Σύντομη στιχομυθία Τσίπρα με Ομπάμα

Σύντομη στιχομυθία Τσίπρα με Ομπάμα

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – ΑΠΟΣΤΟΛΗ. Η υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, όπως και η αντιμετώπιση του υπερβολικού ελληνικού χρέους, βρέθηκαν στο επίκεντρο της στιχομυθίας που είχαν ο Μπαράκ Ομπάμα και ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος στους ξένους ηγέτες που συμμετέχουν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών.

Ο κ. Μπαράκ Ομπάμα συνεχάρη τον κ. Αλέξη Τσίπρα για την επανεκλογή του, επανέλαβε την πρόθεση των ΗΠΑ να συνεχίσουν να στηρίζουν την Ελλάδα προσβλέποντας στην παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, ενώ υπήρξε και μια σύντομη αναφορά στην ανάγκη συνολικής αντιμετώπισης του προσφυγικού που πλήττει δυσανάλογα την Ελλάδα, όπως και στις προοπτικές που διαφαίνονται για λύση του Κυπριακού.

Τα παραπάνω ζητήματα και όλο το φάσμα των διμερών σχέσεων, όπως και οι δυνατότητες συνεργασίας σε συγκεκριμένες δράσεις στην περιοχή, θα συζητηθούν σε βάθος κατά τη συνάντηση που θα έχει αύριο ο κ. Τσίπρας με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, στην οποία θα πάρει μέρος και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Τσίπρας είχε κληθεί, σε ρόλο παρατηρητή, στη συνάντηση κορυφής υπό την προεδρία του Μπαράκ Ομπάμα για τον εξτρεμισμό και τη μάχη κατά του ISIS, στην οποία τα Σκόπια συμμετέχουν ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας», το όνομα με το οποίο τούς έχουν αναγνωρίσει οι ΗΠΑ. Ετσι, ο πρωθυπουργός σε ένδειξη δυσφορίας επέλεξε να μην παραστεί.

Πρόσκληση από τον κ. Σι

Ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε διμερή συνάντηση με τον πρόεδρο της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, στην οποία οι δύο ηγέτες επιβεβαίωσαν τη στρατηγική σημασία της ελληνοκινεζικής συνεργασίας στους τομείς των επενδύσεων, του εμπορίου, του τουρισμού, της ναυτιλίας και των μεταφορών. Επίσης, συζήτησαν το προσφυγικό ζήτημα και, ευρύτερα, την κρίση στη Συρία, ενώ ο κ. Σι προσκάλεσε τον Ελληνα πρωθυπουργό να επισκεφθεί την Κίνα εντός του έτους.

Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε και με τον Αιγύπτιο πρόεδρο Αλ Σίσι και, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπογραμμίστηκε και από τις δύο πλευρές η στρατηγική σημασία της ελληνο-αιγυπτιακής συνεργασίας και συμφωνήθηκε η ανταλλαγή κλιμακίων για την ενίσχυσή της, ιδίως στον τομέα της οικονομίας και των μεταφορών. Θα υπάρξει σύντομα επίσκεψη του προέδρου Σίσι στην Ελλάδα, με την προοπτική και πραγματοποίησης τριμερούς συνάντησης με συμμετοχή και του προέδρου της Κύπρου Νίκου Αναστασιάδη.

Με τον Εντι Ράμα

Στη συνάντηση που είχε με τον Αλβανό ομόλογό του, Εντι Ράμα, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία επίλυσης των εκκρεμών ζητημάτων ανάμεσα στις δύο χώρες, στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Παράλληλα, ανέδειξε την ανάγκη σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας, αναδεικνύοντας στο πλαίσιο αυτό τον σημαντικό ρόλο του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστάσιου. Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ελλάδα θα βρίσκεται στο πλευρό της γειτονικής χώρας στην πορεία της προς την Ευρώπη, αναμένοντας, παράλληλα, από την Αλβανία να επιδεικνύει σταθερή βούληση στην ενσωμάτωση του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή