Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Συριακό

Συγκρατημένη αισιοδοξία για το Συριακό

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά την έντονη, ρητορική αντιπαράθεση Ομπάμα – Πούτιν από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, όλες οι ενδείξεις ενισχύουν την αίσθηση μιας κάποιας προσέγγισης των δύο μεγάλων δυνάμεων αναφορικά με το συριακό πρόβλημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος χαρακτήρισε «εποικοδομητική, σε πρακτικό πνεύμα και πολύ ειλικρινή» την κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό ομόλογό του, στη Νέα Υόρκη, το βράδυ της Δευτέρας. Η συνάντηση των δύο ανδρών κράτησε 90 λεπτά και ήταν η πρώτη μετά την ψυχροπολεμική υποτροπή που προκάλεσε στις σχέσεις ΗΠΑ – Ρωσίας η ουκρανική κρίση.

Αν και δεν είχαν γίνει μέχρι χθες βράδυ γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών, οι δηλώσεις υψηλών αξιωματούχων, σε ΗΠΑ και Ρωσία, δικαιολογούσαν συγκρατημένη αισιοδοξία. Σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο MSNBC, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι έχει επέλθει συμφωνία μεταξύ Ουάσιγκτον και Μόσχας «στις θεμελιώδεις αρχές» για την πολιτική επίλυση του συριακού προβλήματος. «Συμφωνήσαμε ότι η Συρία πρέπει να παραμείνει ενιαίο κράτος με κοσμικό χαρακτήρα, ότι το Ισλαμικό Κράτος πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά και ότι χρειάζεται να διαχειριστούμε μια ορισμένη μεταβατική φάση», δήλωσε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Προσέθεσε δε ότι θα συζητήσει περαιτέρω όλες τις παραμέτρους του προβλήματος με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ, σε νέα συνάντηση των δύο ανδρών, η οποία έχει προγραμματιστεί για σήμερα. Μεταξύ άλλων, ο Τζον Κέρι θα ζητήσει από τον Λαβρόφ, όπως ο ίδιος αποκάλυψε, να μεσολαβήσει στη Δαμασκό ώστε να πάψει η αεροπορία του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ να χρησιμοποιεί τις διαβόητες «βόμβες-βαρέλι» που προκαλούν μεγάλες απώλειες αμάχων.

«Μια καλή αφετηρία»

Λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζον Ερνεστ εξέφραζε την ικανοποίησή του για την αναγνώριση, από πλευράς Ρωσίας, της ανάγκης να υπάρξει μια μεταβατική, πολιτική διαδικασία στη Συρία, κάνοντας λόγο για «μια καλή αφετηρία». Επέμεινε, ωστόσο, ότι ο Μπασάρ Ασαντ «αποτελεί τον παράγοντα που βρίσκεται στη ρίζα αυτής της κρίσης».

Από την πλευρά του, ο Σεργκέι Λαβρόφ διευκρίνισε ότι δεν συζητήθηκαν συγκεκριμένα μέτρα για την αντιμετώπιση του συριακού προβλήματος στη συνάντηση Ομπάμα – Πούτιν, έσπευσε όμως να προσθέσει: «Αυτό που συμφωνήθηκε ήταν να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας, τις συζητήσεις σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας, ώστε να βρούμε συγκεκριμένους τρόπους και μέσα για να πετύχουμε τον κοινό μας στόχο… την εξουδετέρωση του Ισλαμικού Κράτους». Εξάλλου, ο εκπρόσωπος Τύπου του Κρεμλίνου Ντιμίτρι Πεσκόφ αποκάλυψε ότι Ομπάμα και Πούτιν συζήτησαν τις δυνατότητες ανταλλαγής πληροφοριών για τη συριακή κρίση. Την Κυριακή, Ρωσία, Συρία, Ιράκ και Ιράν συμφώνησαν να δημιουργηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα κοινό κέντρο συλλογής πληροφοριών στη Βαγδάτη, ενώ παρόμοιος μηχανισμός έχει συμφωνηθεί μεταξύ Ρωσίας και Ισραήλ.

Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Ντόναλντ Τραμπ, εκ των κορυφαίων διεκδικητών του χρίσματος των Ρεπουμπλικανών για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, υπέρ της συμμετοχής Ρωσίας και Ιράν στον αντιτρομοκρατικό αγώνα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους. Ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος τάχθηκε εναντίον της αντικατάστασης του Ασαντ και τόνισε: «Διαρκώς συμμαχούμε με ανθρώπους οι οποίοι στη συνέχεια αποδεικνύονται χειρότεροι από εκείνους που αντικατέστησαν».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή