Στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό

Στις Βρυξέλλες ο Ταγίπ Ερντογάν για το προσφυγικό

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ. Με εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών, που πιέζονται να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Τουρκίας στο ζήτημα των προσφύγων, συναντήθηκε χθες στις Βρυξέλλες ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Οι Βρυξέλλες επιδιώκουν συνεργασία της τουρκικής με την ελληνική ακτοφυλακή ώστε οι πρόσφυγες να επαναπροωθούνται στις τουρκικές ακτές, από όπου κάποιοι θα μπορούσαν να μετεγκαθίστανται απευθείας στην Ε.Ε.

Στο σχέδιο, όπως περιγράφηκε από την εφημερίδα Franfurter Allgemeine της Κυριακής, περιλαμβάνεται η δημιουργία, με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση, νέων κέντρων υποδοχής στην Τουρκία, στα οποία θα μπορούσαν να στεγαστούν έως και 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Ανώτατος αξιωματούχος της Ε.Ε., που μετέχει στον διάλογο Ε.Ε. – Αγκυρας, διέψευσε το δημοσίευμα λέγοντας ότι «δεν συμπίπτει με όσα συζητούμε».

Oι ευρωπαϊκές αρχές ζητούν από την Τουρκία να δώσει άδεια εργασίας στα εκατομμύρια Σύρων προσφύγων στο έδαφός της, ενώ κατά τις επαφές του με τους επικεφαλής της Κομισιόν, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου ο Ερντογάν αναμενόταν να ζητήσει την κατάργηση της βίζας που ώς τώρα απαιτείται για τα ταξίδια Τούρκων πολιτών στην Ε.Ε. Στο επίκεντρο των τουρκικών σχεδιασμών βρίσκεται επίσης η δημιουργία μιας «ασφαλούς ζώνης» για πρόσφυγες εντός της Συρίας. Η πρόταση έχει επικριθεί ως επικίνδυνη από όσους ενθυμούνται τι απέγιναν στο παρελθόν «ασφαλείς θύλακοι», όπως η Σρεμπρένιτσα, και ως μη ρεαλιστική, δεδομένου ότι η ανάμειξη της Ρωσίας αποκλείει την εφαρμογή ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τμήμα της Συρίας, η οποία θα ήταν προϋπόθεση για τη δημιουργία της «ασφαλούς ζώνης».

Παρ’ όλα αυτά, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι και η πρόταση αυτή συζητήθηκε. Παράλληλα με τις επαφές του Τούρκου προέδρου, ξεκίνησε διμερής διάλογος ανάμεσα στις κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Τουρκίας για τη διευθέτηση του προσφυγικού. Αναφερόμενος στην παρουσία του Ταγίπ Ερντογάν στις Βρυξέλλες, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Γκέοργκ Στράιτερ σημείωσε ότι οι συνομιλίες διεξάγονται με σκοπό τα εξωτερικά σύνορα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας να φυλαχθούν κατά τρόπο ώστε να «φρενάρουμε» ή ακόμη και να σταματήσουμε εκεί τη ροή των προσφύγων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή