Επτά κράτη κατά της Μόσχας

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη «βαθιά ανησυχία» τους ότι οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στη Συρία θα οδηγήσουν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης εκφράζουν επτά χώρες τού υπό αμερικανική ηγεμονία συνασπισμού, με κοινή ανακοίνωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα από το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Στην ανακοίνωση, που υπογράφεται επίσης από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία, η Ρωσική Ομοσπονδία καλείται «να σταματήσει αμέσως τις επιθέσεις της εναντίον της συριακής αντιπολίτευσης και αμάχων» και «να εστιάσει τις προσπάθειές της στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους». Τα επτά συμμαχικά κράτη υποστηρίζουν ότι οι βομβαρδισμοί της ρωσικής αεροπορίας στις επαρχίες Χάμα, Χομς και Ιντλίμπ «οδήγησαν σε απώλειες αμάχων και δεν είχαν στόχο το Ισλαμικό Κράτος». Σε ξεχωριστές δηλώσεις του ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου υποστήριξε ότι «η όλη επιχείρηση (των Ρώσων) κατευθύνεται εναντίον του Ελεύθερου Συριακού Στρατού». Πρόκειται για χαλαρή συμμαχία οργανώσεων αντικαθεστωτικών ανταρτών που μάχονται το καθεστώς του Σύρου προέδρου Μπασάρ Ασαντ. Ορισμένες εξ αυτών των οργανώσεων έχουν χρηματοδοτηθεί και εκπαιδευτεί από τη CIA, αν και συμμαχούν σε αρκετές περιπτώσεις με εξτρεμιστικές, ισλαμικές οργανώσεις, όπως το Μέτωπο Αλ Νούσρα, που συνδέεται με την Αλ Κάιντα και χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Ουάσιγκτον.

Τις αιτιάσεις των Δυτικών απορρίπτει η Μόσχα, επιμένοντας ότι μόνοι στόχοι της εκστρατείας της είναι το Ισλαμικό Κράτος και άλλες τρομοκρατικές, εξτρεμιστικές οργανώσεις. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας ανακοίνωσε ότι πολεμικά αεροσκάφη της χώρας πραγματοποίησαν 18 αποστολές το τελευταίο εικοσιτετράωρο, πλήττοντας 12 στόχους του Ισλαμικού Κράτους στις επαρχίες του Χαλεπίου, της Χάμα και του Ιντλίμπ.

Από την πλευρά του, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων –δίκτυο αντικαθεστωτικών Σύρων ακτιβιστών που εδρεύει στο Λονδίνο– αναγνώρισε ότι οι Ρώσοι βομβάρδισαν το τελευταίο τριήμερο στόχους του Ισλαμικού Κράτους στην άτυπη πρωτεύουσα του «χαλιφάτου», τη Ράκα, όπως και στόχους του Μετώπου Αλ Νούσρα στην επαρχία Χαλεπίου. Υποστήριξε όμως ότι η ρωσική αεροπορία υπήρξε ιδιαίτερα δραστήρια και σε περιοχές όπως το Ιντλίμπ, όπου δεν βρίσκονταν τζιχαντιστές, αλλά άλλες δυνάμεις της αντιπολίτευσης.

Προσεκτική ήταν η πρώτη τοποθέτηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει μετά την έναρξη των ρωσικών επιχειρήσεων. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η εκπρόσωπος Τύπου της Eνωσης για θέματα εξωτερικής πολιτικής Κάθριν Ρέι δήλωσε: «Δεν θα τοποθετηθώ αν οι (ρωσικές) επιδρομές ήταν ή όχι αποδεκτές, καθώς η Ε.Ε. δεν εμπλέκεται σε στρατιωτικές επιχειρήσεις. Ωστόσο, ο αγώνας εναντίον του Ισλαμικού Κράτους πρέπει να στρέφεται εναντίον του Ισλαμικού Κράτους και τα πλήγματα πρέπει να αποφεύγουν απώλειες αμάχων».

Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της επιτροπής Eξωτερικών Yποθέσεων της ρωσικής Βουλής Αλεξέι Πούσκοφ εκτίμησε με χθεσινή συνέντευξή του σε γαλλικό ραδιοσταθμό ότι οι ρωσικές επιχειρήσεις στη Συρία ενδέχεται να διαρκέσουν τρεις έως τέσσερις μήνες και προεξόφλησε ότι θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα. Τέλος, πραγματοποιήθηκε τη νύχτα της Πέμπτης η πρώτη απ’ ευθείας επαφή ανώτατων αξιωματούχων ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας, με βασικό αντικείμενο τον συντονισμό των αεροπορικών επιχειρήσεων των δύο πλευρών στη Συρία, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να εμπλακούν σε μεταξύ τους σύρραξη εξ ατυχήματος. Οι συνομιλίες πραγματοποιήθηκαν με τηλεδιάσκεψη και κράτησαν περισσότερο από μία ώρα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή