Κλιμάκωση των φονικών επιθέσεων

Κλιμάκωση των φονικών επιθέσεων

2' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τρεις Παλαιστίνιοι έχασαν χθες τη ζωή τους από πυρά ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας ενώ επιχειρούσαν να μαχαιρώσουν Ισραηλινούς αστυνομικούς και εποίκους σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Ανατολικής Ιερουσαλήμ και της Δυτικής Οχθης. Η κλιμάκωση του κύματος δολοφονικών επιθέσεων Παλαιστινίων εναντίον Ισραηλινών, που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, σε συνδυασμό με τις πυκνές επιθέσεις νεαρών Παλαιστινίων που εκτοξεύουν πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον ισραηλινών δυνάμεων ασφαλείας, μεγεθύνει τις ανησυχίες για την έκρηξη μιας τρίτης Ιντιφάντα (Εξέγερση) με απρόβλεπτες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή.

Στο πρώτο αιματηρό περιστατικό της χθεσινής ημέρας, ο 18χρονος Παλαιστίνιος Μουσταφά αλ Χατίμπ, επιτέθηκε με μαχαίρι εναντίον αστυνομικού σε μια από τις πύλες της Παλαιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, για να πυροβοληθεί θανάσιμα από ισραηλινές δυνάμεις ασφαλείας. Λίγες ώρες αργότερα, Παλαιστίνια μαχαίρωσε Ισραηλινό αστυνομικό κοντά στην κεντρική διοίκηση της αστυνομικής δύναμης Ιερουσαλήμ, για να δεχθεί πυρά και να τραυματιστεί, με τη σειρά της, από το θύμα της. Σχεδόν ταυτόχρονα, δύο Παλαιστίνιοι μαχαίρωσαν δύο Ισραηλινούς στον εβραϊκό εποικισμό Πισγκάτ Ζέεβ, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ. Οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον ένα εκ των δύο δραστών, ηλικίας 16 ετών, και τραυμάτισαν σοβαρά τον 20χρονο συνεργό του. Σοβαρά τραυματίστηκαν και οι δύο Ισραηλινοί, θύματα της επίθεσης, ο ένας εκ των οποίων νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση.

Λίγες ώρες νωρίτερα, άλλος ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας συνόρων. Οι ισραηλινές αρχές ασφαλείας ισχυρίζονται ότι ο Παλαιστίνιος προσπάθησε να μαχαιρώσει έναν συνάδελφό τους, κάτι που ωστόσο διαψεύδεται από Παλαιστίνιους αυτόπτες μάρτυρες.

Το νέο κύμα της βίας στα παλαιστινιακά εδάφη ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου, με αφορμή τις επισκέψεις Εβραίων προσκυνητών στον χώρο που περιβάλλει το -ιερό για τους μουσουλμάνους- τέμενος Αλ Ακσα, στην Παλαιά Πόλη της Ιερουσαλήμ. Εκτοτε, τέσσερις Ισραηλινοί και 25 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους. Στα θύματα της παλαιστινιακής πλευράς περιλαμβάνονται επτά δράστες επιθέσεων με μαχαίρι εναντίον Ισραηλινών και οκτώ παιδιά.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, υπό τον μετριοπαθή πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς, έχει ταχθεί εναντίον μιας τρίτης Ιντιφάντα και προσπαθεί να αποτρέψει μια ανεξέλεγκτη κλιμάκωση της σύγκρουσης. Μάλιστα χθες, ο Παλαιστίνιος υπουργός Εξωτερικών Ριάντ αλ Μάλκι δήλωσε ότι είναι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, εκείνος ο οποίος προσπαθεί να προκαλέσει μια νέα Ιντιφάντα με στόχο «να αποφύγει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει στο πολιτικό και διπλωματικό πεδίο, όπου αποτυγχάνει οικτρά». Ωστόσο, μεγάλο τμήμα της παλαιστινιακής νεολαίας φαίνεται να μην υπακούει στις εκκλήσεις αυτοσυγκράτησης της Παλαιστινιακής Αρχής, απογοητευμένο από την αποτυχία των ηγετών του να αλλάξουν προς το καλύτερο την καθημερινότητά του και να δημιουργήσουν μια αισιόδοξη προοπτική για την εθνική υπόθεση.

Το τελευταίο διάστημα, μάλιστα, η ανάφλεξη επεκτάθηκε και στην ελεγχόμενη από την ισλαμική Χαμάς Λωρίδα της Γάζας. Την Κυριακή, αεροπορική επιδρομή του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα να σκοτωθεί έγκυος Παλαιστίνια, μαζί με τη δίχρονη κόρη της. Η επίθεση έγινε σε απάντηση εκτόξευσης δύο ρουκετών από τη Γάζα προς το Νότιο Ισραήλ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή