«Μάχη» Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία

«Μάχη» Ρωσίας-ΗΠΑ για τη Συρία

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Συνεχίστηκαν για δεύτερη κατά σειράν ημέρα οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία, εν μέσω καταγγελιών Δυτικών κύκλων ότι προνομιακοί στόχοι των επιθέσεων δεν είναι οι τζιχαντιστές του Ισλαμικού Κράτους, αλλά υποστηριζόμενες από τις ΗΠΑ ομάδες αντικαθεστωτικών ανταρτών.

«Μπορώ να βεβαιώσω με απόλυτο τρόπο ότι υπήρξαν (ρωσικές) επιθέσεις εναντίον των δικών μας ανθρώπων, του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, που εξοπλίστηκε και χρηματοδοτήθηκε από τη CIA», δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN ο ισχυρής επιρροής Αμερικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν, επικεφαλής της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Γερουσίας.

Στη Μόσχα, ο πρόεδρος της επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της ρωσικής Ανω Βουλής Κονσταντίν Κοζαϊτσόφ απέρριψε τις καταγγελίες. Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι επλήγησαν τέσσερις στόχοι του Ισλαμικού Κράτους: στρατηγείο και αποθήκη όπλων κοντά στο Ιντλίμπ, κέντρο διοίκησης στη Χάμα και εργοστάσιο εκρηκτικών στη Χομς. Από την πλευρά του, ο Ρώσος πρεσβευτής στη Γαλλία Αλεξάντερ Ορλόφ δήλωσε ότι τα ρωσικά αεροπλάνα πλήττουν αποκλειστικά στόχους του Ισλαμικού Κράτους και του Μετώπου Αλ Νούσρα. Το τελευταίο συνδέεται με την Αλ Κάιντα και αναγνωρίζεται ως τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον.

Αν και εμφανίζονται εκ πρώτης όψεως ως διαμετρικά αντίθετες, οι εκτιμήσεις Αμερικανών και Ρώσων παραγόντων δεν αποκλείεται να αντανακλούν απλώς διαφορετικές όψεις μιας σύνθετης πραγματικότητας.

Η αμερικανική εφημερίδα New York Times αναφέρει σε χθεσινό ρεπορτάζ ότι οι επιδρομές της ρωσικής αεροπορίας έπληξαν τον «Στρατό της Κατάκτησης». Πρόκειται για έναν ετερόκλητο συνασπισμό που κατέλαβε το Ιντλίμπ και περιλαμβάνει τόσο τους τζιχαντιστές του Μετώπου Αλ Νούσρα όσο και ομάδες του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που έχουν εκπαιδευτεί και εξοπλιστεί από τη CIA. «Ο Στρατός της Σωτηρίας ενσαρκώνει την αντιφατικότητα της αμερικανικής πολιτικής», σημειώνεται στο σχετικό άρθρο των New York Times. «Οι ΗΠΑ θεωρούν το Μέτωπο Αλ Νούσρα τρομοκρατική οργάνωση, ωστόσο άλλες ομάδες που χρηματοδοτούνται από την Αμερική πολεμούν μαζί με αυτό το παρακλάδι της Αλ Κάιντα, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος να ανατρέψουν τον Ασαντ».

Σημείο αντιπαράθεσης αποτέλεσε και η καταγγελία του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου, πολιτικού συνασπισμού της συριακής αντιπολίτευσης, ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί έχουν προκαλέσει μέχρι στιγμής τον θάνατο τουλάχιστον 36 αμάχων. Την πληροφορία αυτή διέψευσε ο ίδιος ο Βλαντίμιρ Πούτιν, κάνοντας λόγο για «επικοινωνιακό πόλεμο» εναντίον της χώρας του. Διαβεβαίωσε ωστόσο ότι οποιαδήποτε καταγγελία, απ’ όπου κι αν προέρχεται, θα ελέγχεται εξονυχιστικά από τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, ρεπορτάζ του πρακτορείου Reuters αναφέρει ότι εκταντάδες Ιρανοί στρατιώτες εγκαταστάθηκαν το τελευταίο δεκαήμερο στη Συρία και ότι πολλοί άλλοι αναμένεται να ακολουθήσουν το αμέσως προσεχές διάστημα, για να πάρουν μέρος σε μεγάλη επίθεση του συριακού στρατού εναντίον αντικαθεστωτικών ανταρτών στις επαρχίες Ιντλίμπ και Χάμα. Εκμεταλλευόμενες τους ρωσικούς αεροπορικούς βομβαρδισμούς, οι χερσαίες δυνάμεις του Ασαντ και των συμμάχων του θα προσπαθήσουν να ανακαταλάβουν περιοχές που έχασαν τους τελευταίους μήνες στο πεδίο της μάχης.

Τέλος, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χθες ότι η χώρα του «δεν θα δεχθεί τετελεσμένα δίπλα στα σύνορά της», υπονοώντας τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση υπέρ του Ασαντ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή