Πολεμική εμπλοκή Ρωσίας στο Συριακό

Πολεμική εμπλοκή Ρωσίας στο Συριακό

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Περιπλέκεται ακόμη περισσότερο η κατάσταση στη Συρία, καθώς ύστερα από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γαλλία και τους συμμάχους τους, η Ρωσία άρχισε και αυτή να βομβαρδίζει στόχους επί συριακού εδάφους. Είναι η πρώτη φορά μετά την ατυχή επέμβαση της Σοβιετικής Ενωσης στο Αφγανιστάν (1979-1989) που το Κρεμλίνο εμπλέκεται σε στρατιωτική επέμβαση μακριά από τα ρωσικά σύνορα.

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, μαχητικά αεροσκάφη της Ρωσίας, σε συνεργασία με τη συριακή πολεμική αεροπορία, πραγματοποίησαν 20 «χειρουργικούς» βομβαρδισμούς εναντίον θέσεων του Ισλαμικού Κράτους σε διάφορα σημεία της χώρας. Είχε προηγηθεί επίσημο αίτημα του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ για ρωσική στρατιωτική συνδρομή στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστών και ομόφωνη απόφαση της ρωσικής Ανω Βουλής, που έδωσε το «πράσινο φως» στον Βλαντιμίρ Πούτιν.

Αιτιολογώντας την απόφασή του, ο Ρώσος πρόεδρος έκανε λόγο για «προληπτικό πλήγμα», παραπέμποντας στη φιλοσοφία του Αμερικανού πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους, μετά την 11η Σεπτεμβρίου 2001. «Ο μόνος ορθός τρόπος αντιμετώπισης της διεθνούς τρομοκρατίας είναι η προληπτική δράση: να πολεμήσουμε και να εξαφανίσουμε τους μαχητές και τους τρομοκράτες στα εδάφη που ήδη κατέχουν, αντί να περιμένουμε μέχρι να έρθουν αυτοί στη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Βλαντιμίρ Πούτιν. Στις δηλώσεις του, που μεταδόθηκαν από το εθνικό τηλεοπτικό δίκτυο, ο Ρώσος πρόεδρος υπέδειξε στον Μπασάρ αλ Ασαντ την ανάγκη να έρθει σε συνδιαλλαγή με την αντιπολίτευση, σημειώνοντας ότι η Ρωσία «υπολογίζει στην ετοιμότητά του για συμβιβασμό».

Αξιωματούχος στην Ουάσιγκτον αποκάλυψε ότι οι Ρώσοι ειδοποίησαν προκαταβολικά τους Αμερικανούς για την επικείμενη αεροπορική εκστρατεία.

Παρ’ όλα αυτά, οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ και άλλων ισχυρών κρατών της Δύσης δεν έκρυβαν την ανησυχία τους για τη ρωσική επέμβαση, καθώς πηγές της συριακής αντιπολίτευσης υποστήριζαν ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έπληξαν μετριοπαθείς αντικαθεστωτικές δυνάμεις. Μιλώντας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον «είναι έτοιμη να καλωσορίσει» τη ρωσική δράση εάν αυτή στρέφεται όντως εναντίον του ISIS και της Αλ Κάιντα, εκφράζοντας ωστόσο «βαθιά ανησυχία» για το ενδεχόμενο να έχουν πληγεί στόχοι της μετριοπαθούς αντιπολίτευσης. Το Πεντάγωνο συλλέγει πληροφορίες για να αποφανθεί για τους πραγματικούς στόχους της ρωσικής δράσης. Εξίσου αμφίσημη με τις δηλώσεις Κέρι ήταν και η τοποθέτηση του Βρετανού πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον, ενώ ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς δήλωσε ότι «υπάρχουν ενδείξεις» που υπονοούν ότι το Ισλαμικό Κράτος δεν επλήγη από τους ρωσικούς βομβαρδισμούς.

Βασικό θέατρο των ρωσικών επιχειρήσεων φαίνεται να υπήρξε η περιοχή γύρω από την πόλη Χομς, στο κέντρο της χώρας. Μια περιοχή στρατηγικής σημασίας, καθώς ελέγχει τις βασικές αρτηρίες που συνδέουν τη Δαμασκό, στον Νότο, με το Χαλέπι, στον Βορρά, και με τις παράκτιες πόλεις που αποτελούν προπύργια του καθεστώτος Ασαντ, στα δυτικά. Μεταξύ αυτών, περιλαμβάνεται και η Ταρτούς, όπου φιλοξενείται η μοναδική ρωσική ναυτική βάση στη Μεσόγειο. Στη χθεσινή συνεδρίαση της ρωσικής Ανω Βουλής, ο προσωπάρχης του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ιβανόφ, τόνισε ότι πρόκειται για περιορισμένη χρονικά επιχείρηση αποκλειστικά αεροπορικών δυνάμεων και απέκλεισε κατηγορηματικά την εμπλοκή ρωσικών χερσαίων δυνάμεων.

Ολες οι δημοσκοπήσεις πιστοποιούν ότι η μεγάλη πλειονότητα των Ρώσων πολιτών αντιτίθεται σε αυτό το ενδεχόμενο, υπό το βάρος και της οδυνηρής εμπειρίας από την επέμβαση στο Αφγανιστάν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή