«Διορθωτική» τροπολογία για τον νόμο Κατρούγκαλου

«Διορθωτική» τροπολογία για τον νόμο Κατρούγκαλου

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τροπολογία με την οποία θα τίθενται σε αυτοδίκαιη αργία όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετάκλητα σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις καταθέτει άμεσα, έως τα μέσα Οκτωβρίου, στη Βουλή το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης προκειμένου να διορθώσει τις «παρενέργειες» του νόμου Κατρούγκαλου για τη δυνητική αργία, που είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή επιόρκων, χωρίς να έχουν κριθεί για τα πειθαρχικά τους παραπτώματα, στο Δημόσιο.

Στον απόηχο της «αιχμηρής» παραίνεσης του πρωθυπουργού, ο οποίος αποδοκίμασε τις επιπτώσεις από τον νόμο Κατρούγκαλου, από κοινού με τον γενικό επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Χριστόφορος Βερναρδάκης ανακοίνωσε την κατάθεση τροπολογίας (σ.σ. θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση), η οποία θα προβλέπει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι έχουν παραπεμφθεί αμετακλήτως από τη Δικαιοσύνη σε δίκη για κακουργηματικές πράξεις θα τίθενται σε μόνιμη αργία μέχρι να εκδικασθούν οι υποθέσεις τους από δικαστήριο. Οπως διευκρίνισε ο κ. Βερναρδάκης, σε περίπτωση αθώωσής τους από τα ποινικά δικαστήρια θα επανέρχονται στις θέσεις τους. Τα αδικήματα για τα οποία θα εφαρμόζεται η αυτοδίκαιη αργία είναι αυτά της υπεξαίρεσης, απάτης, εκβίασης, απιστίας, δωροδοκίας, νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, καθώς και όλων των αδικημάτων που αφορούν γενετήσια προσβολή ή εκμετάλλευση.

Παράλληλα με την τροπολογία θα συσταθεί νομοπαρασκευαστική επιτροπή, στην οποία θα συμμετέχει και ο επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, ο ρόλος του οποίου θα αναβαθμιστεί, προκειμένου να επεξεργαστεί την εκ νέου μεταρρύθμιση του πειθαρχικού δικαίου ώστε να υπάρχει εξισορρόπηση του δημοσίου συμφέροντος αλλά και να μη θίγεται το τεκμήριο αθωότητας των πειθαρχικώς κατηγορουμένων. Ο κ. Βερναρδάκης, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο η νομοπαρασκευαστική επιτροπή να εξετάσει αλλαγές στη δομή των πειθαρχικών συμβουλίων, στα οποία πλέον συμμετέχουν και δημόσιοι υπάλληλοι.

Ως προς τις περίπου 450 υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων οι οποίες εκκρεμούν, βάσει της εντολής που δόθηκε την περασμένη εβδομάδα, ήδη η πλειονότητα των πειθαρχικών συμβουλίων έχει συσταθεί και οι υποθέσεις θα κριθούν άμεσα. Οι περισσότερες εκ των εκκρεμών υποθέσεων είναι αρμοδιότητας υπουργείου Υγείας, ενώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι εξ αυτών περίπου 100 αφορούν κακουργήματα.

«Το Δημόσιο είναι απεικόνιση της κοινωνίας. Πάντα θα υπάρχουν τέτοιες περιπτώσεις», επισήμανε ο κ. Βερναρδάκης, τονίζοντας ωστόσο ότι ζητούμενο είναι η ισχυροποίηση του πλαισίου προκειμένου να αντιμετωπιστούν άμεσα οι σοβαρές περιπτώσεις που αφορούν τέλεση κακουργημάτων. «Το μέτωπο με τη διαφθορά είναι ανοιχτό και το Δημόσιο θα πρέπει να θωρακιστεί», πρόσθεσε.

Από την πλευρά του, ο κ. Ρακιντζής τόνισε την ανάγκη βελτίωσης του πειθαρχικού δικαίου, το οποίο θα πρέπει να γίνει «πιο ομαλό και γρήγορο», αλλά και «πιο δίκαιο» όπως είπε. «Υπάρχει το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά οι παιδεραστές και οι χρηματιζόμενοι δεν έχουν θέση στο Δημόσιο», κατέληξε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή