Αδειασε η πλατεία Βικτωρίας, άγνωστο για πόσο

Αδειασε η πλατεία Βικτωρίας, άγνωστο για πόσο

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το επόμενο στοίχημα είναι να παραμείνει καθαρή η πλατεία Βικτωρίας, μετά τη μεταφορά χθες το πρωί περίπου 1.000 μεταναστών στο κλειστό γυμναστήριο Γαλατσίου. Κατά τη διαδικασία μεταφοράς, που ξεκίνησε χθες το πρωί, δεν έλειψαν τα παρατράγουδα, όταν ομάδα ατόμων από την οργάνωση ΚΕΕΡΦΑ (Κίνηση Ενωμένοι Ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική απειλή) προσπάθησαν να εμποδίσουν τα λεωφορεία του ΟΑΣΑ να φτάσουν στην πλατεία για να μεταφέρουν τους μετανάστες στο Γαλάτσι. Τα ίδια άτομα επιτέθηκαν λεκτικά σε κατοίκους που πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία, ζητώντας να καθαριστεί ο χώρος που εδώ και περισσότερο από έναν μήνα έχει μετατραπεί σε καταυλισμό-χωματερή. Ομάδες ατόμων που αυτοπροσδιορίζονται ως «αλληλέγγυοι» των προσφύγων χαρακτήρισαν «φασίστες» τους κατοίκους. Αξίζει να σημειωθεί ότι ενώ υπήρχαν πληροφορίες ότι η Χρυσή Αυγή πρωτοστάτησε στη διοργάνωση της διαμαρτυρίας, χθες τελικά στη συγκέντρωση συμμετείχαν κάτοικοι που προέρχονταν από όλους τους πολιτικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένου και του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άτομα που πρόσκεινται σε ακραίες τάσεις δεν έκαναν την εμφάνισή τους.

Οι πρόσφυγες που βρίσκονταν στην πλατεία Βικτωρίας είχαν ενημερωθεί μέσω διερμηνέων για την επικείμενη μεταφορά σε συγκεκριμένο χώρο με τη βοήθεια διερμηνέων και είχαν προετοιμαστεί μαζεύοντας σκηνές και υπάρχοντα. Ωστόσο κάποιοι εξ αυτών προτίμησαν για δικούς τους λόγους να παραμείνουν στην περιοχή, με αποτέλεσμα οι πέριξ της πλατείας δρόμοι να παραμένουν ασφυκτικά γεμάτοι.

Ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας δήλωσε χθες ότι η μεταφορά των προσφύγων σε οργανωμένο χώρο και η αποφόρτιση της περιοχής της πλατείας Βικτωρίας βοηθά «τόσο τους πρόσφυγες να έχουν καλύτερες συνθήκες όσο και τους κατοίκους να διατηρήσουν την αλληλέγγυα στάση τους». Μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης, η αστυνομία παρέμεινε στην πλατεία και έχει λάβει σαφείς οδηγίες να μην επιτρέψει να στηθούν νέες σκηνές.

Ωστόσο, καθώς πλοία φτάνουν καθημερινά στον Πειραιά με χιλιάδες μετανάστες, είναι πολύ δύσκολο να παραμείνει άδεια η πλατεία. «Οι περισσότεροι φτάνουν στον Πειραιά με οδηγίες να κατευθυνθούν προς τη συγκεκριμένη πλατεία», αναφέρει εθελοντής που βοηθά στον Ελαιώνα.

Από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής πραγματοποιείται προσπάθεια να βρεθούν άμεσα και άλλοι χώροι οι οποίοι να μπορούν να αξιοποιηθούν κυκλικά για την προσωρινή εγκατάσταση των μεταναστών που φθάνουν στην πόλη.

Ηδη ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας προχθές ανέφερε ότι πιθανόν να χρησιμοποιηθεί το ανενεργό στρατόπεδο Λιόση στα Ανω Λιόσια. Σύμφωνα με πληροφορίες, συνεργεία έχουν μεταβεί ήδη στον χώρο για να εκτιμήσουν την καταλληλότητα.

Πάντως χθες ο υπουργός απέφυγε να κατονομάσει συγκεκριμένους χώρους και περιορίστηκε να αναφέρει ότι «γίνεται προσπάθεια να στηθεί ένα σύστημα χώρων που θα χρησιμοποιούνται παράλληλα». Συμπλήρωσε, πάντως, ότι χρειάζεται υπομονή, καθώς δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, και κατέληξε ότι «η πλατεία Βικτωρίας θα καθαριστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο βρίσκεται σε στενή συνεργασία με τον Δήμο Αθηναίων. Ο δήμαρχος της πόλης Γιώργος Καμίνης έχει δηλώσει ότι μπορεί να διαθέσει έναν ακόμα χώρο για τη φιλοξενία προσφύγων, εφόσον εξασφαλιστεί ότι οι κεντρικές πλατείες της πόλης θα διατηρηθούν καθαρές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή