Νταβούτογλου: «Είμαστε κοντά στην ταυτοποίηση των βομβιστών»

Νταβούτογλου: «Είμαστε κοντά στην ταυτοποίηση των βομβιστών»

2' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΓΚΥΡΑ. Το «Ισλαμικό Κράτος» θεωρεί ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου κυριότερο ύποπτο για την αιματηρή βομβιστική επίθεση στην Αγκυρα το Σάββατο, η οποία οδήγησε στον θάνατο τουλάχιστον 97 ανθρώπους.

Δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες στην Αγκυρα, αλλά και σε άλλες πόλεις της Τουρκίας, για να εκφράσουν την οργή τους κατά του προέδρου Ερντογάν, την πολιτική του οποίου κατηγορούν για την έξαρση της βίας τους τελευταίους μήνες στη χώρα.

«Επρόκειτο για επίθεση αυτοκτονίας. Αυτή τη στιγμή, διεξάγονται έρευνες σε γενετικό υλικό από τον τόπο της επίθεσης. Γνωρίζουμε πώς οι δύο βομβιστές έφθασαν εκεί. Βρισκόμαστε πολύ κοντά στα ονόματά τους, που θα αποδεικνύουν ότι προέρχονταν από συγκεκριμένη οργάνωση», είπε χθες ο κ. Νταβούτογλου.

Οι πολιτικοί αντίπαλοι του προέδρου Ερντογάν, όμως, τον κατηγορούν για την επίθεση στη διαδήλωση φιλοκουρδικών οργανώσεων και κινήσεων πολιτών. Στην καλύτερη περίπτωση, λένε οι πολέμιοι του Ερντογάν, η επίθεση κατέστη δυνατή εξαιτίας των σφαλμάτων των υπηρεσιών πληροφοριών, ενώ στη χειρότερη, οι επικριτές του προέδρου τον χαρακτηρίζουν συνεργό, εξαιτίας της πολιτικής αντικουρδικής εθνικιστικής έξαρσης την οποία ευνόησε.

Εκατοντάδες πολίτες της Κωνσταντινούπολης συνόδευσαν χθες τον επικεφαλής του φιλοκουρδικού HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, σε μουσουλμανικό τέμενος της εργατικής συνοικίας Ουμρανίγε της Πόλης, για την κηδεία ορισμένων από τα θύματα της επίθεσης.

Αστυνομικές δυνάμεις και τεθωρακισμένες αύρες παρακολουθούσαν σε απόσταση την κηδεία – διαδήλωση, όπου ακούστηκαν συνθήματα όπως: «Κλέφτη, δολοφόνε, Ερντογάν!» με σημαίες του φιλοκουρδικού HDP να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.

Σχεδόν χίλιοι διαδηλωτές, πολλοί από αυτούς μέλη του Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας, καθώς και μέλη συνδικάτων, πραγματοποίησαν χθες συγκέντρωση έξω από τον σιδηροδρομικό σταθμό της Αγκυρας, τόπο των βομβιστικών επιθέσεων, με σκοπό να καταθέσουν κόκκινα γαρίφαλα στο σημείο. Την εκδήλωση εμπόδισε, όμως, ισχυρή αστυνομική δύναμη, χωρίς ωστόσο να ασκηθεί βία κατά των διαδηλωτών.

Δικηγόροι σε δικαστήριο της Κωνσταντινούπολης ξέσπασαν χθες σε αυθόρμητες κραυγές φωνάζοντας «δολοφόνε Ερντογάν, θα λογοδοτήσεις!», καθώς συνάδελφοί τους χειροκροτούσαν την πρωτοβουλία.

Το HDP ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών σε 128, ενώ η κυβέρνηση επιμένει ότι 97 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Οι βόμβες εξερράγησαν με διαφορά λίγων δευτερολέπτων, την ώρα που χιλιάδες διαδηλωτές ετοιμάζονταν να πορευθούν προς το κέντρο της Αγκυρας διαμαρτυρόμενοι για τον συνεχιζόμενο πόλεμο μεταξύ τουρκικών δυνάμεων ασφαλείας και μαχητών του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος PKK.

Σε χθεσινή της δημοσίευση, φιλοκουρδική ιστοσελίδα ανέφερε ότι οι μαχητές της κουρδικής οργάνωσης θα τηρούσαν τη μονομερή εκεχειρία, την οποία κήρυξαν το Σαββατοκύριακο, στη μνήμη των νεκρών.

Η ιστοσελίδα του κουρδικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Firat ανέφερε ότι το ανώτατο στέλεχος του PKK Μουράτ Καραγιλάν, μιλώντας μέσω ραδιοφώνου στους μαχητές της οργάνωσης, επιβεβαίωσε την πρόθεση της ηγεσίας να μην προβούν σε επιθέσεις στην Τουρκία, παρά μόνο σε περίπτωση που θα δέχονταν επίθεση από τις δυνάμεις ασφαλείας.

Η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Νταβούτογλου έχει ήδη απορρίψει την κήρυξη εκεχειρίας από μέρους της κουρδικής αυτονομιστικής οργάνωσης, χαρακτηρίζοντάς την εκλογικό τέχνασμα προς όφελος του φιλοκουρδικού κόμματος HDP. Η κυβέρνηση επανέλαβε την Κυριακή, μέσω εκπροσώπου της, ότι οι Κούρδοι αντάρτες οφείλουν να καταθέσουν τα όπλα και να εγκαταλείψουν το τουρκικό έδαφος. Την ίδια ώρα, τα αεροπορικά πλήγματα εναντίον στόχων του PKK από την τουρκική αεροπορία συνεχίσθηκαν όλο το Σαββατοκύριακο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή