Μαγείρεμα με μετρημένα υλικά

Μαγείρεμα με μετρημένα υλικά

3' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ωχ! Τα αχλάδια!» Κάπως έτσι αναφώνησα –ευτυχώς από μέσα μου γιατί βρισκόμουν στο γραφείο– πριν από λίγες ημέρες, ενθυμούμενη κάτι ωραιότατα αχλάδια που είχα αγοράσει προ δύο εβδομάδων από τον μανάβη στο πλαίσιο μιας νέας διατροφής-δίαιτας, από αυτές που ξεκινάμε κάθε φθινόπωρο. Είχα κάνει μεγαλόπνοα σχέδια γι’ αυτά τα αχλάδια, αλλά ματαιώθηκαν αφού, όταν τελικά τα εντόπισα στο συρτάρι του ψυγείου, έπνεαν πλέον τα λοίσθια.

Είναι εντελώς αποκαρδιωτική η προσπάθεια υπολογισμού των ποσοτήτων φρούτων και λαχανικών που καταλήγουμε να πετάμε λόγω τέτοιου κακού προγραμματισμού. Εχει βρεθεί (Public Issue για το WWF) ότι ακόμα και εν μέσω κρίσης, το 37% των Ελλήνων σπαταλάει φαγητό τουλάχιστον 1-2 φορές τον μήνα, ενώ ένα 9% 1-2 φορές την εβδομάδα. Συνήθως πετάμε μαγειρεμένο φαγητό που περίσσεψε και βέβαια σαλάτες και φρούτα.

Τα στοιχεία αυτά τα γνώριζαν πολύ καλά η Ελένη και η Ματούλα όταν αποφάσισαν να φτιάξουν τον «Μάραθο» (marathos.gr). «Γιατί να αγοράζουμε μεγαλύτερες ποσότητες υλικών για να φτιάξουμε ένα πιάτο φαΐ;», λέει η Ματούλα Τσεσμετζή στην «Κ». Ο «Μάραθος» κάνει κάτι πρωτοποριακό. Δεν μαγειρεύει για εμάς, μας ψωνίζει. Ο καταναλωτής ανατρέχει στο εβδομαδιαίο μενού που αναρτάται στο σάιτ, το οποίο έχουν επιμεληθεί από κοινού ο σεφ και η διατροφολόγος της ομάδας, επιλέγει τη συνταγή που τον ενδιαφέρει και τις μερίδες που θέλει να βγάλει και παραγγέλνει τα υλικά για να τη φτιάξει μόνος του στο σπίτι. «Την ιδέα την πρωτοείδαμε στο εξωτερικό, μας φάνηκε ενδιαφέρουσα και την ελληνοποιήσαμε», εξηγεί η κ. Τσεσμετζή, με πολύχρονη εμπειρία ως στέλεχος σε μεγάλες εταιρείες τροφίμων. «Στην Ευρώπη ο κόσμος παραγγέλνει μεγαλύτερες ποσότητες για να καλύψει το φαγητό όλης της εβδομάδας, το οποίο έχει προγραμματίσει. Στην Ελλάδα δεν είμαστε έτσι. Ο Ελληνας θέλει κάτι πιο φιλικό, κάτι που να το παραγγείλει τώρα και να το παραλάβει άμεσα, να του λύνει πραγματικά τα χέρια». Γι’ αυτό και ο «Μάραθος» κάνει όλη τη δουλειά γι’ αυτόν. Εάν η συνταγή απαιτεί κρεμμύδι, του στέλνει κρεμμύδι κομμένο καρέ, εάν θέλει μπέικον, το στέλνει επίσης τεμαχισμένο. «Ολα έρχονται μεριδοποιημένα και ακριβώς στις ποσότητες που χρειάζονται».

Φυσικά δοκιμάσαμε. Από το μενού διαλέξαμε να μαγειρέψουμε δύο μερίδες χοιρινά σκαλοπίνια με φασκόμηλο, προσούτο και νιόκι (αναστέλλοντας για λίγο τη δίαιτα). Στο σπίτι έφτασε πακέτο με το κρέας σε μερίδες, φασκόμηλο, προσούτο, αλεύρι (τα σκαλοπίνια πανάρονται ελαφρώς), εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, λευκό κρασί για το σβήσιμο, σπιτικός ζωμός κοτόπουλου (παρασκευάζεται στον χώρο του «Μάραθου»), νιόκι, βούτυρο, αλάτι, πιπέρι, μαϊντανός ψιλοκομμένος – μέχρι και οδοντογλυφίδες για να «αγκιστρώσεις» το αλλαντικό στο κρέας! Οταν όλα είναι έτοιμα (παρέχεται και η συνταγή με φωτογραφίες βήμα βήμα), το μαγείρεμα είναι παιχνιδάκι. Tο αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και κυρίως δεν είχες την αίσθηση ότι «παραγγέλνεις απέξω», αλλά ότι φτιάχνεις ο ίδιος το φαγητό σου.

«Πολύ συχνά, μας αρέσει μια συνταγή, αλλά για να τη φτιάξουμε αναγκαζόμαστε να αγοράζουμε περιττές ποσότητες τροφίμων, που τελικά τα πετάμε ή τα ξεχνάμε στο ψυγείο», εξηγεί η Ματούλα. «Πολλοί επίσης αποφεύγουν να μαγειρέψουν κάτι διαφορετικό επειδή ξέρουν ότι τα υλικά που θα αγοράσουν δεν θα τους χρειαστούν στο μέλλον, όπως το γάλα καρύδας για παράδειγμα. Ο “Μάραθος τους δίνει την ευκαιρία να έχουν ακριβώς όσο γάλα καρύδας χρειάζονται. Επιπλέον, με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεις να πας στο σούπερ μάρκετ όπου ως γνωστόν καταλήγεις με πιο γεμάτο καρότσι από αυτό που είχες υπολογίσει».

Το κόστος της μερίδας φτάνει κατά μέσον όρο τα 6,5 ευρώ. «Ολα τα υλικά μας είναι εξαιρετικής ποιότητας και τα λαχανικά βιολογικά κατά κύριο λόγο. Είναι ακριβώς ό,τι εμείς θα διαλέγαμε για να βάλουμε στο σπίτι μας. Με αυτήν την τιμή, τα έχεις στην πόρτα σου και έχεις γλιτώσει τον κόπο των αγορών αλλά και της προετοιμασίας. Με αυτόν τον τρόπο, επίσης, ξέρεις ακριβώς τι τρως. Υπάρχουν πάρα πολλοί άνθρωποι που αγαπούν τη μαγειρική, αλλά δυσκολεύονται με τα περιφερειακά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή