Μέσω ανακεφαλαιοποίησης πιέζουν οι εταίροι για τις μεταρρυθμίσεις

Μέσω ανακεφαλαιοποίησης πιέζουν οι εταίροι για τις μεταρρυθμίσεις

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.  Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει μέσω τηλεδιάσκεψης το Euroworking Group και να αποφασίσει για τη λίστα των προαπαιτούμενων που θα πρέπει να εφαρμόσει η Ελλάδα, προκειμένου να απελευθερωθεί η πρώτη υποδόση των 2 δισ., ενώ είναι πλέον ξεκάθαρο ότι ο μοχλός πίεσης που έχουν στα χέρια τους οι εταίροι για να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις άμεσα στη χώρα είναι μέσα από την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Την ίδια ώρα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) κάνει λόγο για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του προγράμματος, σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο που επικαλείται το περιοδικό Der Spiegel. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι λόγω των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου τα 2/3 των μεταρρυθμίσεων βρίσκονται ακόμα στα χαρτιά και εκτιμά πως η αξιολόγηση που είχε προγραμματιστεί να γίνει τον Οκτώβριο, μπορεί να ολοκληρωθεί τον Δεκέμβριο. Και γι’ αυτό επισημαίνει τον κίνδυνο χρηματοδοτικού προβλήματος της Ελλάδας, αφού οι υποδόσεις των 3 δισ. ευρώ συνδέονται με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ευρωπαίος αξιωματούχος εξηγούσε χθες σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ότι η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών μπορεί να μη συνδέεται με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης, αλλά θα ήταν συνετό από την ελληνική πλευρά να περάσει όλα τα προαπαιτούμενα που έχουν σχέση με τον τραπεζικό τομέα στη δεύτερη υποδόση του 1 δισ. «Αν δεν ολοκληρωθούν αυτά τα τραπεζικά προαπαιτούμενα, τότε δεν θα μπορούν να εκταμιευθούν και τα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών», λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ».

Και γιατί πρέπει να υλοποιηθούν αυτά τα μέτρα τον Οκτώβριο και όχι με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης; Γιατί αν η πρώτη αξιολόγηση δεν κλείσει μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε οι τράπεζες θα υπόκεινται στην ευρωπαϊκή νομοθεσία για την αναδιάρθρωση (BRRD), σύμφωνα με την οποία «κουρεύονται» καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Επί της ουσίας η Ευρωζώνη ασκεί πίεση στην Αθήνα να υλοποιήσει ένα σημαντικό μέρος των μέτρων του μνημονίου με μοχλό τις καταθέσεις και τον κίνδυνο του «κουρέματος», τουλάχιστον των μεγαλύτερων από τα 100.000 ευρώ.

Σήμερα η λίστα των προαπαιτούμενων που θα πάρει το «πράσινο φως» από το Euroworking Group είναι ατέλειωτη, λέει Ευρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», που την έχει δει και αναφέρει ότι υπάρχουν λίγο λιγότερα από 50 μέτρα και προαπαιτούμενα, που άλλα έπρεπε να είχαν ολοκληρωθεί μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου και άλλα μέχρι τις 15 Οκτωβρίου. «Τώρα εξαιτίας της καθυστέρησης λόγω των εκλογών θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί όλα τα μέτρα μέχρι τα μέσα του μήνα», λέει χαρακτηριστικά. Στα προαπαιτούμενα για τις δόσεις περιλαμβάνονται ο νέος προϋπολογισμός και το νέο μεσοπρόθεσμο με τα δημοσιονομικά μέτρα που τον συνοδεύουν, όπως οι αλλαγές στη φορολογία για τους αγρότες, τα ισοδύναμα στις μειώσεις των συντάξεων που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ, η πώληση του ΑΔΜΗΕ ή άλλο μέτρο με το ίδιο αποτέλεσμα, οι αλλαγές στην αγορά ενέργειας, περαιτέρω απορρύθμιση σε κλειστά επαγγέλματα, η διαχείριση των «κόκκινων» δανείων, μέτρα για το ασφαλιστικό, οι αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος, το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, κ.ά. Ουσιαστικά ένα σημαντικό μέρος των μέτρων του τρίτου μνημονίου θα περιληφθεί στις δύο λίστες προαπαιτούμενων που θα συμφωνηθούν στο σημερινό Euroworking Group.

Η συζήτηση για την Ελλάδα θα συνεχιστεί τη Δευτέρα στο προγραμματισμένο Eurogroup που αναμένεται χωρίς εκπλήξεις. Το βασικό θέμα συζήτησης θα είναι οι ημερομηνίες-κλειδιά για τους επόμενους μήνες.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης περιμένουν να ακούσουν την τοποθέτηση του Ελληνα υπουργού Ευκλ. Τσακαλώτου, ο οποίος είναι «παλιός και νέος μαζί» και να πληροφορηθούν επισήμως για τις στρατηγικές της ελληνικής κυβέρνησης. Η συζήτηση δεν αναμένεται να είναι μακρά και απλά θα γίνει μία ενημέρωση για την πορεία της εφαρμογής των συμφωνηθέντων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή