Συνεχίζεται η εκκαθάριση ανταρτών

Συνεχίζεται η εκκαθάριση ανταρτών

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Περισσότερους από 30 Κούρδους αντάρτες σκότωσε την Παρασκευή ο τουρκικός στρατός, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση του προέδρου Ερντογάν, που περιέγραψε τις μάχες ως «επιθανάτιο ρόγχο» του PKK.

Μιλώντας σε προέδρους μικρών κοινοτήτων, που επισκέφθηκαν χθες το προεδρικό ανάκτορο της Αγκυρας, ο Τούρκος πρόεδρος απέφυγε να αποκαλύψει την ακριβή περιοχή των μαχών του Σαββατοκύριακου. Σύμφωνα, όμως, με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο τουρκικός στρατός βομβάρδισε εντατικά, τις τελευταίες ημέρες, θέσεις του PKK σε ορεινές περιοχές του βορείου Ιράκ και της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

«Περισσότεροι από 30 τρομοκράτες βρήκαν τον θάνατο», είπε ο κ. Ερντογάν, για να προσθέσει ότι οι δυνάμεις ασφαλείας συνέχιζαν τις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στη μεθόριο Τουρκίας – Ιράκ. «Οι επιχειρήσεις θα συνεχισθούν για την ώρα, αλλά πρέπει να ξέρετε ότι αυτή είναι η τελευταία μάχη των τρομοκρατών του PKK», κατέληξε ο πρόεδρος.

Σε τηλεοπτικό του διάγγελμα αργότερα, χθες, ο Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι η εκστρατεία κατά του κουρδικού αυτονομιστικού αντάρτικου δεν πρόκειται να διακοπεί.

«Δεν θα σταματήσουμε. Οι επιχειρήσεις μας θα συνεχισθούν χωρίς παύση στα νοτιοανατολικά της χώρας, αλλά και στο Βόρειο Ιράκ. Με το θέλημα του Θεού, η τρομοκρατική οργάνωση του ΡΚΚ δεν θα πετύχει κανέναν από τους στόχους της με τα όπλα, ενώ θα πετύχουμε τον στόχο μας, που είναι η ειρήνη», είπε ο Τούρκος πρόεδρος.

Η κατάρρευση της εκεχειρίας μεταξύ Κούρδων αυτονομιστών ανταρτών και τουρκικής κυβέρνησης τον Μάιο, έχει προκαλέσει αναζωπύρωση των μαχών στην περιοχή αυτή, καθώς και τον θάνατο τουλάχιστον 100 ανδρών του τουρκικού στρατού και εκατοντάδων μαχητών του PKK.

«Οι επιχειρήσεις του στρατού κατά του PKK, που κρύβεται εντός του ιρακινού εδάφους, υπήρξαν ιδιαίτερα αποτελεσματικές», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες.

Στο μεταξύ, σε ξεχωριστή ανακοίνωση, ο τουρκικός στρατός ανέφερε χθες τον θάνατο έξι μαχητών του ΡΚΚ, κατά τη διάρκεια νυχτερινών επιχειρήσεων στην επαρχία Χακάρι στη ΝΑ Τουρκία.

Οι αρχές ασφαλείας ανακοίνωσαν επίσης την επιβολή στρατιωτικού νόμου και απαγόρευσης κυκλοφορίας στην κατά πλειοψηφία κουρδική πόλη Μπισμίλ, όπου 9χρονο κορίτσι σκοτώθηκε το βράδυ της Κυριακής, ύστερα από βολές πυροβολικού από θέσεις Κούρδων ανταρτών.

Στην επαρχία των Αδάνων, που διαθέτει και αυτή σημαντικό ποσοστό Κούρδων κατοίκων, δύο αστυνομικοί σκοτώθηκαν τη Δευτέρα σε επίθεση ενόπλων, που φέρονται να ανήκουν στο ΡΚΚ.

Η εκστρατεία του τουρκικού στρατού κατά του κουρδικού αντάρτικου αντιμετωπίζεται, όμως, με σκεπτικισμό από επικριτές της πολιτικής του Ερντογάν, που βλέπουν σε αυτήν προσπάθεια προσέλκυσης ψήφων εθνικιστών ψηφοφόρων στο ΑΚΡ, ενόψει των κρίσιμων βουλευτικών εκλογών της 1ης Νοεμβρίου στην Τουρκία.

Το κυβερνών κόμμα επιδιώκει να ανακάμψει από τις σημαντικές απώλειες που υπέστη στις εκλογές του Ιουνίου. Σε αυτές, οι ψηφοφόροι στέρησαν από το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης την απόλυτη πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση της Αγκυρας, υποχρεώνοντας τον πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου σε σχοινοτενείς συνομιλίες για σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, που στέφθηκαν με αποτυχία.

Σημαντική πολιτική επιτυχία σημείωσε το αριστερό, φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα (HDP) στις εκλογές του Ιουνίου, ακυρώνοντας τις φιλοδοξίες του Ερντογάν για ενίσχυση των προεδρικών του εξουσιών, χάρη σε συνταγματική αναθεώρηση.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή