποχώρηση του κύριου όγκου των αμερικανικών και άλλων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων. Αν και ο αφγανικός στρατός κατάφερε να ανακτήσει πολλά από αυτά τα εδάφη, τα ερωτήματα για το μέλλον του αφγανικού εμφυλίου πολέμου μένουν αναπάντητα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή