Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

Αγώνας δρόμου για τα προαπαιτούμενα

2' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο αγώνας δρόμου για την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων μέτρων και του πρώτου ελέγχου ξεκινάει και επισήμως αυτή την εβδομάδα.

Σήμερα ο υπουργός Οικονομικών και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, κ.κ. Ευ. Τσακαλώτος και Γ. Χουλιαράκης αντιστοίχως, θα συμμετάσχουν στο Eurogroup, ενώ στην Αθήνα το υπουργείο Οικονομικών θα καταθέσει το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού χωρίς αλλαγές στο μείγμα της πολιτικής, απουσία ισοδύναμων μέτρων.

Νωρίτερα ο έλληνας ΥΠΟΙΚ θα έχει συναντήσεις με τον πρόεδρο του Eurogroup κ. Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον Γάλλο Υπουργό Οικονομικών κ. Μισέλ Σαπέν. Από αύριο αναμένονται σταδιακά τεχνικά κλιμάκια των δανειστών ώστε να ξεκινήσει η συζήτηση για τα μακροοικονομικά και τα δημοσιονομικά, καθώς και για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ενώ οι επικεφαλής αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου για το κλείσιμο του ελέγχου.

Στο Eurogroup σήμερα θα λάβει και την πολιτική έγκριση η λίστα με τα πρώτο πακέτο των 48 προαπαιτούμενων μέτρων που θα πρέπει να ψηφιστεί έως τα μέσα Οκτωβρίου. Εφόσον ολοκληρωθούν αυτά τα προαπαιτούμενα και εκταμιευτεί η υποδόση των 2 δις ευρώ, τότε θα αποφασιστεί και το δεύτερο πακέτο προαπαιτούμενων δράσεων που θα πρέπει να υλοποιηθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου για να εκταμιευτεί η υποδόση του 1 δις ευρώ.

Παράλληλα, ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει και το προσχέδιο, χωρίς όμως να υπάρχουν αλλαγές στα μέτρα. Η προσπάθεια για «κοινωνικό λίφτινγκ» στον προϋπολογισμό σταμάτησε προς το παρόν στην απουσία αξιόπιστων ισοδύναμων μέτρων. Για παράδειγμα η κυβέρνηση θέλει να μην εφαρμόσει τον ΦΠΑ 23% στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία για αρχή, αλλά δεν πρόλαβαν τα αρμόδια υπουργεία να επεξεργαστούν ισοδύναμα μέτρα και έτσι αποφασίστηκε να μην γίνει μία προσπάθεια που εκ των προτέρων θα είναι δεδομένη η αποτυχία της.

Η συζήτηση για τα ισοδύναμα και την αλλαγή των στόχων για την ύφεση θα ξεκινήσει επισήμως μεταξύ Αθήνας και δανειστών σε τεχνικό επίπεδο με τα κλιμάκια που αναμένεται να καταφθάσουν αυτή την εβδομάδα. Προς το παρόν συνεχίζει να ισχύει η πρόβλεψη για ύφεση 2,3% φέτος και για πρωτογενές έλλειμμα 0,25% του ΑΕΠ, αλλά το οικονομικό επιτελείο εκτιμά ότι αυτά μπορούν να αλλάξουν λόγω της καλύτερης πορείας της οικονομίας.

Πάντως, οι επικεφαλής των θεσμών αναμένονται στις αρχές Νοεμβρίου στην Αθήνα. Δηλαδή, θα πρέπει πρώτα να έχουν ολοκληρώσει τις εργασίες τους τα τεχνικά κλιμάκια, να έχει υιοθετήσει η κυβέρνηση τα δύο πακέτα των προαπαιτούμενων μέτρων και μετά να έρθουν οι επικεφαλής για να «κλείσουν» τον πρώτο έλεγχο του νέου προγράμματος.

Το σημαντικότερο θέμα δεν είναι άλλο από την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Η κυβέρνηση το γνωρίζει και στο πλαίσιο αυτό το χθεσινό Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) συζήτησε τις σχετικές διαδικασίες και τα χρονοδιαγράμματα, ενώ αποφάσισε τη συγκρότηση επιτροπής με στόχο την παρακολούθηση του εγχειρήματος και την υποβολή προτάσεων προς την κυβέρνηση.

Στην εν λόγω επιτροπή θα συμμετέχουν με εκπροσώπους τους όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς (Αντιπροεδρία της Κυβέρνησης, υπουργείο Οικονομικών, Τράπεζα της Ελλάδος, Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και Ταμείο Εγγυήσεων Καταθέσεων και Επενδύσεων) και εκφράζεται η αισιοδοξία ότι θα μπορέσει να βοηθήσει στο να μην υπάρξουν καθυστερήσεις. Αλλωστε, όλα θα πρέπει να έχουν κλείσει έως τις 15 Νοεμβρίου, αν και παράγοντες των θεσμών δεν είναι αισιόδοξοι ότι αυτός ο στόχος μπορεί να επιτευχθεί και φοβούνται ότι μπορεί να χρειαστεί να εξαντληθεί ολόκληρο το έτος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή