Μια μελωδική εμπειρία

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ράνια Μπουμπουρή

Ενα τρελό τρελό

αγρόκτημα

εικον.: Νίκη Λεωνίδου

εκδ. Ψυχογιός, 2015

σελ. 64, τιμή 14,40 ευρώ

Μια γλυκατζού αγελάδα, μια ανεξάρτητη κατσίκα, μια αγουροξυπνημένη προβατίνα, ένα λαίμαργο γουρούνι, ένας επίμονος γάιδαρος, ένα περήφανο άλογο, μια σκανταλιάρα κουνέλα, ένας μάγκας σκύλος, μια χαδιάρα γάτα, μια άγαρμπη γαλοπούλα, μια καμαρωτή πάπια, μια στρουμπουλή κοτούλα και μια τσαχπίνα χήνα είναι οι μόνιμοι κάτοικοι του τρελού αγροκτήματος της Ράνιας Μπουμπουρή, η οποία μόλις συμπλήρωσε μια ξεχωριστή τριλογία («Eνα τρελό τρελό Αριθμητάρι» και «Μια τρελή τρελή Αλφαβήτα» από τις εκδόσεις Ψυχογιός).

Η Ρηνιώ, η Κατίγκω, η Μπέλα, ο Αγης, ο Γιακουμής, ο Αλκης, η Κανέλα, ο Μορτάκης, η Γωγώ, η Γαλάτεια, η Πηνελόπη, η Κική και η Λίνα ζουν ξέγνοιαστα με τον κυρ-Νίκο και την κυρα-Θοδώρα, αλλά την ησυχία τους έρχονται να ταράξουν ξανά η Ζέτα και ο Χάρης, δυο σκανταλιάρικα παιδιά, οι «εφιάλτες» των «πρωταγωνιστών». Αυτή τη φορά όμως τα ζώα αποφασίζουν να δώσουν ένα μάθημα στα παιδιά που συνηθίζουν να τα πειράζουν, ενώ στην ουσία… παίζουν.

Η Ράνια Μπουμπουρή, λοιπόν, δίνει φωνή στα χαριτωμένα οικόσιτα, τα οποία τραγουδούν για να πείσουν τους μικρούς επισκέπτες του αγροκτήματος να μην τα «βασανίσουν» πάλι με τα παιχνίδια τους, αλλά να τα σεβαστούν και να περάσουν μερικές όμορφες μέρες μαζί. Είναι όμως αυτό εφικτό; Θα καταφέρουν τα ζώα να γίνουν φίλοι με τη Ζέτα και τον Χάρη;

Το εν λόγω βιβλίο αποτελεί μια ιδιαίτερη προσέγγιση του ζωικού βασιλείου ενός αγροκτήματος. Η συγγραφέας μέσα από μια σειρά 14 τραγουδιών δίνει μ’ έναν μοναδικό τρόπο τα χαρακτηριστικά και τις συνήθειες του κάθε ζώου, τις ανάγκες του και τα προϊόντα που προσφέρει, την ιστορία και τους ένδοξους προγόνους του. Την ίδια στιγμή, παρουσιάζει ευχάριστα μέχρι και τους ήχους των ζώων, ενώ καταφέρνει να διασκεδάσει ακόμα τα «ελαττώματά τους».

Στην παρουσίαση των «ενοίκων» του αγροκτήματος καθοριστικό ρόλο παίζει η μελοποίηση των εξαιρετικών στίχων της συγγραφέως από τον ταλαντούχο μουσικό Αλκ. Κωνσταντόπουλο. Ετσι, οι αναγνώστες γίνονται και ακροατές, απολαμβάνοντας τους Βασιλική Ανδρούτσου, Σοφία Βογιατζάκη, Πυγμ. Δαδακαρίδη, Ευσταθία, Κρ. Κατσούλη, Idra Kayne, Χρ. Λούλη, Φωτεινή Μπαξεβάνη, Γεωργία Νταγάκη, Αννα Παναγιωτοπούλου, Δήμητρα Παπαδοπούλου, Μάρθα Φριντζήλα καθώς και την Παιδική Χορωδία του 3ου Δημ. Σχολείου Βούλας «Viva Voce».

Ταυτόχρονα, η εικονογράφηση της Νίκης Λεωνίδου συμβάλλει τα μέγιστα στη γνωριμία των μικρών αναγνωστών με τους «πρωταγωνιστές», αφού δίνει οπτικά όσα τα παιδιά πρέπει να γνωρίζουν για το κάθε ζώο, ενώ «κρύβει» τα διάφορα όργανα που ακούγονται στα τραγούδια και τα οποία τα παιδιά καλούνται να «εντοπίσουν» μέσα στις σελίδες του βιβλίου.

Είναι προφανής η ιδιαιτέρως επιτυχημένη προσπάθεια της Ράνιας Μπουμπουρή να προσφέρει με τρόπο που τραβά την προσοχή ακόμα και των μεγάλων τους τετράποδους ή δίποδους συντρόφους, βοηθούς και παραγωγούς που βρίσκονται επί αιώνες στο πλάι του ανθρώπου και να καταδείξει ότι τα πλάσματα αυτά είναι άξια σεβασμού και αγάπης.

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως το βιβλίο με τη συνοδεία του μουσικού cd προσφέρουν μια εκπληκτική εμπειρία, την οποία θα θέλετε –μικροί και μεγάλοι– να βιώσετε ξανά και ξανά… γιατί αξίζει τον κόπο!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή